Chist sau noduli ai glandei tiroide – sunt leziuni frecvente ale glandei tiroidiene, cu o frecvență mai mare la femei. Funcționarea glandei tiroide este influențată de modificările nivelului de estrogen din organism, motiv pentru care femeile sunt mai predispune la boli ale tiroidei, spre deosebire de bărbați. Examenul ecografic este cea mai bună metodă imagistică de diagnosticare a chisturilor și nodulilor tiroidieni. Ea ne oferă o informația vastă despre chist sau nodulul depistat: localizare, dimensiune, ecogenitate, vascularizație, prezența ganglionilor sateliți. Există posibilitatea ca unele persoane să nu aibă niciun simptom, iar nodulul din zona gâtului să fie descoperit de doctor în timpul unui control de rutină. Nodulii tiroidieni de obicei nu produc simptome clinice decât dacă sunt de dimensiuni mai mari sau sunt însoțiți de hipo-sau hipertiroidie.
Caz clinic
Istoricul bolii
Motivul adresării: chist coloidal în lobul stâng al glandei tiroide. Medicul endocrinolog recomandă intervenţie chirurgicală. Pacienta, 27 ani, are copil mic de 2 luni care este alăptat la sân. Intervenția chirugicală presupune ca tânăra mămică să întrerupă alăptarea. În căutare pentru un tratament alternativ, în speranța de a evita intervenția chirugicală ce i-ar permite să continue alăptarea, pacienta s-a adresat pentru un tratament homeopat. Am convenit să oferim o șansă homeopatiei, și dacă în scurt timp nu avem o evoluție pozitivă – intervenția chirurgicală urmează a fi efectuată.
Acuze la momentul adresării
În discordanţă cu tabloul ultrasonografic al tiroidei, acuze la moment din partea pacientei nu sunt, decât un discomfort în regiunea externă a gâtului. Vizual se constată o glanda tiroidă mărită în volum. La examenul ecografic a fost depistat un chist coloidal al glandei tiroide de dimensiunea 36,35 x 42,79 x 54,91 mm cu volum 44,54 cm3.

Pacienta este o persoana friguroasă. Introvertă. Din preferinţele alimentare a menţionat peştele şi legumele pe care le sărează din abundență. După naştere a observat o cădere mai pronunţată a părului. Se mai depistează o uscăciune a tegumentelor. Tranzitul intestinal întârziat, cu prezenţa constipaţiei. Scaun neregulat, dur, uscat, ce necesita depunerea unui efort în a fi evacuat.

În urma repertorizării s-a indicat remediul homeopat: Natrum muriaticum 200CH.
Consultaţie de evaluare #1
În toată perioada de tratament am fost în strânsă legătura cu pacienta, urmărind starea ei pentru a decide dacă avem o evoluție pozitivă a cazului. Primele îmbunătățiri care ne-au permis să continuăm cu tratamentul homeopat a fost reglarea tranzitului intestinal. Pacienta a început să aibă un scaun zilnic, bine oformat și care nu necesita efort în evacuare. În scurt timp și discomfortul din partea tiroidei era cu mult mai bine. După 3 săptămâni de tratament homeopat s-a efectuat un examen ecografic care a confirmat dinamica pozitivă a cazului, cu micșorarea în volum a chistului: 11,12 cm3 față de 44,54 cm3 la momentul adresării. Pacienta continuă tratamentul homeopat.

Consultaţie de evaluare #2
Consultația homeopată a avut loc la o distanță de 10 săptămâni de la momentul adresării. Pacienta se simte bine, acuze la moment nu prezintă. Ultima legatura cu pacienta fiind telefonica, din spusele pacientei examenul ecografic a glandei tiroide confirma reducerea chistului pâna la valorile de 5 cm3 în volum. Pacienta continuă tratamentul homeopatic.
Concluzie:
Astfel, după 10 săptămâni de tratament homeopat dimensiunea chistului coloidal din lobul stâng al tiroidei s-a micşorat de la 44,50 cm3 la 5,03 cm3. Au fost date recomandările de mai departe în tratamentul homeopat pentru chist al glandei tiroide.
Notă: Acest caz ne arată că homeopatia poate fi o șansă pentru a evita intervenția chirurgicală în cazul unui chist de tiroidă. Este important de știut că, când intervenția chirurgicală este una urgentă – atunci indiscutabil alegerea se face în favoarea bisturiului. Însă, sunt situații când avem o șansă pentru un tratament homeopat în speranța de a evita operația. În așa cazuri medicul homeopat face consultații de evaluare la scurt timp între ele, pentru a aprecia corect dinamica cazului. Dacă evoluția cazului nu este una în direcția așteptată – atunci intervenția este inevitabilă.
Disclaimer
Toate cazurile clinice prezentate sunt istorii reale, iar acești pacienți au fost tratați personal de mine. Rezultatul unui tratament homeopat poate varia, iar expemplele date nu pretind să fie rezultate tipice sau obișnuite. Totuși, ele descriu cel mai bine efectele pe care le poate avea homeopatia în cazul unei prescrieri homeopate corecte.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md