Tatiana Savciuc

Homeopatia este mai mult decăt o alegere, așa cum se crede de obicei. Ea este o reamintire constantă a organismului despre abilitatea lui naturală de a se vindeca

Vreau să încerc
1

În ce constă consultaţia homeopată?

Consultaţia homeopată este una specifică, diferită de consultaţiile medicale obişnuite. Scopul acesteia este identificarea remediului homeopat constituţional care să corespundă foarte bine cu persoana respectivă, din punct de vedere fizic, emoţional şi mental. În cazul în care va fi identificat şi administrat corect, acel remediu simillimum va reuşi să readucă armonie într-un organism ce a fost dezechilibrat.

Consultaţia homeopată constă în realizarea unui tablou de remediu al persoanei respective, nu un diagnostic de boală. În cadrul consultului trebuie precizate afecţiunile de care suferă pacientul, dar în special acele simptome şi detalii care îl individualizează. În acest sens, consultaţia poate cuprinde etapele de observaţie, ascultaţie, inspecţie, palpare ş.a.; dar se acordă o deosebită importanţă interogatoriului. Orice homeopat ar trebui să fie un bun psiholog pentru ca pe parcursul consultaţiei să examineze unele aspecte care privesc viaţa pacientului. Homeopatul trebuie să urmărească cu atenţie toate detaliile comportamentale şi temperamentale ale persoanei, să înţeleagă părţile sensibile ale psihicului său şi să priceapă posibilele surse de stres sau dezechilibru. De asemenea, observaţiile clinice trebuie să ia în calcul toate detaliile leziunilor locale, să le determine aspectul, forma, culoarea, profunzimea etc. Important este ca pacientul să istorisească suferinţele aşa cum le simte, cum le trăieste, inclusiv şi simptomele pe care le consideră ciudate, pentru că deseori acestea fac diferenţa hotărâtoarea între câteva remedii analizate.

Sus
1

Cum decurge o consultaţie homeopatică?

Consultaţia homeopatică are drept scop individualizarea pacientului. Homeopatul, ca orice medic, va asculta mai întâi bolnavul, îi va efectua apoi un examen clinic, iar la necesitate va recomanda efectuarea anumitor investigaţii de laborator. În baza anamnezei şi al examenului clinic homeopatul îşi va intensifica observaţia şi va lărgi cadrul discuţiei, interesându-se de mai multe aspecte individuale ale pacientului, care iniţial par a nu avea legătură cu motivul adresării. El va analiza aspectul pacientului, starea de spirit, comportamentul, culoarea pielii, poziţia corpului, timbrul vocii, iar apoi va culege multe amănunte despre tot ceea ce-l supără pe pacient, cu caracteristici individuale, modalităţi de agravare sau ameliorare, dependenţa de ritmul diurn, preferinţe alimentare sau agravări de la anumite alimente, caracteristici ale somnului şi interdependenţe de condiţiile mediului. Întrucât în homopatie este tratat pacientul care suferă de o anumită afecţiune şi nu afecţiunea în sine, este necesară această individualizare.

Să venim cu un exemplu: la cabinet se adresază o pacientă căreia i s-a diagnosticat o hipertensiune esenţială şi care se tratează cu o combinaţie de trei antihipertensive. Totodată, ea mai suferă de rinită alergică şi constipaţii. Care remediu îi va prescrie homeopatul având doar această informaţie? Nici unul, deoarece nu are suficiente date. Medicul homeopat va întreba pacienta cum resimte boala, ce preferinţe alimentare are, în ce perioadă a zilei se simte mai bine, care sunt modalităţile de agravare şi de ameliorare a simptomelor şi o mulţime de alte lucruri aparent fără importanţă. În aparenţă pacienta noastră este o persoana introvertă, destul de rezervată în exprimare, cu o privire rece şi strălucitoare. Se creează o impresie ca persoana are o suferinţă de ceva timp. În timpul consultaţiei constatăm că hipertensiunea a debutat după pierderea unei persoane dragi, care a avut loc cu 5 ani în urmă. Pacienta are preferinţe alimentare pentru sărat, adaugă suplimentar sare în bucate. Rinita este agravată primăvara, iar secreţia nazală este transparentă. Scaunul este foarte uscat, şi greu de evacuat. Uscăciunea se simte şi la nivelul tegumentelor, având pielea foarte uscată. Curios fapt menţionat de pacientă este că se agravează la malul mării, dar pentru medicul homeopat este o informaţie foarte importantă. Pacienta este foarte emotivă şi timidă, când plânge se ascunde să nu fie vazută, iar consolarea o agravează şi mai mult, nu-i place compania şi suportul, se simte mai bine în singurătate.

Acest grupaj simptomatic, care pentru un medic alopat pare confuz, corespunde remediului Natrium muriatic. Administrând acest remediu pentru cazul dat ne aşteptăm ca el să vindece toate simptomele indicate, îndeosebi în condiţiile în care pacienta nu posedă o predispoziţie ereditară şi va adopta un regim de viaţă corespunzător.

Prin acest exemplu am arătat abordarea cazului individualizându-l, astfel pacientul este privit ca o persoană constituită din intersecţia planului fizic, mental şi emoţional, fără o separare forţată a lor. Această abordare situează homeopatia în rândul terapiilor holistice, integrale, care consideră că fiecare fragment reproduce întregul şi că există o legătură de reciprocitate între un organ şi întregul organism.

Sus
1

Ce are nevoie să ştie homeopatul?

Pentru o prescrie cu succes, medicul homeopat trebuie să afle cât mai multe despre pacient. Orice detaliu legat de problema cu care se adresează persoana sunt de o maximă importanţă: locul exact al durerii, caracterul şi intensitatea bolii, momentul apariţiei, dacă iradiază într-un alt organ, modalităţi de agravare, de exemplu legate de timp, de o anumită perioadă a zilei sau a nopţii, este influienţată sau nu de mişcare sau de careva condiţii atmosferice, şi respectiv ce factori ameliorează această durere. Este foarte important cu ce leagă pacientul debutul bolii: nu m-am simţit bine de cînd ..... însă de multe ori acest aspect nu este conştientizat de pacient, dar se depsitează cronologic în momentul consultaţiei.

Pentru evaluarea prognosticului homeopat este important de cunoscut ce boli a mai suportat pacientul anterior, ce terapii a mai urmat pacientul până la adresarea pentru un tratament homeopat, precum şi încărcătura lui genetică. Preferinţele şi aversiunile alimentare, apetitul, setea, somnul, menstruaţia, reacţia la temperatură, nivelul general al energiei; aspectele comportamentale şi psiho-emoţionale, care sunt caracteristice persoanei date, sunt de asemenea importante. Deci, pentru un medic homeopat este important orice, chiar dacă la prima vedere pare banal şi lipsit de legatură faţă de motivul adresării. Homeopatul trebuie să înţeleagă natura bolii care se instalează la persoana dată şi care au fost premisele ei.

Toate informaţiile obţinute în timpul consultaţiei sunt strict confidenţiale, iar medicul homeopat nu judecă pacientul pentru acţiunile, emoţiile sau gândurile sale, însă descrierea acestora sunt de mare importanţă în găsirea remediului similimum, care va readuce starea de bine şi va anihila boala.

Sus
1

Cât durează o consultaţie homeopată?

Un mit despre homeopatie este că ‘consultaţia homeopată durează foarte mult’. Însă nu există o regulă strictă în această privinţă. Durata consultului depinde de gravitatea cazului, de capacitatea de înţelegere a medicului homeopat, de experienţa sa, precum şi de iscusinţa de a valoriza corect simptomele cele mai caracteristice. Dar este adevărat că un consult la medicul homeopat, pe lângă faptul că pare «ciudat» iniţial, durează mai mult decât un consult la medicul alopat. Trebuie să menţionăm că în cazurile acute consultul este de obicei mai scurt, deoarece sunt suficiente câteva simptome foarte pregnante şi bine individualizate pentru o prescriere de urgenţă.

Sus
1

De ce trebuie să stăm atât de mult de vorbă ca să-mi daţi un medicament pentru problema mea?

Homeopatia este o medicină holistică, ea tratează omul ca un tot întreg şi se bazează pe o abordare mai complexă a maladiei, luând în considerare cauzele îmbolnăvirii şi modul particular prin care ea se manifestă. Părintele homeopatiei, Samuel Hahnemann a descoperit că boala este un proces care urmează o anumită logică şi se desfăşoară după anumite reguli, şi că ea include atât componente fizice (diferite organe afectate), cât şi psihice (la nivel mental şi emoţional). Printr-o medicaţie homeopată se tratează nu doar manifestările fizice, dar şi cele mentale şi emoţionale. Deoarece toate aceste manifestări sunt aspecte ale suferinţei pacientului în întregul său, şi sunt întrepătrunse printr-o strânsă legatură, ele nu sunt abordate separat. Simptomele bolii sunt considerate drept expresia eforturilor organismului în încercarea lui de a-şi restabili echilibrul natural, şi au rolul unor „chei” în prescrierea remediului homeopatic. Pentru depistarea acestor chei, medicul homeopat pune pacientului diferite întrebări, care iniţial par surprinzătoare, şi par să nu fie legate doar de problema care-l îngrijorează pe pacient. Sunt puse întrebări legate şi de aspectele particulare ale suferinţei sale, felul în care reacţionează organismul, caracterul sau trăsăturile de personalitate ş.a.

Această discuţie are loc nu pentru a satisface curiozitatea medicului, dar numai cu scopul de a înţelege mai bine întregul tablou al stării de sănătate a bolnavului.

Principiul fundamental al prescrierii individualizate explică de ce doi pacienţi cu boli aparent similare, vor primi remedii diferite. Cu alte cuvinte, doi pacienţi pot avea bunăoară dureri gastrice, însă caracteristicile particulare să fie diferite, precum şi reacţia lor la durere să fie diferită, localizarea şi modul de agravare a durerii fiind diferită, starea lor generală să fie diferită, la fel şi modul lor de a rezista în faţa solicitărilor vieţii. În rezultat, vor primi un tratament diferit.

Sus
1

De ce doctorii homeopaţi au nevoie de atâtea detalii?

Remediul homeopatic este prescris în baza tuturor simptomelor actuale, ce aparţin în mod particular pacientului. Medicul homeopat suprapune simptomele pacientului simptomelor asemănătoare, caracteristice unui remediu, încât tabloul complet al pacientului ar trebui să corespundă tabloului remediului. Aşadar, prescrierea se face conform principiului similitudinii, care spune „similia similibus curantur” – ce ar semnifica: ceea ce stârneşte boala, o va şi vindeca.

De exemplu, ştim cu toţii că în momentul când tăiem o ceapă, adeseori avem senzaţii de înţepături în ochi şi lăcrimare, cu eliminări transparente din nas şi simţim o iritare în gât. Atunci când cineva are o răceală cu aceste simptome caracteristice, remediul indicat care va aduce vindecarea va fi Allium cepa – remediul homeopatic preparat din ceapă. Este foarte important ca medicul homeopat să aibă imaginea corectă a bolii tipice, pentru a putea diferenţia simptomele comune ale acesteia de simptomele specifice ale pacientului şi de a indentifica pe cele definitorii din punct de vedere homeopatic, pentru a indica remediul corect.

În cazul afecţiunilor cronice tratamentul homeopat poate fi de succes numai dacă pacientul este abordat ca o persoană întreagă. Acest lucru înseamnă că trebuie să înţelegem toate simptomele, trecute şi prezente, nu numai plângerea bolnavului la momentul vizitei. De asemenea, trebuie să înţelegem ceea ce îl face diferit de alte persoane cu aceeaşi patologie. Există multe remedii care pot trata potenţial starea pacientului, dar trebuie să găsim acel remediu care se potriveşte cu persoana, în scopul unui tratament de succes.

Fiecare incidenţă afectează viaţa noastră, de aceea este foarte important să se cunoască factorii stresanţi şi impactul acestora asupra pacientului. Prin urmare, este nevoie de un istoric detaliat de la copilărie până la momentul adresării, pentru a găsi remediul care se potriveşte pacientului. Dacă este o co-operare bună între medic şi pacient, şi se dă un istoric sincer, homeopatia vă poate ajuta pentru a realiza o viaţă mai bună şi sănătoasă.

Sus
1

De câte vizite la medic va fi nevoie?

Oamenii se prezintă la medicul homeopat cu o diversitate de afecţiuni. Unele dintre ele fiind recent dobândite, altele cu o durată mai mare în timp. La fel variază mult modul de viaţă al pacientului, circumstanţele în care apare dezechilibrul, precum şi nivelul de sănătate preexistent. Din aceste motive este destul de dificil de a prezice de câte vizite va fi necesar pentru vindecare. Doar după prima consultaţie, când medicul homeopat dispune nu doar de un diagnostic alopat, dar şi de toată informaţia necesară pentru analiza cazului, se va înţelege cât de profundă este afecţiunea şi nivelul de sănătate al pacientului. Abia după consultaţia secundară, când medicul homeopat apreciază răspunsul organismului la remediul homeopat, se vor putea face careva prognoze asupra timpului necesar pentru vindecare.

Totul este foarte individual şi depinde de claritatea cazului, de răspunsul organismului la remediul homeopat, de respectarea contraindicaţiilor şi modului sănătos de viaţă, de informaţia furnizată medicului, de existenţa barajelor în tratamentul homeopat ş.a.

Dacă e să vorbim la general, pentru o maladie cronică pacientul ar trebui să facă cel puţin patru consultaţii într-o perioadă de minim şase luni. Pe această perioadă de tratament se evaluează reacţia pacientului la remediu, cu ajustarea lui ulterioară pentru a ne convinge că organismul a luat calea spre vindecare. Apoi vizitele devin mai rare, cu consultaţii repetate la 2-3 luni. Trebuie de menţionat faptul că, în cazul apariţiei unor noi simptome sau a unei stări acute, medicul homeopat ar trebui să fie contactat şi înştiinţat.

În cazul în care adresarea se face pentru o problemă acută, de cele mai multe ori sunt necesare 1-2 consultaţii, plus careva corecţii telefonice la necesitate, pentru o vindecare definitivă.

Sus
1

Va fi necesar să vin regulat la consultaţiile homeopatice?

Scopul tratamentului homeopat constituţional este de a consolida starea de sănătate a persoanei, astfel încât să-i permită să depăşească definitiv boala care l-a adus la cabinet. O abordare rapidă poate fi doar pentru a aduce un ajutor temporar. Însă o abordare profundă este necesară pentru găsirea remediului constituţional, care va produce o schimbare esenţială şi temeinică în starea de sănătate a pacientului.

Cei mai mulţi oameni consideră că, atunci când simptomele sunt eliminate după un curs de tratament homeopatic, plângerile lor nu se mai întorc. Însă dacă organismul încă nu este destul de puternic, pe un nivel de sănătate insuficient de înalt, atunci sub acţiunea stresului, unui mod de viaţă nesănătos şi neglijenţa regimului de somn-veghe, muncă-odihnă, organismul poate face o recădere, fie pe acelaşi nivel cu acutizarea bolii cronice, fie exteriorizându-se printr-o altă manifestare patologică. Dacă persoana se află pe un nivel înalt de sănătate, atunci organismul va face faţă afecţiunilor acute chiar şi fără necesitatea unui remediu homeopat.

Deci, frecvenţa adresărilor şi revenirilor la cabinet este în dependenţă de nivelul de sănătate al pacientului, sunt cazuri când pacientul revine pentru un tratament homeopat peste 2-3 luni, în alte cazuri peste 2-3 ani. După ce au fost atinse obiectivele de sănătate ale pacientului, mulţi oameni tind să se întoarcă periodic, poate o dată sau de două ori pe an, sau atunci când simt necesitatea. Scopul unui tratament constituţional, este de a stimula organismul persoanei de a lucra mai bine şi în armonie. Un beneficiu cumulativ poate fi văzut atunci când remediul constituţional se repetă la intervale de timp. Beneficiile raportate de către pacienţii mei de la repetarea periodică a remediului constituţional, în conformitate cu totalitatea simptomelor, includ: dispariţia completă a plângerilor, un aport semnificativ de energie, starea de spirit mai pozitivă, o calitate mai bună a somnului şi o mai bună rezistenţă la bolile acute, cu recuperare rapidă şi lipsă de complicaţii.

Sus
1

De ce sunt necesare consultaţiile secundare în cazul în care mă fac mai bine?

Deseori consultaţia secundară este ignorată din cauză că pacientul vede rezultatul şi crede că aceasta este suficient, sau un alt motiv este că pacientul nu vede efectul dorit şi este dezamăgit. Oricare ar fi motivul, consultaţia secundară nu trebuie neglijată, pentru că de cele mai dese ori consultaţia secundară este cu mult mai importantă şi decisivă în conduita unui caz. Consultaţia secundară permite medicului de a evalua şi de a aprecia în ce masură a influienţat cazul remediul prescris, dacă este necesară o altă diluţie, sau de repetat acelaşi remediu în aceeaşi diluţie, sau aşteptăm ca remediul să-şi termine acţiunea, sau mergem cu un remediu complementar, sau ... Deci, pentru a avea un tratament homeopatic cu succes, consultaţiile secundare sunt obligatorii.

Sus
1

Care este procesul de găsire a remediului corect?

Unul dintre principiile homeopatiei este individualizarea tratamentului, deci fiecare persoană este tratată individual. Homeopatul, ca orice medic de fapt, va asculta mai întâi bolnavul, apoi vor urma o mulţime de întrebări cu ajutorul cărora cazul va deveni mai clar, iar alegerea remediului mai uşoară. Pentru un medic homeopat, evenimente relevante din viaţa pacientului pot fi considerate cele de natura traumelor mentale, emoţionale sau fizice, unele probleme majore care au lăsat ”răni” în memorie şi foarte posibil au cauzat efecte secundare şi au influenţat starea de sănătate în timp. Aceste evenimente creează “straturi”, după cum sunt numite în homeopatie, care necesită să fie eliminate în ordine cronologică inversă apariţiei lor. Totodată pot exista şi straturi formate în perioada intrauterină, în cazul în care mama a avut o traumă importantă în acea perioadă, cum ar fi o frică mare, spaimă, decesul unei persoane dragi, accident ş.a. Pentru un medic homeopat sunt relevante de asemenea evenimentele care au produs o eventuală schimbare, de genul: nu m-am mai simtit bine de când.... Aceste evenimente pot fi: o intervenţie chirurgicală, o traumă fizică sau emoţională, instalarea ciclului menstrual, o boală acută foarte virulentă, sau după naşterea copilului, sau după instalarea perioadei climacterice etc.

După ce se culeg informaţiile legate de problema adresării şi de pacient ca persoană, lucruri care pacientului i se pot părea fără nici o legătură, lucruri aparent ciudate pe care el însuşi s-a obişnuit să le ignore; abia apoi începe munca de sistematizare a acestor date, recurgându-se uneori la ajutorul Repertoarului sau a unui program homeopatic care ajută la găsirea remediului corect. Medicul homeopat analizează bine cazul, face diagnosticul diferenţiat, abia apoi alege remediul şi potenţa potrivită pentru fiecare caz în parte. Este o muncă asiduă, bazată pe experienţă şi necesită o maximă concentrare.

După un consult homeopatic, persoanei i se va indica un remediu care se potriveşte stării sale de sănătate, conform totalităţii simptomelor cu modalităţi şi caracteristici individuale, conform constituţiei şi personalităţii pacientului, şi conform evenimentelor traumatice din viaţa sa. Homeopatia nu tratează o boală anume după diagnosticul său alopatic, precum bronşita, astmul, rinita, gastrita, pielonefrita etc. Deci homeopatia nu are un remediu pentru astm, bronşită... ci tratează persoana care are bronşită, astm, sau orice altă boală ar fi.

Sus
1

Sunt necesare analizele de laborator pentru o consultaţie homeopatică?

Investigaţiile paraclinice nu sunt esenţiale pentru alegerea remediului homeopatic, însă ele sunt informative pentru stabilirea unui diagnostic alopat şi pentru monitorizarea evoluţiei cazului pe parcursul tratamentului. Bunăoară, urmărirea transaminazelor într-o afecţiune hepatică fără alte simptome evidente pentru pacient, ne permite să apreciem evoluţia cazului dat; sau analiza urinei va fi informativă în eficacitatea tratamentului homeopatic în unele afecţiuni renale. Analizele de laborator uneori ne permit să prognosticăm o anumită evoluţie a cazului, şi să evaluăm dacă cazul este curabil sub un tratament homeopatic.

Sus
1

Pot să vă contactez înainte de a mă programa la o consultaţie?

Cu certitudine da. Înainte de a face o programare la un medic homeopat, puteţi să contactaţi doctorul D-stră printr-un apel telefonic, pentru a afla răspunsuri la întrebările care vă interesează. Însă desigur că nu toată istoria bolii D-stră ar trebui relatată printr-o conversaţie telefonică, şi medicul nu poate face anumite prognosticuri sau să se expună despre eficacitatea tratamentului homeopat fără a studia detaliat şi a face o analiză asupra cazului dat, deoarece fiecare caz e unic în felul său.

Dacă apar careva întrebări la care nu aţi primit raspunsul aici, vă raspund cu drag la numărul de telefon +373-794-63696. În cazul în care fac primire şi nu vă pot răspunde la apel, puteţi lăsa întrebarea D-stră în Formularul de contact şi în cel mai scurt timp veţi primi răspuns.

Sus