V-ați întrebat vreodată de ce ne îmbolnăvim? Când vine vorba despre sănătate și boala, lumea occidentală a adoptat în mare măsură teoria germenilor ca şi cauză a bolilor, şi anume că bacteriile și virușii sunt responsabili de instalarea bolii. Cu toate acestea, există o altă teorie numită teoria terenului, care consideră că nu germenul determină boala, ci starea sănătății noastre interne și capacitatea ei de a menține homeostazia în fața organismelor “neprietenoase”.
Teoria germenilor
Teoria germinativă sau microbiană a bolii a fost popularizată de Louis Pasteur (1822 – 1895). Această teorie afirmă că există bacterii externe care invadează corpul și sunt cauza directă a unei varietăți de boli definite. Multe forme de diagnostic se bazeaza pe tipul de microb existent, iar existența lui în corp de obicei arată că acesta se află într-o stare gravă de deteriorare.
Teoria microbiana susține ideia că dacă vrei cu adevărat să te simți bine, trebuie să omori orice germen ce îți face rău și să faci tot ce este posibil pentru a nu permite niciodată unui microb să “între” în corpul tău. Având în vedere această noțiune, am putea concluziona că trebuie să combatem germenii tot timpul în orice mod posibil și că măsurile preventive prin intermediul unor aspecte precum alimentația sunt practic inutile. Conform acestei teorii trebuie să identificăm și să distrugem tot ceea ce noi considerăm un invadator străin, deoarece acesta este direct responsabil pentru provocarea bolii.
Teoria terenului
Teoria terenului a fost inițiată de Claude Bernard (1813 – 1878) și ulterior dezvoltată de Antoine Bechamp (1816-1908). El credea că “terenul” sau “mediul intern” ne determină starea de sănătate. Când corpul funcționează în homeostazie, iar imunitatea și detoxifierea funcționează bine, el a susținut că există un teren sănătos care se poate opune diverselor microorganisme patogene care, în mod inevitabil, sunt aruncate în cale. În esență, el a crezut că calitatea terenului determină susceptibilitatea unui individ la boli.
Bernard, Bechamp și succesorii lor, credeau că boala se produce într-o mare măsură ca o funcție a biologiei și ca urmare a schimbărilor care au loc atunci când procesele metabolice devin dezechilibrate. Germenii invadează și populează terenul ducând la apariția dezechilibrului, care în cele din urmă culminează în boală. Un teren slab este în mod natural mai vulnerabil la amenințările externe, deci trebuie să fie construit prin hrănire, detoxifiere și prin menținerea unui pH corect sau a unui echilibru acid/alcalin. Deci, conform teoriei terenului, suntem conștienți de existența diferitor microbi externi care ar putea dăuna sănătății noastre, însă este important menținerea integrității terenului. Astfel încât orice microb din exterior când vine în contact cu terenul (corpul uman) nu gasește mediu favorabil pentru a se dezvolta și a aduce grave consecințe pentru sănătatea noastră – instalând starea de boala. De aici rezumă că nutriția, detoxificarea și modul de gândire sunt factori cheie în prevenirea și eliminarea bolilor.
Gânduri pe final
Cert este faptul ca boala nu apare niciodată din senin, ci este un rezultat a ceva mult mai subtil. Cât timp forța vitală este în echilibru, organismul se află în stare de sănătate, iar agenții patogeni nu prezintă un pericol eminent, deoarece un organism sănătos poate răspunde adecvat prin mecanismele sale de apărare, iar microbului/virusului nu i se dă șansa de a se dezvolta. Însă, când starea de echilibru este tulburată, fie de o carență alimentară de lungă durată, fie de un stres puternic sau prelungit, fie de dezechilibrul activitate/somn, atunci agenții morbizi profită de aceasta “ruptură” la fel cum apa ce inundă interiorul unui vapor ce se scufundă.
Homeopatia vine să reinstaleze starea de echilibru acționând asupra terenului, astfel ca lumea microrganismelor care ne încojoară să nu prezinte un pericol eminent pentru noi, căci viață într-un mediu steril nu există. Cât de vulnerabil este terenul tău? Menținerea unui teren (corp) sănătos și rezistent poate fi la distanța unui click.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md