Teoria germenilor - Teoria terenului

Teoria germenilor – Teoria terenului

Dacă te întrebi de ce ne îmbolnăvim, atunci te-ai întîlnit cu cele două teorii: cea a germenilor și cea a terenului.

Medicina conventională nu cunoaște cauza la o bună majoritate de afecțiuni, iar teoria germenilor nu poate fi aplicată în totalitate. Deci ar mai fi ceva la mijloc, ceva ce urmează a fi descoperit, sau poate deja a fost. Gasești mai jos cîteva gînduri a unor personalități celebre legate de aceste două teorii, iar concluzia îți aparține.

Rudolf Virchow, medic și renumit patolog german, fondator al patologiei celulare s-a străduit să reunească medicina clinică cu fiziologia și cu anatomia patologică, fiind considerat unul din cei mai importanți creatori ai medicinii moderne. Celebrul său dicton Omnis cellula e cellula („Orice celulă provine din altă celulă”) a modificat radical gândirea medicală în direcția unui nou concept, și anume considerarea apariției bolilor drept consecință a turburărilor în structura și funcțiunea celulelor organismului. Față de cuceririle microbiologiei, Virchow se arată mai degrabă sceptic și nu admite lucrările lui Louis Pasteur asupra rolului bacteriilor în provocarea infecțiilor. “Dacă mi-ași putea trăi viața din nou, ași dedica-o pentru a dovedi că microbii își caută habitatul lor natural, adică țesutul bolnav – mai degraba decît să cauzeze apariția acestuia. Asa cum țânţarii caută bălţile cu apă stătută pentru a-şi depune larvele, dar nu ei sunt cauza pentru care există bălţi cu apă stătută” Rudolph Virchow (1821-1902)

”Teoria microbilor sugerează să folosim insecticide pentru a omori muștele; mult mai rezonabil ar fi să curățim gunoiul care le atrage” — Bill Nelson

Raymond Obomsawin sustinea ca …”în realitate, nu bacteria este cea care produce boala, ci dezechilibrul la nivelul metabolismului celular. Daca metabolismul corpului uman este într-un echilibru perfect, bolile nu apar.”

„Factori patogeni, bacterii/viruși sunt peste tot în jurul nostru, dar nu devin activi decât atunci când găsesc terenul fertil pentru a se dezvolta.” Claude Bernard

„Bolile nu sunt cauzate de germeni. Mai degrabă o boală este provocată de o toxemie care afectează nivelul celular, pregătind astfel terenul prielnic multiplicării germenilor”. Henry Bieler.

“Bernard a avut dreptate, germenii sunt nimic – le milieu (terenul, mediul interior) este totul”– a afirmat Louis Pasteur aflat pe patul de moarte, exprimîndu-și părerea că teoria germenilor este eronată. Dar ultimele lui cuvinte au fost date la o parte, ca şi ceea ce tot Pasteur în ultimii ani ai vieţii aflase, şi anume că germenii nu joacă nici un rol în cazul unui sistem imunitar sănătos şi aflat în echilibru.

Va mai trece ceva timp ca într-un final să avem un răspuns la întrebarea: De ce ne îmbolnăvim? “Ştiinţa se bazează pe experiment, pe dorinţa de a contesta doctrina veche, pe o deschidere de a vedea universul aşa cum este el în realitate. Prin urmare, ştiinţa, uneori, necesită curaj – cel puţin curajul de a pune la îndoială înţelepciunea convenţională.” Carl Sagan

Distribuie

Share to Google Plus
Share to Odnoklassniki

Tag-uri:

Articole similare: