tratamentul homeopat al tuseiDeseori răceala sau viroza este acompaniată de tuse. Tusea apare ca o reacție de apărare a organismului, care în unele cazuri trece fără a fi necesare careva intervenţii din partea bolnavului, alteori prezintă un deranj în activitatea zilnică a persoanei, iar câteodată fiind destul de chinuitoare și agresivă, epuizând organismul. Tusea poate fi de origine alergică, sau ca rezultat a unei infecții, sau iritativă. Spre disperarea părinților, mulți copii tușesc durate lungi de timp în perioada rece a anului, iar siropurile de tuse se dovedesc a fi ineficiente. Remediile homeopatice sunt foarte utile în tratarea tusei, având efecte rapide atunci cand sunt indicate corect, în conformitate cu simptomologia tusei în cauză.

Materia medica homeopată conține peste 200 de remedii foarte utile în tuse, care vor fi indicate în funcție de caracterul tusei. Nu este suficient doar faptul că: copilul meu tușește, ce pot să-i dau? În prescriere medicul se bazează pe observațiile personale, dar și pe informația ce este oferită de pacient. Pentru a demonstra importanța informației ce vine de la pacient, voi aduce câteva exemple cu specificări caracteristice tuselor.

De exemplu, în caz de o tusă de dimineața, agravată la ridicarea din pat, în rubrica din repertoriul electronic – cough, morning, rising after, agg. – vor fi menționate 53 de remedii, printre care trei vor fi de gradul trei: Cina, Ferrum metalicum şi Phosphorus. Iar de gradul doi vor fi remediile Arsenicum album, Euphrasia, Silicea, Hepar sulphur, Chelidonium, Natrium muriaticum şi Spongia. Deci prescrierea se va rezulta la unul din remediile enumerate mai sus, în dependență de informația care va completa tabloul tusei.

Nu mai puțin important în alegerea remediului este perioada de debut a tusei, și în acest caz vom veni cu următorul exemplu: dacă tusa are un debut brusc, după expunerea la vânt rece și uscat, apare în jurul orei 1, și este uscată, stridentă, lătrătoare, copilul este răgușit, agitat și anxios, atunci remediu Aconitum napellus este indicat în primele 24 ore de boală. Însă dacă prima perioadă este neglijată, atunci apare o posibilitate de prescriere de Hepar sulfuricum sau Spongia, în dependență de tabloul care se va manifesta. Dacă pacientul ne spune ca tusa se agravează între orele 3-4, atunci există o probabilitate mare de prescriere a unui remediu din familia  Kalii-lor. Analizând aceste exemple, ne dăm bine seama de ce presrierea pentru acest simptom relativ banal ‘tusă’, dar care are diferite aspecte la persoane diferite, în anumite perioade de timp – nu este deloc uşoară. Experienţa zilnică şi studiul permanent al Repertoriului şi Materia Medica pot ajuta practicianul să obţină în timp rezultate destul de bune.

Mai jos vor fi prezentate succint cele mai des indicate remedii în tratamentul homeopat al tusei, care și-au dovedit eficacitatea în practică.

Tusa însoțită de o respiraţie zgomotoasă,  cu o expectorație dificilă, care devine mai intensă după ce pacientul a mâncat și se ameliorează când pacientul se ridică pe șezut, indiferent de diagnosticul clinic  bronsită sau astm, remediul indicat care va aduce ameliorarea va fi Antimonium tartaricum.

În situația în care este prezentă o tusă seacă însoțită de durere în piept, cu agravare la cea mai mică mișcare sau la trecerea de la frig la cald, cel mai probabil că remediul indicat va fi Bryonia.

O tuse seacă, ‘lătrătoare’, fiind în accese violente iar pacientul nu reușește să-și reia respirația între crize, de regulă manifestându-se mai ales noaptea va avea nevoie de Drosera.

Dacă este prezentă o tuse uscată, la fel ‘lătrătoare’,  ce de obicei apare după expunerea la frig și agravată de aerul rece, atunci remediul ce va calma tusea va fi Hepar sulfuricum.

Însă dacă avem de-a face cu o tuse violentă, sufocantă, care se expectorează greu și este însoțită de senzație de greață și de vomă atunci Ipeca va rezolva cazul. De obicei acest tip de tuse se întâlnește la copii.

În caz că tusea este catarală și se expectorează ușor în timpul zilei, însă este seacă în timpul nopții, iar starea pacientului este ameliorată în condițiile de aer rece Pulsatilla va fi primul remediu la care ne gândim.

Remediul homeopat Phosphorus este un remediu ce poate fi indicat în diferite feluri de tuse: uscată sau productivă, acută sau cronică, dar ceea ce este caracteristic e prezența unei voci răgușite, un laringe aspru, zgârâiat și o senzație de gâdilitură în gât, tusea fiind agravată de mirosuri, aer rece, de răs, vorbit, măncat, băut (lichide reci în special), tusea poate apărea oricând ziua sau noaptea, dar mai puțin între 12 noaptea și trezirea de dimineață.

În cazul când pacienții au senzația că nu pot tuși suficient de profund pentru a elimina mucusul din piept, au o dorință constantă de a-și drege vocea, iar tusea este ameliorată de băuturi reci, dar agravată de aerul rece, atunci remediul indicat va fi Causticum.

La prima vedere alegerea remediului poate părea a fi simplă, însă ea necesită o cunoaștere amplă a Materiei Medica, precum și o experiență în prescriere. Deoarece tusea are atât de multe caracteristici și modalități, prescrierea remediului homeopat necesită o abilitate și o măiestrie din partea medicului homeopat.  Uneori tratamentul definitiv al tusei se dovedește a fi dificil, necesitând de multe ori schimbarea a doua-trei remedii până la găsirea celui ce va aduce vindecarea definitivă și liniștea persoanei. Trebuie de menţionat că remediile homeopate nu prezintă efecte secundare, sunt ușor administrate, nu au limită de vârstă, fiind recomandate chiar și în sarcină sau în perioada de alăptare, precum și pentru nou-născuţi.

Voi depune tot efortul, experiența și cunoștințele mele ca să-ți readuc starea de sănătate.
Îmi va face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi la doar un click distanță.

Vreau să știu prețul și avantajele unui consult homeopat!

Distribuie

Share to Google Plus
Share to Odnoklassniki

Tag-uri:

Articole similare: