enurezis nocturn primar

Enurezis nocturn primar

Motivul adresării: Enurezis nocturn primar

Pacient: băiat, vârsta 9 ani.

Data consultaţiei primare: 10.11.2014

Descrierea cazului:

La cabinet s-a prezentat o mămică cu un băiețel de 9 ani, evocând următoarea problemă: copilul nu ține bine urina ziua, iar noaptea udă așternutul. Enurezisul este primar, deci problema tot timpul a existat. Udarea accidentală a patului are loc destul de des, cu o frecvență de peste o zi, rareori copilul se trezește noaptea la toaletă.

Pe lângă problema principală, copilul mai suferă de ticuri la ochi (clipiri frecvente), care au apărut cu 2 ani în urmă, de când copilul a mers a școală. Are un somn agitat, când doarme se mișcă foarte mult, vorbește, tresare în momentul adormirii, deseori visează coșmaruri. Transpiră la spate foarte mult în momentul adormirii. Copilul este foarte nervos, agitat, are dificultăți în concentrare, supărăcios, foarte ușor plânge, uneori prezintă accese de violență. Roade unghiile. Copilul are frică de întuneric, de persoane străine, de persoane ce vorbesc agresiv și vulgar, frică de cîini. Trebuie de menționat faptul că la vârsta de 3 ani copilul a fost mușcat de un cîine, s-a speriat foarte tare, într-atât că a scăpat și urina și scaunul.

Obiectiv s-a observat o agitație interioară a copilului, picioarele mereu în mișcare, iar mîinile mereu își caută ocupație. Copilul este hiperactiv. Extrovert, foarte ușor în comunicare, locvacitate. Din preferințe alimentare a fost menționată carnea, și o aversiune față de pește. Sete moderată. Scaunul – fără particularități.

Anamneză: primul copil, sarcină dorită, ce a decurs fără probleme, nașterea – naturală, la termen, fără complicații. A crescut și s-a dezvoltat conform vârstei, fără careva devieri.

Antecedente personale: copilul a suportat 2 intervenții de adenoidectomie, bronșite, pneumonii.

În urma analizei cazului a fost indicat remediul homeopat Zincum metalicum 200.

Consultaţie repetată 1 (4 săptămini de la consultaţia initială):

La începutul tratamentului copilul a fost mai agresiv, ticurile au devenit mai frecvente, enurezisul era zilnic. Apoi totul a mers în declin: copilul a devenit mai calm, mai ușor în comunicare, mai puțin agresiv, ticurile mai rare, iar frecvența accidentelor de udare a patului în scădere.

Consultaţie repetată 2 (2 luni de la consultaţia initială):

Copilul se simte bine, mai puțin impulsiv, mai puțin violent, ticuri la ochi nu mai sunt, decât doar când pune caciula-n cap se observă niște mișcari ai mușchilor mimici ai feței din regiunea frontală. Au apărut dureri de cap, care apar în a doua jumătate a zilei, după efortul depus la școală, agravat de zgomote externe. Copilul mai continuă să roadă unghiile. In ultima lună au fost doar 2 cazuri de enurezis nocturn. Agitația de la nivelul picioarelor încă este prezentă.

S-a repetat administrarea remediului Zincum metalicum 200.

Consultație repetată 3 (4 luni de la consultaţia initială):

Acuze nu sunt. Dureri de cap nu au fost. Este mai calm, mai liniștit. Copilul nu mai udă patul. Nu mai roade unghiile. Ticuri la ochi nu mai sunt, apar doar la nivelul frunții în momentul când pune căciula în cap, dar ceva mai puțin evidente. Picioarele sunt mai liniștite. Somnul odihnitor, coșmaruri nu sunt.

Cazul este monitorizat în continuare.

Pentru mai multă informație despre enurezisul nocturn primar, puteți deasemenea citi articolul meu despre Tratamentul homeopat al enurezisului sau viziona participarea mea la emisiunea ”Acasă Devreme” pe tema Enurezisul la copii – tratament homeopat.

Distribuie

Share to Google Plus
Share to Odnoklassniki

Tag-uri:

Toate cazurile clinice descrise sunt istorii reale, iar aceşti pacienţi au fost trataţi homeopatic de mine personal. Rezultatele tratamentului homeopatic însă pot varia, și exemplele date nu pretind să fie rezultate tipice sau obişnuite. Totuşi, ele descriu cel mai bine efectele pe care le poate avea homeopatia în cazul unei prescrieri homeopatice corecte.

Articole similare: