Remediile homeopate, în diverse dilutii homeopate, se prepară din substanţe de origine naturală şi derivă din surse vegetale, minerale şi animale.
În prezent există peste 4000 de remedii homeopate înregistrate, iar mai mult de 60% din ele sunt de origine vegetală, preparate din flori, scoarţe, rădăcini, fructe, legume, muguri, seminţe, ş.a.
Remediile de origine minerală se prepară din săruri, metale, sau chiar din substanţe inerte din punct de vedere chimic, care nu pot reacţiona în mod normal cu organismul uman şi se elimină aşa cum se ingerează, de exemplu nisipul, dioxid de siliciu – remediul homeopat Silicea.
Preparatele de origine animală pot avea la bază chiar şi substante toxice, precum veninul de şarpe – remediul homeopat Lachesis sau păianjen – remediu homeopat Tarentula. Însă, din cauza dozei extrem de mici, ele nu prezintă nici un pericol pentru organism.
Etape în prepararea remediilor homeopate
Materia primă
În prepararea remedilor homeopate sunt respectate procedee riguroase și științifice, pornind de la o materie primă controlată și de o calitate constantă. Pentru a păstra proprietățile curative a plantelor, recoltarea resurselor vegetale trebuie să îndeplinească anumite condiţii. De exemplul în prepararea remediului homeopat Arnica, ca materie primă este folosită planta Arnica Montana. Culturile de arnică trebuie să fie bio şi eco, iar recoltarea sa trebuie efectuată într-un anumit moment al sezonului, și anume în perioada 1 iunie până la jumătatea lunii iulie, timpul de colectare trebuie sa fie între orele zece dimineaţa şi cinci seara. La fel cu mare precauție și respectând înalte standarde este aleasă materia primă pentru remediile homeopate de origină minerală și animală.
“Tinctura mamă”
Punctul de pornire în prepararea unui remediul homeopat are loc de la “tinctura mamă”. Dacă ca materie primă servește planta, atunci după selectarea părţilor din plantă care vor fi utilizate la crearea remediului: frunze, tulpini, flori, rădăcină, care diferă de la caz la caz, acestea vor fi lăsate la macerat în alcool câteva zile. Un exemplu binecunoscut de “tinctură mama” ar veni tinctura alcoolică de Calendulă. De aici începe procesul de producere a unui remediu homeopat care îl va diferenția de un produs fitoterapeutic. Metoda prin care se prepară remediile homeopate se numeşte potențare, şi presupune o serie de diluţii şi agitări progresive.
Potențare
Potențarea este a doua etapă și reprezintă în sine un proces de diluare sistematică în serie și un proces de „sucusiuni”. Sucusiune este termenul utilizat în homeopatie pentru desemnarea acțiunii de a agita puternic o diluție homeopată, altfel spus lichidul este supus unei agitări viguroasă și ritmice la fiecare process de diluare. Etapele de potentizare pot fi efectuate în diferite rapoarte de diluție: diluția D sau X este pe o scară 1:10, diluția C sau CH reprezintă o diluție de 1:100 iar LM este 1:50.000. Deci, de exemplu, D4 înseamnă că tinctura mamă a fost diluată și supusă procesului de sucusiune de patru ori în raport de 1:10.
Prin amestecarea unei părţi din substanţa de bază, “tinctura mamă”, cu 99 de părţi de soluţie de alcool şi dinamizarea de 100 de ori se obţine prima diluţie homeopatică – 1CH (1CH = 1:100). Ulterior, o parte din noul amestec se diluează într-un recipint nou cu alte 99 de părţi de soluţie de alcool, obţinându-se astfel a doua diluţie – 2CH. Procedeul continuă până la diluţii din ce în ce mai mari. Acest procedeu îi poarte numele lui Hahnemann. Cu toate acestea, pentru prepararea dilutii homeopate mai mari de 200CH, este adesea folosită metoda Korsakov. Metoda Korsakoviană este mai simplă și mai rapidă, ea presupune utilizarea aceluiași recipient pentru fiecare diluție în serie, în timp ce metoda lui Hahnemann utilizează un recipient diferit pentru fiecare diluție. Deci la prepararea diluției după metoda Korsakov, în recipient se pune o parte din remediu și 99 de alcool. După procedeiul de sucusiune se golește recipientul, și se consideră că cantitatea rămasă pe pereții recipientului ar fi acea una parte necesară pentru . Deci, la ce a rămas în recipient se adaugă 99 părți de alcool și apoi iar urmează procesul de sucusiune. Astfel se obține diluția 2ck. Pentru o diluție mai avansată, acest proces continuă. În concluzie, metoda lui Korsakov presupune utilizarea aceluiași recipient pentru fiecare diluție în serie, în timp ce metoda lui Hahnemann utilizează un recipient diferit pentru fiecare diluție în serie.

Impregnarea
Cu aceste dilutii homeopate se impregnează apoi granulele sau globule, diferenţa constă în dimensiunea lor – globulele au 1.8 mm în diametru, în timp ce granulele au 3.9 mm în diametru. Atât granulele, cât şi globulele se obţin din lactoză şi zahăr, iar după ce acestea capătă o formă, diluţia remediului homeopat este impregnată pe ele. În Laboratoarele Boiron procedeul de impregnare poartă numele de „triplă impregnare”, care asigură ca soluţia să pătrundă în profunzime în granulă sau globulă, ceea ce garantează efectele terapeutice ale remediilor homeopate.

Ambalarea
Cea mai des întâlnită formă de ambalare a remediilor homeopate sub formă de granule sunt tuburile. Ușor în folosire, stocare și utilizare tuburile Boiron cuceresc adepții homeopatiei. Cu toate că granulele este forma cea mai răspândită a remediilor homeopate, există şi alte forme de prezentare, cum ar fi: comprimate, picături, soluţii, unguente, alifii, etc.
Ce tipuri de dilutii homeopate există?
În practica homeopată se folosesc remedii de diluții mici – 7ch, 9ch, 12ch; medii – 15ch, 30ch şi înalte 200ch, 1M, 10 M, 50 M. Gradul de diluţie este înscris pe eticheta remediului. Cu cât este mai mare numărul de potență, cu atât concentrația materiei prime este mai mică. Din punct de vedere chimic, diluţiile homeopate deseori depăşesc numărul lui Avogadro, diluțiile mai mari de 12ch, şi nu conţin nici o moleculă de substanţă activă. Însă, din studiile clinice s-a dovedit că, odată cu creşterea diluţiei, cresc şi efectele benefice ale tratamentului, în cazul unei prescrieri corecte.
Unde se fac remediile homeopate?
Remediile homeopate se fac în laboratoare specializate. Spre exemplu fabricarea remediilor homeopate Boiron are loc în 4 situri de producție din Franța, și acoperă o prezență a remediilor homeopate în 50 de ţări. Compania Plantextract oferă o gamă largă de remedii homeopate și produse naturale pe piața românească. Producătorul de remedii homeopate Helios, activând de aproape 32 ani, cu locația sa inițială în Tunbridge Wells din Regatul Unit, și filiala sa din Londra deschisă în 2001, oferă peste 3.800 de remedii homeopate și deservesc clienți din 140 de țări.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md