COVID-19 – este noul nume al infecției cu coronavirus, inițial numit 2019-nCov, care se descifrează COronaVIrus Disease-19, și a fost raportat pentru prima dată la Organizația Mondială a Sanatății pe 31 decembrie 2019.
Coronavirus – impactul acestui virus se va simți încă mult timp, fie legat de o pierdere personală, fie economică, fie de starea de nesiguranță creată în societate. La momentul scrierii acestui articol, 23 martie 2020, încă nu putem trage linia și face bilanțul, deoarece suntem în plină desfășurare. Organizația Mondială a Sănătății în data de 11 Martie, 2020 a declarat COVID-19 o pandemie, cu un bilanț de 118.000 de cazuri de boală în peste 110 țări și teritorii din întreaga lume, cu risc de extindere globală.

Astfel, conform raportului prezentat de OMS din data de 23 Martie 2020, avem 332.930 cazuri înregistrate, cu 40.788 cazuri noi în ultimele 24 ore. Total cazuri soldate cu deces sunt înregistrate 14.510 dintre care 1.727 cazuri noi în ultimele 24 ore.
Din toate țările Europene, Italia este cel mai mult afectată, înregistrând 59.138 cazuri în total cu 5.560 cazuri noi confirmate în ultimele 24 ore, și un total de 5.476 decese la ziua de azi. În Spania sunt înregistrate 28.572 cazuri total, cu 1.720 decese. Franța înregistrează 1.525 cazuri noi, iar numărul total de decese fiind 674 dintre care 112 în ultimele 24 ore.
Germania, necătând la faptul că înregistrează un număr impunător de cazuri (24.774), are doar 94 de decese.
În Romania sunt confirmate 433 total cazuri dintre care 66 în ultimele 24 ore, și 2 decese; iar în Republica Moldova sunt la moment 94 cazuri înregistrate, dintre care 14 în ultimele 24 ore, 1 deces.
În China, de unde în Decembrie virusul a și pornit, la moment starea pare să se calmeze deja, fiind înregistrate doar 103 cazuri noi în ultimele 24 ore. Graficul dat reflectă totalitatea cazurilor înregistrate în raport cu numărul de decese.
Cît de periculoasă este infecția cu coronavirus?
Estimarea inițială a ratei mortalității de către Organizația Mondială a Sănătății a fost de 2%.
Cele mai recente date oferite de OMS cu referință la rata mortalității le găsim cu data de 3 Martie, și reprezintă cifra de 3,4% din cazurile raportate de COVID-19. Însă aceasta cifră variază mult în diferite țări. Italia – 7,7% China 4% Spania 5-7% Franța 2-4% Germania 2% Vezi tabelul:
De ce rata mortalității în Italia este atât de mare?

Italia a înregistrat apogeul în data de 21 martie cu 795 decese. De două zile se constată o tendință în scăderea deceselor de COVID-19 înregistrînd 625 și 649 în 22 și respectiv 23 Martie.
Este bine cunoscut că unul din factorii care afectează rata mortalității este vârsta. Italia este cunoscută ca țara cu cea mai bătrână populație din Europa, aproximativ 23% dintre rezidenții țării fac parte din categoria de vârstă de peste 65 ani. Vârsta medie în Italia fiind de 47,3 comparativ cu 38,3 în Statele Unite, conform ONU. Multe dintre decesele Italiei au fost printre persoane cuprinse de vârsta 80 și 90, fiind cunoscută o populație mai susceptibilă la complicații severe din cauza COVID-19.
Datele preliminare arată ca vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 este de 63, dar vârsta medie a celor care au decedat din cauza virusului în Italia este de 79,5 ani. La 17 martie, 17 persoane sub 50 de ani au murit din cauza bolii. Toate victimele sub 40 de ani din Italia au fost bărbați cu afecțiuni medicale grave existente.
Într-un articol postat de Bloomberg s-a menționat că rata de mortalitate ar putea fi semnificativ suprasolicitată: în loc de aproape 8%, ar putea fi de fapt mai aproape de media globală. “Mai mult de 99% din decesele coronavirusului din Italia au fost persoane care au suferit de afecțiuni medicale anterioare, potrivit unui studiu al autorității naționale de sănătate din țară. Noul studiu ar putea oglindi de ce rata de deces din Italia este mai mare decât în alte țări. Institutul de la Roma a examinat înregistrările medicale a aproximativ 18% din mortalitățile coronavirusului țării, constatând că doar trei victime, sau 0,8% din total, nu aveau patologie anterioară. Aproape jumătate dintre victime sufereau de cel puțin trei boli anterioare și aproximativ o pătrime avea una sau două afecțiuni anterioare. Peste 75% au avut hipertensiune arterială, aproximativ 35% au avut diabet și o treime au suferit de boli de inimă.”
Cum ne protejăm de infecția cu COVID-19?
Se cunoaște bine că prevenția este mai bună decât vindecarea și poate salva vieți!
Să fim responsabili și să nu ignorăm. Fiecare dintre noi poate face mai mult decât se crede.
Acum e momentul să anulăm călătoriile, să evităm spațiile aglomerate, să nu neglijăm regulile de igienă, și să fim mai precauți: spălăm mîinele cu săpun ceva mai des ca deobicei, facem o curațire umedă în spațiul locativ, la locul de lucru se intensifică dezinfectarea suprafețelor des folosite – mânerul ușilor, suprafețele de lucru, obiectele de folosință comună.
Respectăm distanța între noi, evităm salutul prietenos cu palma, strănutăm/tușim în pliul cotului. În momentul ce dezvolți primele simptome de viroză – sună la linia fierbinte, și vei fi ghidat ce măsuri trebuie să urmezi.
Ai grijă de corpul tău, pune accent pe fructe și legume, un somn calitativ și o stare de echilibru mentală. Dacă dorești să iai niște suplimente naturiste îți recomand să consideri vitamina C, Zinc, Echinaceea, omega3, vit D3, niște antioxidanți, polen și/sau propolis. Ai grijă de tine și de apropiații tăi, iar acum ca niciodată părinții și buneii noștri trebuiesc protejați.
Tratament homeopat în infecția cu coronavirus
Odată ce ai ajuns pe această pagină, te interesează și aspectul unui tratament homeopatic în cazul virozei cu coronavirus. Dacă cele citite de mai sus le găsești în varietate largă pe internet, informația ce va urma mai jos a fost selectată și concisă din surse de specialitate, de la homeopați cu rezonanță mondială. Mă voi stradui să ofer informația într-un limbaj cât mai acesibil. Informația se înnoiește periodic, în măsură ce se completează cu noi date din țările afectate.
Homeopatul Manish Bhatia a publicat un articol ce reflectă un lucru enorm referitor la analiza cazului de infecție COVID-19 și repertorizarea lui homeopată. Recomand tuturor medicilor homeopați să citiți articolul original, este foarte detaliat și informativ. Ca să sumarizez, doctorul Manish Bhatia consideră drept posibilitate de remediu genus epidemicus Bryonia alba, și Lycopodium pentru cazuri specifice. În acelși timp, se menționează și se reamintește că “sugestiile de remediere se bazează pe datele disponibile generalizate. Pentru o recomandare profesională este nevoie de o individualizare mult mai profundă, iar experiența clinică în tratarea pacienților cu COVID-19 cu homeopatie poate aduce un grup diferit de remedii. Nu recomand auto-medicație. Puteți arăta acest articol homeopatului vostru pentru o analiză clinică mai bună pe care o va face în cazul Dumneavoastră.
Dacă credeți că aveți infecție cu virusul COVID-19, vă rugăm să consultați imediat autoritățile medicale în cauză din țara unde vă aflați. Dacă aveți o boală asemănătoare gripei și doriți să luați un tratament homeopatic, vă rugăm să consultați un medic homeopat calificat.”
Ulterior informația prezentată în acest articol a fost suplinită cu noi date din expertiza medicilor homeopați. „După publicarea acestui articol, am primit niște feedback de la Hong Kong și Macau, unde homeopații au găsit Bryonia, Gelsemium și Eupatroium perf drept remedii utile pentru infecția cu coronavirus. Un caz din Spania a fost tratat cu succes cu Argentum nitricum, Rumex crispus și Allium cepa. Acestea sunt singurele date pe care le-am primit de la zonele afectate de Coronavirus până acum.” – fiind prima completare.
“Tocmai am primit o informție foarte utilă de la medical homeopat Dana Ullman din SUA. Lucrarea “Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)” vine de la Asociația Farmaceutică Chineză și este destinată farmaciștilor din spital și conține o mulțime de date din prima sursă cu detalii clinice ale cazurilor reale din China. Tabloul clinic/cazurile din această lucrare au fost împărțite în patru grupuri. [ informția dintre paranteze este recomandarea doctorului Bhatia]
Grupa A: Cazuri cu clinică ușoară – fără simptome respiratorii majore, mai mult simptome generale unei viroze. [remedii precum Gelsemium, Eupatorium și Bryonia par să fie indicate]
Grupul B: Cazuri cu tablou clinic moderat – cu simptome respiratorii precum tuse și febră. Un simptom caracteristic din acest document este acela că pacienții au limba palidă sau roșie palidă (în Medicina Tradițională Chineză diagnosticul lingval este valoros, și reflect o stare de Deficiență – nota mea). De asemenea, tusea prezentă este fie uscată, fie are puțină spută galbenă. Se asociază și senzația că gâtul este uscat [remedii precum Bryonia, Antimonium tartaricum, Arsenicum album și Phosphorus par indicate].
Grupa C: Tablou clinic complicat cu detresă respiratorie. Acest document menționează că pacienții au o limbă roșie, și dezvoltă un depozit galben în acest stadiu (conform diagnosticului limbei – Simptom Flegmă-Căldură conform Medicinei Traditionale Chineze – nota mea). La un effort fizic este prezentă dispneea (senzație că nu ajunge aer). [ Remedii precum Lycopodium, Pyrogenium, Lachesis, Bryonia și Arsenicum album par indicate]
Grupa D: Persoane în stare critică cu insuficiență respiratorie, cianoză și colaps. Un simptom caracteristic din acest document este că pacienții au limbă purpurie în acest stadiu (după cum am menționat, chinezii pun valoare diagnosticului lingval, și acest aspect al limbei ne arată Stagnare de Sînge, insuficiență de oxigenare a țesuturilor – nota mea). Eforul fizic agravează mult starea, este prezentă o stare de agitație și transpirație cu extremitățile reci [ Remedii precum Mercurius solubilis, Lachesis, Arsenicum album, Hydrocianic acid, Camphora, Antimonium arsenicosum, Carbo vegetabilis pot fi utile în acest stadiu].
La scurt timp a venit o completare din Iran, țară afectată de COVID19 cu un numar de peste 21 mii de cazuri confirmate și 1.685 decese. “Am primit câteva informații din Iran și se pare că imaginea simptomelor din Iran este puțin diferită. Mulți pacienți se plâng de febră însoțită de dureri de cap, în special cefalee frontală. Pentru acest tablou, Dr Sunirmal Sarkar sugerează Polyporus pinicola. Mulți pacienți din Iran par să cedeze brusc fără a dezvolta multe simptome. Știu despre doi homeopati cu renume internațional care își ajută colegii din Iran să trateze cazuri de Covid-19. Ambii au considerat, în mod independent, că Camphora este cel mai potrivit remediu în cazurile din Iran. Sperăm să vedem în curând mult mai multe date de la stimații noștri colegi. Simptomele respiratorii ale remediului homeopat Camphora – voce răgușită, respirație dificilă, atacuri violente de tuse uscată. Febră: frisoane cu pielea rece, dorește să fie acoperit doar în timpul perioadei febrile. Febra inflamatorie bruscă, cu alternanță rapidă între senzație de căldură și frisoane urmată de prostrație rapidă.
Keynotes: crampe și convulsii + angoasă mintală; sentimentul că este pe cale să moară + senzație de rece ca de gheață, dar prezentă aversiune pentru a fi acoperit + dureri arzătoare + colaps brusc + transpirație rece + colorație albastru-violet a mucoaselor.”
“Stephen Gallagher a adus la cunoștință că în 1833 s-a întâmplat o epidemie asemănătoare gripei, a cărei detalii sunt prezentate în cartea „ Homoeopathic practice of medicine” (Jacob Jeanes M.D.):
La începutul anului 1833 a fost o febră catarală atipică virozei de sezon, care a prezentat un tablou mult mai serios decât gripa … În cele mai multe cazuri, evoluția a fost foarte rapidă, doar în câteva cazuri s-a dezvoltat treptat … cu simptome catarale, senzație de greutate în member și dureri generalizate. Aceast tablou a fost frecvent asociat cu dureri de cap și o senzație de vomă, frecvent cu dureri în gât și voce răgușită. Obstrucție nasală severă asociată cu dureri frontale violente și în oasele feței, cu o senzație de presiune difuză în cap, vertij, dureri violente în urechi, etc. Boala la cei care nu erau perfect sănătoși, le intensifica simptome vechi și le îngreunau vindecarea…
In tratarea aceste afectiuni la diferite etape au fost Camphora, Nux vomica, administrarea de Aconit s-a dovedit întotdeauna utilă. Mercurius repetat zilnic a adus vindecarea în cazurile când boala s-a instalat mai mult în regiunea capului, gâtului și pieptului, asociată cu o tuse uscată, greu de expectorat. În cazurile când traheea era foarte iritată sau inflamată, astfel încât durerea acută și violentă aproape că împiedica vorbirea, iar vocea era foarte schimbată, remediul Phosphorus a fost salvarea.” Prin acest mesaj Stephen Gallagher ne reamintește despre prezența virozelor atipice de-a lungul anilor, și cel mai bun remediu homeopat va fi ales individual cazului.
Părere personală:
– să fim responsabili nu doar pentru noi, dar și pentru cei apropiați. Pe 18 Martie 2020 în Republica Moldova a fost înregistrat primul deces. Persoana 61 ani, cu comorbidăți diabet zaharat și hipertensiune arterială. În Italia media de vârstă în cazurile soldate cu deces la moment sunt reprezentate de următoarele cifre: 2.8% aveau vârsta 50-59 ani, 8.4% aveau 60-69 ani, 32.4% aveau vârste cuprinse între 70 și 79 de ani, 42.2% între 80 și 89 de ani, iar cei cu vârsta peste 90 de ani 14.1% Dacă ne uităm la categoria de vârstă, găsim că în grupul de risc sunt părinții și buneii noștri.
– măsurile de izolare și igienă ar trebui respectate cu strictețe. Aceste măsuri sunt necesare pentru a facilita disponibilitatea în spitale și a crește numărul de cazuri soldate cu vindecare. Din cauză că virusul COVID19 este foarte virulent, instituțiile medicale ajung la un moment dat că nu pot face față numărului de persoane ce necesită spitalizare.
– imunitatea nu se “crește” peste noapte! Însă o alimentație echilibrată, un aport suficient de vitamine va susține sistemul imun în bună fucționalitate. Recomand vit C doza zilnica 2000mg în această perioadă, Echinacea, Omega 3, Zinc, vitD3 – după iarnă cred că organismul nostru ar beneficia de un extra aport, iar deja în peroada însorită își va sintetiza rezervele proprii.
– dacă prezinți simptoame ale unei viroze, îndeosebi febră, tusă uscată, dificultăți în respirație –contactează linia ferbinte, ia legătura telefonică cu medicul tău de familie. Telefonic vei primi instrucțiunile de mai departe, în dependență de cazul tău. Izolarea! Limitezi contactul cu cei apropiați.
– în cazul când ai dezvoltat febră ar fi bine să știi că Organizația Mondială a Sănătății în data de 17 martie 2020 a venit cu recomandarea ca persoanele care suferă de simptome COVID-19 să evite administrarea de ibuprofen / noorofen. Această recomandare a fost făcută după ce oficialii francezi au avertizat că medicamentele antiimflamatoare nesteroidiene pot agrava starea pacienților cu COVID-19. Dacă ne uităm în precauții și contraindicații a medicamentelor din grupul anti-infalamatorii-nesteroidiene (AINS) găsim menționate astma și afecțiunile cronice respiratorii. Ibuprofenul și alte AINS funcționează prin inhibarea proteinei numită ciclooxigenaza. Nu este clar de ce unii oameni cu astm sunt prea sensibili la acești inhibitori. Poate fi legat de supraproducția de substanțe chimice numite leucotriene. La persoanele cu astm, leucotrienele sunt eliberate în căile respiratorii și contribuie la spasmul mușchilor bronșici și edem local. Motivul pentru care unii oameni cu astm produc prea multe leucotriene nu este bine înțeles. Deci, în caz de febră se dă preferință Paracetamolului. Homeopatia dispune de remedii homeopate ce s-au dovedit foarte utile și eficace în febră.
– este bine știut că nu există tratament medicamentos specific pentru infecția COVID-19, la moment ea se tratează simptomatic. Cazurile grave necesită spitalizare și îngrijire medicală specializată. Cazurile ușoare care sunt tratate la domiciliu ar putea beneficia și de un tratament homeopat! Contactează medicul tău homeopat, și el va face recomandarea necesară conform totalității simptomelor. Verifică trusa ta homeopată pentru remediile menționate în articol, ar fi bine să fie disponibile.
Top 7 remedii homeopate pe timpul COVID-19
Aceste remedii nu ar trebui să-ți lipsească din trusa ta homeopată acum: Arsenicum album, Gelsemium, Bryonia alba, Ferum phosph, Phosphorus, Antimonium tartaricum, Kalium carbonicum.
Notă: remediile mentionate le consider utile pentru stadiile inițiale, cazurile dificile necesită spitalizare. Țin să mă repet, fiecare caz trebuie analizat individual de un homeopat profesionist. Nu este exclus să primești o recomandare diferită de remediile sus menționate, deoarece recomandarea se face strict individual.
Notă 2: consider că homeopatia poate fi aplicată în cazurile ușoare ce urmează un tratament la domiciliu, și posibilitățile homeopatiei nu s-ar limita doar aici.
Să finisăm pe o notă pozitivă:
– China a închis ultimul spital specializat în totalitate pentru COVID-19. Cu toții am urmărit cum în câteva săptămâni China a construit 14 spitale noi, inclusiv două în Wuhan, pentru a oferi mii de paturi bolnavilor, deoarece virusul s-a răspândit foarte rapid. Ultimul din spitalele improvizate din Wuhan destinat pacienților cu coronavirus, a fost închis oficial în data de 11 martie 2020 raportând în acea zi doar 19 cazuri noi de infectare cu Coronavirus, fiind în scădere față de 40 cazuri cu o zi mai devreme. Autoritățile chineze au declarat că vor pune capăt blocării provinciei Hubei, întrucât cazurile interne ale virusului continuă să scadă. Orașul Wuhan însă va rămâne blocat până la 8 aprilie.
– Un grup de cercetători de la Erasmus Medical Centre în lucru comun cu cei de la Utrecht University susțin că au descoperit un anticorp împotriva COVID-19. Acest anticorp nu a fost încă testat pe oameni, iar acest proces ar putea dura luni pâna va fi sigur de utilizat pe scară largă. Un anticorp este o proteină care ajută sistemul imunitar să detecteze substanțele străine organismului uman, ceea ce ajută organismul să ia măsuri pentru a-l combate. Descoperirile au fost deja publicate recent pe platforma BioRxiv, unde cercetătorii biologi își pot publica lucrările științifice și colegii lor se pot expune.
– O bunicuță de 103 ani din China după un tratemnt de 6 zile este în vindecare deplină după ce a fost diagnosticată cu virusul COVID-19.
– Cleveland Clinic a descoprit un test ce permite depistarea virusului în cîteva ore, nu zile cum era până acum.
– Plasma sangvină a persoanelor recent vindecate ar putea fi folosită în tratamentul pacienților COVID-19.
Aveți grijă de Voi și de familia Voastră!
Notă: articol publicat 24 Martie 2020
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md