Home » Dismenoree, dureri menstruale – tratament homeopat

Dismenoree, dureri menstruale – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Durerile menstruale deseori interferă cu activitatea zilnică a femeii, impunând-o să-și modfice ritmul de viață, iar în stările mai grave să o țină căteva zile prizonieră a casei sau chiar în pat. Această durere sub formă de crampe, localizate în regiunea suprapubiană este cunoscută sub numele de dismenoree. De obicei dismenoreea debutează cu câteva ore sau o zi înaintea declanșării menstruație și durează 2-3 zile. În primul an de la apariția primei menstruații, 3 din 10 fete prezintă dureri menstruale, în al doilea an acest număr se reduce la 2. Menstruaţia în sine este un proces fiziologic și definește perioada reproductivă a femeii. Ea nu trebuie să fie dureroasă și nici să lase amprentă pe calitatea vieții, impunând anumite limite în activitatea zilnică.

Natura și severitatea durerii variază de la un caz la altul. În unele situații durerea este ușoară, în altele fiind destul de severă, uneori chiar persoana fiind forțată să stea în pat. Cel mai des această durere este percepută sub forme de crampe, localizată în abdomenul inferior cu iradiere în spate sau picioare. În cazurile ușoare se simte o durere surdă ce nu intereferă aproape deloc cu activitatea zilnică a femeii. În situațiile mai grave, această durere este asociată cu simptome vegetative precum: greaţă, vomă, transpirații, amețeli sau în cazuri când durerea e de o intensitate foarte mare poate duce și la leşin. Iritabilitatea însoțește această durere în majoritatea cazurilor.

Dismenoreea primară și secundară

Dismenoreea poate fi clasificată ca primară sau secundară, în baza absenței sau prezenței unei cauze fundamentale.

Dismenoree primară este caracterizată prin crampe menstruale dureroase neasociate cu o afecțiune a organelor genitale, având debutul în adolescenţă. Ca regulă dismenoreea primară se instalează la scurt timp după prima menstruație.  De obicei aceasta durere este mai severă în prima şi a doua zi a menstruaţiei, și fiind unul din motivele de absență a domnișoarelor de la ore. O cauză directă a dismenoreei primare este considerat excesul de prostaglandine, substanțele responsabile de contrațiile mușchilor uterului. Nivelul crescut de leukotriene, substanțe implicate în inflamație, au și ele un rol în declașanrea acestor dureri.

Dismenoree secundară reprezintă durerile din zona abdominală inferioară, de obicei sub formă de crampe, ce încep cu câteva zile înainte de debutul menstruaţiei şi continuă o mare parte a ciclului menstrual.

Dismenoreea secundară are ca cauză o serie de afecțiuni a organelor genitale femenine precum:

  • endometrioză – proliferarea țesutului endometrial (a mucoasei uterine) în afara uterului, cel mai des în trompele uterine, ovare sau în cavitatea bazinului mic.
  • boala inflamatorie pelvina – infecție a oganelor reproductive a femeii.
  • prezența dispozitivelor intrauterine în scop de prevenire a unei sarcini, în special în primele luni după montarea lor.
  • cicluri neregulate sau probleme legate cu infertilitatea,
  • chisturi ovariene,
  • adenomioză,
  • mioame sau polipi uterini,
  • sinechii intrauterine sau stenoză cervicală.

Factorii de risc în apariția dismenoreei sunt considerați:

  • vârsta mai mică de 20 ani
  • debutul precoce al pubertății, prima menstruație sub 11 ani
  • flux menstrual abundent – menoragie
  • lipsa efortului fizic contribuie la amplificarea durerilor
  • stresul emoțional crește discomfortul cauzat de durere

Dismenoree – tratament

Persoanele ce suferă de dismenoree primară pot lua unele măsuri pentru a calma durerile și a reduce discomfortul:
– un regim echilibrat somn – veghe
– un regim alimentar sănătos
– efort fizic regulat

În dismenoreea secundară tratamentul cauzei va rezolva problema.

În dismenoreea primară medicina alopată vine în calmarea durerilor menstruale prin administrarea preparatelor antiinflamatorii nesteroidiene, pentru durerile sub formă de crampe se recomandă No-Spa, iar în cazurile mai grave se vor lua în considerare administrarea contraceptivelor orale. E bine de știut că durerile menstruale tind să scadă în intensitate în timp și dispar uneori după prima sarcină. De ce să suferi până atunci, dacă homeopatia vine cu un tratament naturist în durerile menstruale. Un tratament fără reacții adverse și cu efect pozitiv de lungă durată. Dacă reacțiile adverse a preparatelor antiinflamatorii nesteroidiene te îngrijorează, iar administrarea contraceptivelor orale nu o vezi ca pe o alegere potrivită pentru tine, atunci îți recomand să te adresezi la un medic homeopat.

Dismenoree, dureri menstruale – tratament homeopat

Homeopatia ne oferă un tratament natural eficient fără efecte secundare în durerile menstruale. Medicul homeopat dispune de remedii cu acțiune locală, care vor atenua durerile menstruale, așa numitele remedii cu acțiune îngustă, sau remedii de urgență. De obicei la această prescriere se apeleaza pentru moment, cu scopul de a ușura durerile. Din remediile pe care le-am găsit foarte utile în asfel de cazuri sunt – Belladona, Chamomilla, Cimicifuga, Calcarea phosphorica, Magnesia phosphorica, Viburnum, Veratrum album, și lista poate continua. Aceste remedii sunt menționate aleatoriu, iar cazul tău ar putea avea nevoie de un remediu cu totul diferit decât cele menționate.

În alegerea remediului, de o mare importanță sunt caracterul durerii, perioada de apariție, modalitățile de agravare/amelioare, sau altfel spus ce face pacienta pentru a-și ușura suferința. Drept exemple putem meționa: luarea unei poziții aplecate, presarea în regiunea inferioară a abdomenului îi aduce ușurarea, aplicațiile de ceva cald scad din durere. Aceste și alte modalități vor ajuta homeopatul să indentifice remediul ce va aduce ameliorare.

Pentru un efect de lungă durată se va recurge la remediul constituțional, care se alege individual pentru fiecare caz în parte în conformitate cu totalitatea simptomelor. Remediul constituțional este acel remediu care va cuprinde cel mai bine cazul, în toate trei aspecte – mental, emoțional și fizic. Astfel ca rezultat obținem nu numai eliminarea crampelor menstruale ci și reechilibrarea întregului organism.

Să știi că menstruația poate fi nedureroasă și nu trebuie să aștepți sperând că durerile vor dispărea după prima naștere.  E bine să cunoști că homeopatia ar trebui să fie de primă alegere în momentul când  domnișoara întră în perioada reproductivă. Homeopatia prescrisă corect reglează disbalansul hormonal și lasă o experiență placută în această perioadă importantă pentru viitoarea mamă.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata