Antibiotice - Da sau Ba ?!

Antibiotice – Da sau Ba ?!

Dacă ți-ai pus vre-odată  întrebările: Antibiotice – Da sau Ba ?! Este argumentată administrarea lor în cazul dat sau nu? Se poate de evitat administrarea lor sau este vitală în cazul dat? – atunci acest articol merită atenția ta!

Descoperirea antibioticelor în secolul XX a fost un moment important în istoria medicinei. Din momentul descoperirei Penicilinei, primul antibiotic, ele au salvat un numar impunător de vieți.  Sunt afecțiuni care necesită indicație majoră în administrarea acestor medicamente, însă administrarea lor trebuie să fie bine argumentată.

Antibioticele au și latura care le umbrește eficiența lor, doarece folosite abuziv și necugetat ele au cauzat un șir de efecte nedorite. Consumul de antibiotice  fără indicații medicale reale a crescut destul de mult în ultimii ani. Conform studiilor administrarea neargumentată a antibioticelor este de 60-80%.

O astfel de administrare a antibioticelor este eronată, și fac mai mult rău decît bine. Să punctăm căteva aspecte pe care ar trebui să le știe fiecare.

1. Antibioticele, prin însăși denumirea lor “anti” – contra, “bios” – viață, distrug bacteriile în mod neselectiv, deci pe lîngă agentul patogen ce a cauzat boala, va fi distrusă și flora bacteriană benefică din intestin. Astfel, în cazul cînd bacteriile probiotice nu se mai pot înmulți, va scădea imunitatea. Cu cît sunt administrate mai mult antibioticele la copii, cu atît sistemul lor imunitar devine mai slab și imatur. Important de știut faptul că sistemul imun, alături de cel nervos, sunt singurele sisteme ale organismului uman care se « autoeducă » învățînd din propria experiență. Sistemul imun creează anticorpi în urma faptului că vine în contact cu agresorul: microb, virus. În momentul cînd agentul patogen nimerește în organism,  sistemul imunitar este alarmat, și atunci el va expedia primii săi soli pentru a cerceta și a recunoaște ‘dușmanul’. Preluînd  ‘imaginea’ acestuia ei o transmit  “ centrului de comandă ”. Ca mai apoi după o analiză a “inamicului” se daclanșează lupta pentru reinstalarea stării de sănătate, prin producerea de substanțe biologic active și formarea anticoprilor specifici. Formarea anticorpilor în cazul primului contac cu agentul are loc de obicei timp de 3-5 zile. De aici rezulta urmatorul fapt: dacă are loc administrarea antibioticelor în primele 3 zile, în acel  momentul cînd organismul identifică agentul patogen, atunci « cercetașii » nu mai au ce studia, doarece antibioticele, ca un grup de mercenari au distrus mai devreme dusmanul, iar sistemul imun ramine fără activitate, și nu mai poate face anticorpi. În astel de cazuri sistemul imun rămine imatur, deoarece nu s-a confruntat cu dușmanul. Iar în cazul de contact repetat cu același microb, timpul necesar de identificare și formare de anticorpi este deja mai mare, cam de 5 zile (în cazul cînd a fost administrate anterior AB). Deci durata bolii va fi mai mare iar lupta mai grea, deoarece organismul este fără « apărători » în fața dușmanului. Însă în cazul cînd infecția primară a fost tratată fără a fi luate AB « după ureche » , raspunsul imun este promt și lupta este mai ușoara, sănătatea instalîndu-se cu mult mai rapid. Deoarece varietatea microbilor este foarte mare, sistemul imun are sarcina de a crea o armată întreagă de diverși « soldați » specifici.

2. Utilizarea incorectă și abuzivă poate determina un șir de reacții alergice în rîndul copiilor, și nu numai. Copiii până la 1 an sunt sensibili şi pot dezvolta uşor alergii la medicamente sau alimente. Conform studiilor administrarea antibioticelor la vârste foarte mici sunt responsabile de apariţia astmului la copii. Antibioticele sunt responsabile de un șir de reacții alergice ca: urticarie, fitodermatoze, diverse erupții cutanate, edem Quinqke s.a.

3. Administrarea antibioticelor pot cauza fluoroză – apariția petelor pigmentare pe dantura la nivelul incisivilor.

4. Utilizarea frecventă a antibioticelor pot cauza un dismicrobism, astfel favorizîndu-se apariţia candidei. Candida este o ciupercă condiționat patogena, care populează sistemul digestiv, însă care se înmulţeşte atunci când are loc un dezechilibru al pH-ului, cauzat de tratamentul cu antibiotice. Candida poate coloniza pielea și mucoasele, creînd astfel un alt deranj pentru pacient, care va necesita o nouă intervenție externă.

5. În urma tratamentelor cu antibiotice neargumentate clinic, sau indicate fără antibioticograma se creează bacterii rezistente, care vor fi mult mai dificil de tratat după aceea. Astfel că administrarea antibioticelor în răceli banale, infecții respiratorii virale, roșu în gît, rinite alergice nu aduc nici un beneficiu, și nu fac altceva decît să lungească durata bolii. Dr-ul Arjun Srinivasan, director al Center for Deseases Control and Prevention, USA, Atlanta, susține că rezistența la antibiotice este o problemă cu adevărat îngrijorătoare și așa numită « era a antibioticelor » a ajuns la sfîrșit.

6. Antibioticele au diverse efecte toxice care pot cauza pierderea auzului, dereglări în coordonare, afecțiuni a nervului optic, afecțiuni renale. În unele cazuri administrarea antibioiticilor este interzisă! În acest caz menționăm preparatele Gentamicina și Lincamicina, care fac parte din grupul aminoglicozidelor, indicate în afecțiuni Gram-negative. Ele se administrează cu mare precauție și cu un control riguros, datorită acțiunei sale ototoxice – cauzînd afecțiuni otice pînă la surditate, și nefrotoxice – cauzînd diverse complicații renale. Deci administrarea acestora ar trebui să fie foarte bine argumentată, și niciodată ambulator sau la domiciliu, nemaivorbind de automedicație.

Să reținem :

– antibioticele ar trebui luate în infecții bacteriene conform antibioticogramei și doar în urma unei prescripții medicale.

– antibioticele nu au nici un argument pentru a fi administrate în diverse infecții virale,

– ele nu scad temperatura (în așa cazuri sunt antipireticile),

-și nu tratează tusa (o fac antitusivele),

în astfel de cazuri fiind administrate ele nu fac altceva decît să calmeze părinții și să fie asigurați că fac ceva, nu neaparat cel mai bun.

Cele prezentate mai sus nu susțin că antibioticile în sine sunt un mare rău, ci administrarea lor exagerată și de multe ori neargumentată fac răul cel mare.

Voi depune tot efortul, experiența și cunoștințele mele ca să-ți readuc starea de sănătate.
Îmi va face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi la doar un click distanță.

Vreau să știu prețul și avantajele unui consult homeopat!

Distribuie

Share to Google Plus
Share to Odnoklassniki

Tag-uri:

Articole similare: