Remedii homeopate utile în perioada de alaptare – este subiectul care merită o atenție mai detaliată, homeopatia fiind aleasă ca metodă terapeutică tot mai mult și mai mult de mămici.
Alăptarea este o perioadă savurată de multe mămici și amintită cu nostalgie după încetarea ei. Cu toate acestea, alăptarea prezintă adesea provocări, cum ar fi durerea din timpul alăptării cauzată de crăparea mamelonului, piept întărit și dureros, mastita, producerea de lapte insuficientă sau excesivă. Aceste provocări pot fi incredibil de frustrante și chiar pot fi rsponsabile de o întrerupere de alăptare precoce decît cea recomandată/planificată.
Este important de menționat că în perioada de alăptare se păstrează aceleași restricții spre medicația alopată, deoarece majoritatea medicamentelor administrate de mamă, vor trece în laptele matern. Ar fi bine să știi că remediile homeopate pot fi administrate în timpul alăptării și că homeopatia vine cu soluții pentru tine și bebe pentru toată perioada de alaptare. Homeopatia poate fi un adevarat suport pentru mamă și bebe în perioada de alăptare.
Să sumarizăm în ce cazuri remediile homeopate pot fi utile în perioada de alaptare:
- stimularea lactației în producerea insuficientă de lapte, des întîlnită în nașterile cezariene,
- surplus de lapte în timpul lactației,
- vindecarea fisurilor mameloanelor,
- sîni dureroși în timpul alăptării,
- mastită,
- depășirea depresiei postnatale sau diferite situații emoționale în perioada de alaptare,
- restabilirea post-natală,
- colice la bebluși,
- oprirea lactației în perioada de înțărcare,
- dereglări ale ciclului menstrual după naștere.
Cel mai des utilizate remedii homeopate în perioada de alaptare sunt:
- dacă din cauza unei stării emoţionale a mamei scade producerea de lapte matern, atunci este o probabilitate ca Ignatia sau Sepia va rezolva problema.
- în primele luni de alăptare deseori se întilnesc cazurile de mastită – inflamație a glandei mamare, mai fiind cunoscută în popor ca “febra sau furia laptelui. Medicina alopată va veni cu recomandarea de utilizare a antibioticelor. Însă dacă adresarea se face precoce, aceste stări se pot rezolva cu ajutorul remediilor homeopate. Spre exemplu sub acțiunea remediului homeopat Belladonna sau Phytolacca, inflamaţia se retrage iar alăptarea nu este întreruptă.
- dacă însă avem situaţii în care laptele matern fie e sărac în nutrienţi sau nu e suficient, ca rezultat bebe nu se satură, plânge şi cere des sânul, atunci citeva granule de Pulsatilla sau Calcarea carbonica ar putea influiența calitatea sau cantitatea laptelui.
- remediile homeopate Silicea sau Mercurius sunt cunoscute ca fiind utile în cazurile când copilul refuză sînul.
- pentru mamă în caz de epuizare fizică după o perioadă lungă de alaptare se poate prescrie China sau Phosphoric acid.
Notă: Acestea sunt doar niște exemple simplificate, aduse pentru o mai bună înțelegere despre posibilitățile de aplicare a homeopatiei în alăptare. Recomandarea și prescrierea homeopată însă este mult mai complexă. În urma unei consultații homeopate medicul homeopat stabilește care este remediul homeopat cel mai potrivit pentru fiecare caz separat. Deasemenea se va recomanda în ce diluţie trebuie luat remediul homeopat, frecvența de administrare și durata tratamentului.
Să punem în evidență cele mai importante beneficii ale alăptării:
… laptele matern este alimentul ideal pentru sugar și asigură toate elementele necesare pentru 6 luni de viață: bogat în componente nutritive – grăsimi, glucide, proteine, apă, minerale, vitamine, precum și non-nutritive care contribuie la creşterea şi sănătatea copilului – factori antimicrobieni, factori de creştere, hormoni şi enzyme!
… laptele matern îşi schimbă compoziţia în funcţie de nevoile copilului, şi fiecare mamă are laptele perfect pentru pruncul său! Componența laptelui se schimbă chiar în timpul alăptării: la început fiind apos el potoleşte setea, apoi vine laptele bogat, cremos şi plin de grăsimi bune care potoleşte foamea. Gustul laptelui matern la fel se schimbă în dependență de alimentaţia mamei. Pe durata perioadei de lactaţie laptele se schimba pe măsură ce bebeluşul crește și răreşte orele de masă.
…. mama îşi hraneste copilul şi emoțional: contactul piele-la- piele din timpul alăptării încurajează crearea unei legături emoţionale între mama și copil, oferind încredere, siguranţă şi comfort pentru cel mic!
… în momentul alăptării sunt stimulați hormonii responsabili de producţia de lapte, deci cu cât bebeluşul va suge mai mult, cu atât mama va produce mai mult lapte!
… somnul mamei, deşi fragmentat pentru alăptarea nocturnă, este mai relaxat şi mai odihnitor decât în cazul alimentaţiei artificiale. Aceasta se datorează faptului că în momentul alăptării se elibereaza prolactina și oxitocina, hormoni cu rol important în relaxarea psihică și fizică a mamei!
… alăptarea scade riscul de cancer mamar şi ovarian, reduce riscul osteoporozei, scade necesarul de insulină al mamelor cu diabet zaharat tip I, reduce avansarea endometriozei!
Dacă ai devenit recent mămică și au apărut careva problem legate de alaptare, doar la un click distanță poți avea ajutorul meu. Remediile homeopate sunt lipsite de toxicitate și reacții adverse și pot fi administrate pe toată perioada sarcinii, în momentul nașterii și pe toată durata de alăptare.
Voi depune tot efortul, experiența și cunoștințele mele ca perioada de alaptare să lase doar impresii frumoase iar copilul tău să fie alăptat atât cât îți propui, iar perioada de încetare a alăptării să treacă fără stres atât pentru tine, cât și pentru piciul tău.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md