Home » Aconitum – brusc și violent

Aconitum – brusc și violent

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Aconitum sau Aconit este un remediu homeopat utilizat cel mai des pentru afecțiunile acute febrile, inflamatorii sau stările acute emoționale, în special cele ce sunt percepute de organism ca un șoc brusc și violent. Vom observa în tabloul remediului homeopat Aconitum un debut acut, o stare intensă, fie ea pe nivel fizic sau mental-emoțional. Indiscutabil Aconitum este un remediu foarte util în stările acute – febră, inflamații, atacuri de panică; însă el s-a dovedit a fi la fel de util și în cele cronice, precum anxietate, hipertensiune, fobii etc. Este remediul ce nu ar trebui să lipsească din trusa ta homeopată.

Aconitum Napellus planta

Planta Aconitum Napellus este cunoscută sub numele de Omag albastru, sau denumirea populară de toaie, călugărița, răul lupului și răul leopardului. Această plantă face parte din familia Ranunculaceae, alături de Actea racemosa, Clematis, Helleborius, Hydrastis, Pulsatilla, Ranunculus  bulbosus, Staphysagria.

Zona de origine a plantei se află în Munții Himalaya și în țările din Europa de Vest. Planta poate fi întâlnită în zonele muntoase și este ușor recunoscută după florile albastru-violet cu glugă caracteristică. Tulpina ei este prevăzută cu numeroase frunze palmate și sectate, dispuse altern. Florile de omag, de culoare albastru-închis sau vilolacee sunt dispuse în inflorescențe racemoase, altfel spus în formă de ciorchine, și înfloresc în perioada lunilor Iunie – Septembrie. În timpul înfloririi omagul dă naştere la tuberculi tineri din care se vor dezvolta plante noi. Planta este lipsită de miros, iar la ingerare prezintă un gust dulce care mai apoi va deveni iute, iritant. De reținut că Aconitum planta prezintă o toxicitate crescută, atât în formă proaspătă, cât și după uscare.

În trecut planta omagul albastru, era folosită la prepararea otrăvii, în care erau înmuiate vârfurile de săgeți. De aici și provine numele plantei Aconit, fiind derivat de la cuvântul grec “akontion”, care se traduce – săgeți. Fiind o plantă extrem de toxică, otrăvirea poate surveni în momentul măcerării frunzelor cu mâna fără a purta mănuşi. Fiind ingerată ea produce aritmii cardiace, simptome gastrointestinale și disfuncție neuromusculară. Substanța chimică prezentă în cantități crescute în compoziția plantei, căreia îi sunt datorate toxicitatea crescută, este aconitina. Doza alopatică a alcaloidiului aconitina este de 1/100 – 1/60, doza letală pentru om este de numai 3-6 mg.

Aconitum Napellus – în diverse terapii naturiste

Datorită toxicităţii sale, planta Aconitum Napellus nu prea cunoaște o folosire largă în terapia populară. Excepţie face remediul homeopat Aconitum, care prin metoda preparării este lipsit de efectul toxic al plantei și este absolut sigur în utilizare, la copii mici, adulți sau bătrâni. La prepararea remediului homeopat Aconitum este folosită întreaga plantă în starea sa proaspătă, cu excepția rădăcinii. Tuberculii acestei plante sunt folosiți în Medicina Tradițională Chineză, planta fiind cunoscută sub numele Fu Zi. Ea se folosește în componența formulelor cu acțiune de tonificare a energiei Yang și eliminare a Frigului pentru a opri durerea, spre exemplu formula Fu Zi Tang. Fu Zi este de asemenea utilizat în medicina Ayurvedică pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi nevralgie, poliurie, circulație deficitară. Deși efectul terapeutic al Fu Zi și al formulelor pe bază de Fu Zi sunt larg recunoscute în rândul specialiștilor în Medicna Tradițională Chineză, toxicitatea acestei plante a fost întotdeauna principala preocupare în utilizarea ei.

Aconitum Napellus – remediul homeopat

Prin descoperirile lui Hahnemann planta Aconit a fost transformată într-un remediul foarte util, astfel în 1805 Hahnemann a publicat patogeneza remediului. Aconitul este un remediu cu acțiune rapidă și poate fi aplicat în aproape orice boală acută, dacă corespunde tabloul. Important de reținut că pentru acest remediu este caracteristic apariția bruscă a bolii, dacă avem o evoluție mai trenantă, atunci va fi indicat un alt remediu homeopat. Atunci cînd remediul Aconit este indicat și utilizat din primele ore de debut al acutului, tulburarea se va diminua destul de rapid și deseori nu va evolua în continuare. Din acest considerent, este bine să ai mereu acasă un tub de Aconitum Napellus 200ch sau 30ch.

Aconitum indicații în stările acute

Deobicei remediul homeopat Aconit va fi caracterizat prin următoarele simptome: o stare de frică intensă, anxietate; angoasă a minții și a trupului. Instalarea bruscă și violentă a simptomelor de debut, cel mai des însoțite de febră. Deseori debutul are loc după expunerea la aer rece și uscat, în special vântul nordic uscat. Remedii ce împart acest aspect în etiologia bolii fiind Bryonia și Hepar Sulphur. Aconitum va minimaliza efectele unei spaime bruște, persoana fiind în stare de șoc. Pentru o indicație de Aconit este caracteristic ca persoana să sufere de o frică intensă de întuneric, frică de spații înguste (claustrofobie) care se declanșează într-o aglomerație, spre exemplu într-un tren, avion sau autobuz. Frica de cutremur, de a traversa un tunel. Frica de boli iminente, atac cerebral și boli cardiace, o frică că inima va înceta să bată și vor muri pe loc. Este o frică pronunțată de moarte. Scriind aceste rânduri îmi amintesc cum coplilul meu a dezvoltat brusc o febră mare, și în pofida faptului că avea doar 5 ani pe atunci, pentru prima dată mi-a vorbit despre frica de moarte.  Și anume, avea o stare de agitație, febra a urcat destul de rapid peste 38,5C. Tegumentele erau fierbinți și uscate. Cu lacrimi în ochi mă întreba dacă cumva nu o să moară. Brusc și Violent. Frică de moarte. Această starea intensă s-a declanșat aproape de miezul nopții. Fiind prezente simptomele cheie a remediului Aconit, a fost administrat imediat remediul în diluție 200ch. În scurt timp remediul a adus liniștea și pe fața sa a fost citită o stare de calmitate. Pe durata nopții febra a cedat și în ziua următoare nici un semn de boală.

Remediul Aconit este util în cazul cînd o persoană a experimentat o stare de șoc, o frică puternică, o situație percepută ca o limită de viață și moarte, precum un accident violent, experiența unui cutremur puternic, o frică extremă. Această stare este percepută ca și cum moartea s-a aflat alături, și instalează un dezechilibru în organism, iar la mici alți stimuli se declanșează cu ușurință o stare de anxietate, ce poate evolua într-un atac de panică. Această limită: “viață – moarte”, este percepută destul de acut, și ar putea fi asociată cu modalitatea de agravare la mijlocul nopții, în special în jurul orei 23:00-23:30, ca o trecere de azi spre mîine.

Aconitum face parte din triada “tumultoasă” A-B-C a vestitului homeopat Clarke: Aconitum, Belladonna, Chamomilla. Aceste remedii vor fi recomandate când este instalat un dezechilibru tumultos, și anume Aconitul pentru „turburări de circulație”, Belladonna pentru „turburări în funcționalitatea sistemului nervos central”, iar Chamomilla în „tulburări de temperament”. Alte remedii care au caracteristici comune cu Aconitum napellus includ Nux vomica, Arnica montana, Argentum nitricum și Arsenicum album.

Aconitum – indicații terapeutice

Util în inflamații, răceli, viroze, tuse, laringite, crup, amigdalite, otite, anxietate, atac de panică, palpitații, hipertensiune, epilepsii sau convulsii, reumatism, bolile copilăriei, vertij, cefalee, nevralgie de trigemen, și lista ar putea continua. Un caz ce va necesita Aconitum va fi vindecat într-o maneră impresionantă, fie că este vorba de un caz acut sau de unul cronic.

Remediul Aconitum este descris foarte desfășurat în Materia Medica a vestitului homeopat George Vithoulkas, pe 42 pagini. Deci, intenția mea nu este să dau o descriere detaliată a acestui remediu. Ce cred eu că ar trebui să reții despre Aconitum ar fi: brusc și violent, afecțiunea ce va fi tratată de acest remediu are un debut rapid și o intensitate mare. Asigură-te că îl ai disponibil în diluția 200ch pentru stările acute. Informația prezentată în acest articol este pe departe de a fi suficientă pentru a face o recomandare homeopată. Lasă acest lucru pe seama unui specialist bun.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata