Caz clinic - Distonie neuro-vegetativă (photo)

Pacient: doamnă, vârsta 58 ani.

Motivul adresării:  Distonie neuro-vegetativă.

Data consultaţiei primare: 06.06.2013

Descrierea cazului:

Starea a debutat pe 01.03.2013, când în timpul unui concert, s-a declanşat o frică mare, cu anxietate, ameţeli şi palpitaţii, pacienta a pierdut cunoştinţa. După 1 lună acelaşi tablou s-a repetat. Pacienta s-a adresat la medicul neurolog, unde s-a stabilit diagnosticul de Crize vegetative ale sistemului nervos, s-a prescris tratament medicamentos, pe care pacienta l-a urmat timp de 2 luni fără efect, şi s-a adresat pentru un consult homeopat.

În momentul consultaţiei pacienta prezenta urmatoarele acuze: slăbiciune cu senzaţia că “se topeste”, că moare; senzaţie de disperare, că nu se va mai face bine. Anxietate cu tremur interior şi frică mare de moarte, care se accentuează când este singură, din această cauză evită ieşirile din casă fără a fi însoţită de cineva. Cefalee de scurtă durată, în regiunea temporală, cu senzaţie de parcă ‘un cuţit fierbinte este înfipt’. Această stare se agravează periodic, fiind însoţite de valori ale tensiunii arteriale egale cu 180/90 mm Hg, cu frică mare de moarte eminentă. În decursul ultimelor trei luni a pierdut 10kg în greutate. Are frică de întuneric, înălţime, moarte, ascensor, spaţii înguste. Este o persoană foarte sensibilă şi îşi interiorizează emoţiile. La vârsta de 34 ani a avut un accident rutier, s-a speriat tare, fiind însărcinată în luna a 7-a, cu frică de moarte pentru ea şi a copilului. Uneori are senzaţie de ‘nod în gât’. Somnul este neodihnitor, greu adoarme, cu treziri frecvente la mijlocul nopţii. Este o persoană friguroasă. Din simptome fizice putem menţiona senzaţia de uscăciune în gură, cu sete de apă, pe care o bea cu gâturi mici. Mai aflăm că are un scaun la 2 zile, uscat.

În urma consultaţiei se indică: Aconitum 200CH.

Consultaţie repetată  1, peste 1 lună: crizele vegetative se manifestă mai rar şi mai puţin intensive. Mai sigură pe sine. Stare de lipotimie nu a fost. Cefalee scurte, senzaţia de ‘cuţit fierbinte înfipt’ nu mai este. Valorile tensiunii arteriale 145/95 mmHg. Adoarme mai uşor, dar trezirile la mijloc de noapte mai sunt, însă fără anxietate. Senzaţia de ‘nod în gât’ nu mai este. Frica de a ieşi din casă fără a fi insoţită se mai păstrează. Se indică placebo.

Consultaţie repetată 2, peste 1 lună: de la ultima vizită crize vegetative nu au mai fost. Cefalee nu a avut, senzaţia de ‘cuţit fierbinte înfipt’ a disparut. A apărut pofta de mâncare, a adăugat 4 kg. Nu mai cade în panică. Se simte mai plină de energie.  Tensiunea arterială are valorile 110/90 mmHg. Greu adoarme, cu treziri frecvente  în mijlocul nopţii, la orele 1-2, şi greu adoarme din nou. Senzaţia de uscăciune în gură mai este, bea apă cu înghiţituri mici şi deseori. Constipaţie nu mai este.
Trebuie de menţionat că pacienta s-a prezentat singură, facând o calatorie de peste 100km pentru a ajunge la cabinet.  Se indică: Arsenicum album 200CH.

Consultaţie repetată 3, peste 2 luni: crize vegetative de 3 luni nu mai sunt. Cefalee nu mai este. Somnul este odihnitor, şi fără treziri. Senzaţie de uscăciune în gură nu mai este. ‘Deja am alte gânduri, şi nu văd viaţa doar în negru, au apărut culorile’.

Peste încă 1 lună, am fost contactată la telefon, pacienta se simte bine, crize vegetative nu au fost, somnul este odihnitor, acuze nu prezintă. Pacienta îşi planifică o călătorie cu avionul (la o distanţă de peste 2400km), urmează să plece singură.

Distribuie

Share to Google Plus
Share to Odnoklassniki

Tag-uri:

Toate cazurile clinice descrise sunt istorii reale, iar aceşti pacienţi au fost trataţi homeopatic de mine personal. Rezultatele tratamentului homeopatic însă pot varia, și exemplele date nu pretind să fie rezultate tipice sau obişnuite. Totuşi, ele descriu cel mai bine efectele pe care le poate avea homeopatia în cazul unei prescrieri homeopatice corecte.

Articole similare: