Home » Belladonna – remediul “Doamnelor frumoase”

Belladonna – remediul “Doamnelor frumoase”

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Belladonna – remediul homeopat bine cunoscut pentru eficacitatea sa în stările acute: febră, dureri de cap, dureri de gât, otită, faringită și lista poate continua. Numele „Belladonna” înseamnă „doamnă frumoasă” și vine din istoricul unei practici riscante din perioada Renașterii în Italia. Sucul de boabe de Atropa Belladonna a fost folosit pentru a mări pupila femeilor, astfel se credea că au un aspect mai atrăgător. Atropa Belladonna își are aplicația și în prezent în oftalmologie, pentru efectul său de a dilata pupila, util la un examen mai detaliat al fundului de ochi.

Datorită toxicității sale, Belladonna mai este cunoscută și sub un nume mai sinistru: „umbrela mortală de noapte”. Originea numelui dat implică o istorie mai întunecată. Fructele sale negre sunt cunoscute ca “fructele ucigașului”, „fructele vrăjitorului” și chiar „fructele diavolului”. Se crede că siropul otrăvitor pe care Julieta, din opera lui Shakespeare, l-ar fi consumat – era Atropa Belladonna. În antichitate, datorită calităților sale psihotropice, a fost folosită ca anestezic în timpul intervențiilor chirurgicale, ulterior însă a fost suspendată datorită asocierii sale cu vrăjitoria. O serie de mituri îi conferă puteri magice acestei plante, fiind una dintre cele mai cunoscute plante din tradiţia populară a românilor, cunoscută sub numele Mătrăguna.

Belladonna – planta

Atropa Belladonna – plantă din familia Solanacee, crește în Europa, Asia și America de Nord. Este o plantă robustă de înălțimea 50–150 cm cu o bază lemnoasă și înflorește în perioada Iunie-August, dezvoltând flori brun-violete sau brun-purpurii. Fructele sunt bace sferice cu multe semințe, mai întâi sunt verzi, apoi devin negre, lucioase și suculente. Fructele prezintă cel mai mare pericol pentru copii, deoarece arată atractiv și au un gust oarecum dulce. Ingestia acestor fructe sau plante, ce conțin alcaloizi, rezultă în intoxicație gravă. Rădăcina este în general cea mai toxică parte a plantei. Atropa Belladonna este de asemenea toxică pentru multe animale domestice. Cu toate acestea, caprele și iepurii mănâncă planta aparent fără să sufere efecte nocive, la animalele carnivore acționează cu intensitate moderată, însă la om acționează cu cea mai mare intensitate.

Belladonna – remediu homeopat

La fabricarea remediului Belladonna se folosește întreaga planta, culeasă la începutul înfloririi. Posibilitățile terapeutice pentru acest remediu homeopat sunt nelimitate atunci când avem o similitudine a simptomelor. Pentru a prescrie remediul, medicul homeopat nu merge pe diagnostic, deoarece lista afecțiunilor care vor beneficia de efectul curativ va fi destul de lungă. Persoanele care vor răspunde bine la remediu de obicei au o constituție foarte bine dezvoltată și sunt persoane foarte energice.  În momentul când se îmbolnăvesc, tind să devină foarte agitați și neliniștiți, precum și foarte indispuși, deseori manifestând accese de furie. În momentul suferinței deseori personalitatea lor suferă această schimbare, fiind foarte sensibili la diverși stimuli externi.

Belladonna este un remediu homeopat valoros pentru copii, nu mai puțin important decât Chamomilla. Medicul homeopat va prescrie Belladonna atunci când boala va avea un tablou cu debut acut, foarte violent și rapid în evoluție. Hiperemia: roșeață a pielii într-un proces inflamator localizat, a mucoaselor în caz de amigdalită, sau a feții în caz de febră, va fi mereu prezentă și destul de pronunțată.

Febra de tip Belladonna

Un tablou de febră de tip Belladonna mereu aduce îngrijorarea pentru părinți: febra are valori destul de ridicate, copilul are extremitățile reci ca de gheață, pielea marmorată din cauza venelor superficiale dilatate, fața îmbujorată, ochii injectați, dureri de cap pronunțate cu caracter pulsatil. Fiind în așa o stare, copilul se simte destul de rău, orice mișcare, orice zgomot, lumina puternică intensifică durerile de cap. În pofida valorilor mari a febrei sunt prezente frisoanele și persoana cu greu se încălzește. Dacă din cauza creșterii bruște a febrei, la copil apar convulsiile febrile, Belladonna va fi primul remediu homeopat pe care medicul îl va analiza. Delirul în timpul febrei, va fi un alt simptom confirmator pentru acest remediu.

Dacă la tabloul de mai sus se adaugă pupilele dilatate, atunci fără nici o ezitare Belladonna va fi remediul care va aduce vindecarea. Simptomele debutează sau se intensifică după-amiază, în jurul orei 15:00 și/sau 23:00, cu afinitate pe lateralitatea dreapta, exemplu: otită pe dreapta, amigdalită pe partea dreaptă, mastită pe dreapta. De obicei un caz Belladonna va fi însoțit de uscăciune a mucoaselor și sete pentru lichide reci. Orice afecțiune acută, fie infecție respiratorie virală, fie o amigdalită, faringită, mastită, otită … dacă vom avea tabloul descris mai sus și modalitățile caracteristice avem un caz de Belladonna. Deci, orice proces inflamator acut, unde congestia și hiperemia sunt destul de evidente, va beneficia de Belladonna. Dacă e să descriu acest remediu homeopat printr-un singur cuvânt în cazul stărilor acute, acesta ar fi “violent”.

Indicații acute și cronice

Este adevărat că în mare parte recomandarea de Belladonna se face pentru stările acute. Însă, să nu uităm de întrebuințarea remediului și pentru situațiile cronice. Belladonna poate rupe cercul vicios al răcelilor frecvente, otite recurente, tusă cronică. În practica mea acest remediu homeopat s-a dovedit a fi eficace în afecțiuni cronice precum: bruxism, ticuri oculare, epilepsie, migrenă, enurezis, vezică urinară iritată, dismenoree, crampe menstruale, mastită, tusă cronică spastică, ADHD și autism. În lucrările sale Hahnemann ne vorbește și despre eficacitatea remediului homeopat Belladonna în profilaxia scarlatinei. Belladonna este în relație foarte strânsă cu Calcarea carbonica, similar cu Aconitum, Arsenicum album, Bryonia; este incompatibilă cu oțetul și antidotată de consumul excesiv de cafea, ceai verde și legume acidulate.    

Fiind atât de util pentru situațile acute, îți recomand să ai în trusa ta homeopată Belladonna 200ch mereu disponibilă, iar medicul tău homeopat te va ghida în utilizarea ei la necesitate. 

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata