Homeopatia - în Rusia

Homeopatia – în Rusia

Discuțiile despre rolul homeopatiei în programul național de sănătate în Rusia au escaladat la începutul lunei Februarie 2017, când a fost publicat un Memorandum de Academia de Științe a Rusiei, elaborat de comisia pentru combaterea pseudoștiinței și falsificări în cercetare științifică. Conform memorandumului comisia a recomandat ca Ministerul Sănătății să abandoneze homeopatia ca metodă terapeutică, susținînd ca este o pseudoștiință.

„Astăzi, după mai multe luni de la publicarea Memorandumului, cînd spiritele s-au mai liniștit, este timpul de a reveni la acest subiect pentru a discuta despre Homeopatie și aplicarea acesteia“, – a declarat Nicholas Dayges, directorul Centrului Clinico-Științific de Otorinolaringologie al Agenției Federale pentru Sănătate și Dezvoltare Socială,  expertul principal în Otorinolaringologei al Ministerului Sănătăţii Federației Ruse, membru corespondent al Academiei de Științe a Rusiei. El susține că mulți doctori au folosit cu succes homeopatia, iar situația scandaloasă în jurul homeopatiei în Rusia este „umflată“ în așa măsura că Procuratura Generală ar trebui să se sesizeze.

Un alt reprezentant al Academiei de Științe a Rusiei, academician, profesor universitar, membru al comisiei în sine pe pseudoștiința, Serghei Kolesnikov susține că apariția Memorandumului a fost într-o oarecare măsură incorectă. Acest document important a fost semnat și votat fără a fi purtate discuții, iar printre cei șaizeci de personae ce au semnat acest memorandum doar câțiva au tangență cu medicina. „Dar lucrul cel mai important nu acesta, a mentionat academicianul, nu este corect de a trage astfel de concluzii făcînd referire la lipsa dovezilor științifice atunci cînd cercetările în acest domeniu continuă, iar aplicarea clinică a homeopatiei arată rezultate bune.“

„Preparatele homeopatice disponibile pe piață au trecut toate procedurile necesare, ele sunt înregistrate și sunt permise pentru utilizare”, a completat Irina Samylina, șefa catedrei de Farmacognozie, a Universități de Medicina „Sechenov”, membru corespondent al Academiei de Științe a Rusiei, profesor universitar și, din nou, un membru al Comisiei de combatere a pseudoștiinței a Academiei de Științe a Rusiei. Potrivit ei, în multe școli medicale viitorii medici se familiarizează cu utilizarea remediilor homeopate, în egală măsura ca și fitoterapia. Însă nivelul de instruire ar trebui mult îmbunătățit, susține academicianul.

Cu o replica despre poziția Organizației Mondiale a Sănătății a venit Mariya Tomkevich, specialist în homeopatie. „ OMS recunoaște și sprijină dezvoltarea homeopatiei, fiind recunoscută în 80 de țări ca sistem terapeutic, homeopatia are statut diferit în diferite țări. În unele țări, utilizarea sa este inclusă în asigurare obligatorie de sănătate publică, mai nou exemplul Elveției, în alte țări – costul tratamentului homeopat este suportat de însuși pacientul sau unele asigurări private de sănătate.“  Potrivit Mariei Tomkevich, reproșurile că homeopatia este utilizată fără o bază clinică suficientă sunt nerezonabile, existînd peste 100 de studii publicate privind utilizarea homeopatiei în tratamentul diferitelor patologii.

Discuția din Camera Publică nu a mers doar spre „o singură poartă”. În numele comisiei de pseudoștiință a vorbit secretarul științific, doctor în fizică și Științe Matematice Rostislav Polishchuk. Reprezentantul comunității ruse de susținători ai medicine bazate pe dovezi, medicul neurolog Paul Brand a spus că nu se dorește o totală interdicție a homeopatiei, avînd o mulțime de susținători în rândul pacienților, dar utilizarea acestei metode trebuie să fie ajustată. Ca drept exemplu Paul Brand a citat India,unde Homeopatia împreună cu Ayurveda au un department regulator separat.

Cu toate acestea, alți experți consideră că, dimpotrivă, eficacitatea tratamentului este supraestimată prin combinarea metodelor homeopate cu celelalte. „Trebuie să ne extindem competența în pregătirea medicilor, unde homeopatia sa fie predată pe parcursul instruirii lor în universități, la fel și în procesul de educație continuă”, a declarat faimosul pediatru și neonatolog, profesor, decan al Universității de Stat de Medicină din Moscova, Lydia Ilyenko. Ea, la fel ca mulți dintre colegii ei, a spus că fiecare pacient este unic și este imposibil ca toți să fie tratați în același mod, respectând cu strictețe instrucțiunile și standardele. Folosirea metodelor combinate de către medici instruiți și competenți marește eficiența tratamentului, a spus Ilienko.

Într-un final experții au declarat necesitatea includerii homeopatiei în programul de educație profesională a medicilor. Homeopatia este una dintre direcțiile de medicină tradițională, cu drept deplin de a fi utilizată ca metodă de prevenire și tratament a diferitelor boli, în combinație cu metodele de medicină bazată pe dovezi. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns participanții la masa rotundă „Metode de medicină tradițională în asistența medicală modernă”, dedicată situației homeopatiei în Rusia. Evenimentul a avut loc în data de 14 Noiembrie 2017, în Camera Publică a Feredației Ruse. Într-un final majoritatea participanților au ajuns la concluzia că homeopatia, ca și alte metode de medicină tradițională, ar trebui studiată și predată în mod activ studenților instituțiilor medicale.

Medicul tău homeopat, e doar la un click distanță.

Vreau să știu prețul și avantajele unui consult homeopat!

 

Articolul în originar poate fi gasit cu numele Лечиться без запретов.

Distribuie

Share to Google Plus
Share to Odnoklassniki

Tag-uri:

Articole similare: