Home » „Ciclul semintelor” în dereglările hormonale la femei și fertilitate

„Ciclul semintelor” în dereglările hormonale la femei și fertilitate

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

“Ciclul semintelor” este una dintre cele mai simple modalități de a îmbunătăți echilibrul hormonal și a crește șansele de a concepe. „Ciclul semințelor, numită și rotația semințelor, constă în consumarea de semințe în diferite faze ale ciclului hormonal. Diferite tipuri de semințe au diverse calități nutritive, și aduce suport în activitatea unui hormon specific atunci când acest echilibru hormonal este dereglat”, explică Vera Martins, medic naturopat. Această tehnică este utilizată pentru a crește nivelul estrogenului în prima parte a ciclului și creșterea progesteronului în partea a doua.

Pentru cine este benefic „ciclul semintelor”?

Se pare că acest termen a evoluat din medicina tradițională chineză, care încurajează folosirea semințelor și nucilor în tratamentul infertilității. „Ciclul semintelor” își are aplicația și în tratarea problemelor hormonale feminine, precum acneea sau ciclu menstrual neregulat, în sindromul pre-menstrual accentuat sau în pre-menopauză și menopauză.

Cum administrăm „ciclul semintelor” pentru a echilibra hormonii?

Pentru un ciclu menstrual regulat, de 28 zile, tehnica administrării semințelor va fi în felul următor:

  • zilele 1-14 ale ciclului menstrual: se consumă câte 1-2 linguri de semințe de dovleac proapsete (nu prăjite) și semințe de in măcinate.
  • zilele 15-28 ale ciclului menstrual: se consumă semințe de floarea soarelui proaspete (nu prajite) și semințe de susan măcinate.

Primele 14 zile ale ciclului menstrual constituie faza foliculară. Ziua 1 fiind prima zi a menstruației. Inițial creșterea nivelului de estrogen în această perioadă duce la o creștere a nivelului de hormon luteinizant. Scăderea ulterioară a estrogenului stimulează apoi producția de hormon foliculostimulant. În timpul fazei foliculare, dacă se consumă semințe care conțin fitoestrogeni, acestea ajută la reglarea nivelului nostru de estrogen. Deci, se consumă 1-2 linguri de semințe de in și semințe de dovleac în faza foliculară.

A doua fază, numită faza luteală, începe din a 15-a zi sau după ovulație. O scădere bruscă a nivelului de estrogen determină începutul acestei faze, ducând la creșterea nivelului de progesteron și la formarea mucoasei uterine. În timpul fazei luteale, progesteronul este secretat în cantități mai mari. Semințele care conțin zinc și vitamina E ne ajută corpul să regleze nivelul de progesteron în această fază. Deci, se consumă 1-2 linguri de susan și semințe de floarea-soarelui în timpul fazei luteale.

Nivelul ridicat de estrogen poate duce la simptome severe ale sindromului premenstrual și un ciclu menstrual dureros. Nivelul crescut de progesteron poate deveni o cauză a infertilității. Este foarte important de menținut acești hormoni în echilibru. Deci, este necesar de urmat în mod corespunzător ciclul semințelor în timpul ambelor faze ale ciclului menstrual.

Te întrebi cum urmezi „Ciclul semintelor” în momentul când ciclul tău este neregulat sau ești în perioada de pre-menopauză?

Urmează fazele lunii pentru ambele situații. Nu este o coincidență faptul că ciclul fazelor luni este de 28-29 de zile! Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, sau ești în perioada de pre-menopauză recomand să începeți ciclul semințelor în raport cu fazele lunii. Începând cu o Lună Nouă pe cer administrați 1-2 linguri de semințe de in și semințe de dovleac. Următoarele 14 zile luna va fi în creștere care va duce la luna plină. Odată ce apare Luna Plină, treceți la consumul de 1-2 linguri semințe floarea soarelui și susan. Apoi începeți rotația semințelor din nou la următoarea Luna Nouă!

Natura este principala sursă de sănătate!



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata