Home » Anosmia – tratament homeopat

Anosmia – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Anosmia este tulburarea olfactivă ce se caracterizează prin pierderea completă a mirosului, parosmia – constă în percepția falsă a unui miros. Aceste două dereglări au devenit destul de comune în adresare pentru o consultație, fiind o consecință a infecției virale covid. Atenție, în cazul pierderii mirosului și în lipsa altor afecțiuni precum sinuzite, rinite sau alergii, ar trebui luate în considerare autoizolarea și testarea pentru coronavirus.

Anosmia poate fi temporară, și este provocată de un nas înfundat sever de la frig. Însă, odata ce edemul nasal se rezolvă, simțul olfactiv revine. Bătrânii pot suferi de anosmie fără ca acest lucru să aibă o semnificație patologică aparte. O dată cu îmbătrânirea organismului simţul mirosului poate deveni din ce în ce mai slab. Procesul începe în general după 60 de ani. Însă anosmia poate fi un semn al unei afecțiuni medicale mai grave. Pierderea mirosului poate pune persoana într-o situație periculoasă, de exemplu ea nu poate percepe dacă în încăpere este o scurgere de gaz, sau nu poate simți fumul în cazul unui incendiu. Deci, anosmia nu trebui neglijată, și este necesară examinarea la medicul ORL pentru a stabili cauza.

Cauzele pierderii mirosului

Sensul olfactiv, perceperea mirosului are loc când o moleculă a unei substanțe, spre exemplu molecula de parfum, stimulează celulele nervoase specifice aflate la nivelul mucoasei nasale. Această stimulare este ulterior transmisă sistemului nervos central care identifică mirosul.

O dereglarea la orice etapă de-a lungul acestui proces duce la tulburări olfactive. De exemplu, când celule nervoase din epiteliul nasului nu-și mai îndeplinesc funcția, persona pierde total sau parțial abilitatea de percepere a mirosului. Această dereglare se poate întâmpla în cazul infecțiilor virale, sinusită, polipi nazali (vegetaţii adenoide), rinita atrofică sau cronică.

Sunt situații, când celulele din epiteliu nasal își îndeplinesc funcția bine, însă nervii olfactivi, bulbii, tracturile sau conexiunile centrale sunt distruse. De exemplu în traumatism cerebral, infecție cerebrală sau tumori.

Deficiența vitaminei B12, efectele adverse ale unor medicamente: antibiotice, antidepresive, medicamente anti-inflamatorii, tratamente cardiace – pot duce la pierderea mirosului. Fumatul, abuzul de alcool, droguri precum cocaina/amfetaminele – pot fi o altă cauză a anosmiei. Afecțiuni neurologice precum epilepsia, schizofrenia, boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă și accidentul vascular cerebral sunt alți factori care pot provoca anosmia. Pierderea permanentă a mirosului este de obicei rezultatul unei leziuni a nervului olfactiv.

Anosmia – tratament homeopat

Homeopatia ne oferă un tratament natural și eficient în anosmie. În Repertorium, rubrica ce reflectă pierderea mirosului, sunt menționate 74 de remedii. Deci, cel mai mult probabil unul din ele va fi remediul care va restabili perceperea mirosului. Cele mai des indicate remedii homeopate pentru anosmie sunt: Silicea, Kali bichromicum, Pulsatilla, Lemna minor, Natrum muriaticum, Teucrium, Thuja, Phosphorus, Belladonna, Aurum metalicum, Calcarea carbonica ș.a Sarcina medicului homeopat este să aleagă remediul ce acoperă totalitatea simptomelor. Vin cu câteva exemple ce reflectă alegerea individuală a remediului homeopat în anosmie. Inițial pare simplu, însă este un proces destul de anevoios, ce necesită cunoștințe în materie și experiență.

Remedii homeopate utile în pierderea mirosului și sinuzită

Silicea este remediul homeopat indicat pentru persoanele ce suferă de catar nazal cronic. Persoanele care au nevoie de Silicea au antecedente de scurgeri nazale gălbui, cronice, irritate, fetide, apoi urmată de pierderea mirosului. Deasemenea persoanele, care vor benefecia de acțiunea terapetica a remediului homeopat Silicea, vor prezenta împreună cu pierderea mirosului o senzație de arsură, uscăciune și cruste dure în nări.

Însă, dacă persoana ce suferă de anosmie are nasul mereu înfundat, sunt prezente scurgeri nazale stringente, lipioase, galben-verzui și o senzație de plenitudine sau durere la rădăcina nasului, această persoană va fi mult ajutată de remediul homeopat Kali bichromicum. Alte simptome ce vor confirma prescrierea vor fi: o senzaţie de gâdilătură în nări, scurgeri de mucus pe peretele posterior al nasului, dureri în sinusurile frontale.

Remedii homeopate recomandate în pierderea mirosului și coriză

Aceiași durere la rădăcina nasului asemănătoare ca în tabloul descris mai sus Kali bichromicum, însă cu coriză uscată, cu senzație de nas înfundat, în special partea stângă, cruste uscate în nas – va indica o posibilitate de Alumina. Cazul ce va beneficia de acest remediu homeopat, va fi caracterizat de o durere de cap care apare la orice răceală, cel mai deseori localizată deasupra ochilor, agravată în poziție culcată.

Natrum muriaticum este remediul homeopat eficient pentru anosmia asociată cu coriză cauzată de alergii nazale. Eliminările nasale care arată „ca albușul de ou” este simptomul care ne duce cu gândul la acest remediu. Strănutul violent dimineață este simptomul care se întălnește și la remediu homeopat Nux vomica, însă alegerea remediului potrivit va fi conform simptomelor cheie prezente.  

Remedii homeopate pentru pierederea mirosului și polipi nazali

Lemna minor este unul din remediile homeopate importante pentru anosmia în cazurile de polipi nazali. Pierdere a mirosului, obstrucție nazală și atacuri frecvente de strănut, însoțite de o scurgere purulentă groasă, vâscoasă, excesivă din nas – sunt simptomele ce descriu cazul care va beneficia de acest remediu. Simptomele nazale tind să se agraveze în condiții de vreme umedă și ploioasă.

Pulsatilla este remediu homeopat eficient pentru anosmia însoțită de pierderea gustului. În unele cazuri, persoana poate prezenta pierderea apetitului. Alte caracteristici asociate includ secrețiile nazale verzui și strănutul, mai ales în timpul somnului. Simptomele tind să se agraveze în încăpere și sunt ameliorate în aer liber. În unele cazuri, poate fi prezentă și o senzție de mâncărime în nări în timpul serii. Blocarea nasului seara este un alt simptom important în prescrierea remediului Pulsatilla.

În o prescriere homeopată medicul va atrage atenția la cele mai mici detalii, și va căuta simptomele unice cazului dat. În procesul alegerii remediului potrivit, medicul homeopat pe lîngă simptomele legate de nas, se va interesa să îți înțeleagă personalitatea. Deoarece medicul homeopat tratează persoana, dar nu diagnosticul. Încredințează alegerea remediului homeopat ce va aduce vindecarea unui specialist.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata