Home » Distonie neurovegetativă

Distonie neurovegetativă

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Distonie neurovegetativa, numită și boala cu multe simptome, este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ. Sistemul vegetativ coordonează toate funcțiile vitale ale organismului, precum ritmul cardiac, respirația, digestia etc, și are două componente: simpatic și parasimpatic. Sistemul nervos vegetativ simpatic are rol de a stimula organe interne, iar cel parasimpatic scade această stimulare și induce relaxarea. Când aceste două sisteme nu sunt în echilibru, tonusul musculaturii corpului, precum și tonusul musculaturii din pereții vaselor de sânge, cât și ai organelor interne fluctuează.

Distonie neurovegetativa dă o serie de manifestări neplăcute. Clinic distonia se manifestă printr-o varietate mare de simptome, aparent fără nici o legătură unele cu altele, cum ar fi: lipsă de aer, dureri sau înţepături în regiunea inimii şi toracelui, greaţă, ameţeală, contracturi musculare, nervozitate, frică, dereglări ale somnului, oboseală, furnicături pe piele, senzație de amorțeală a degetelor, buzelor, senzație de leșin ș.a. Este greșit de a trata fiecare simptom în parte, ignorând cauza lor. Homeopatia vine să aducă un echilibru la nivelul sistemului vegetativ simpatic și parasimpatic.

Caz clinic

Istoricul bolii

Motivul adresării: distonie neurovegegtativa. Starea a debutat cu 3 luni înainte, când pacienta, doamna 48 ani, a avut un episod destul de straniu cum l-a numit ea. Brusc, fără o cauză aparentă, s-a declanşat o frică mare, cu anxietate, ameţeli şi palpitaţii. Pacienta a pierdut conştiinţa, stare de leșin (stare de lipotimie). După 1 lună s-a repetat acelaşi tablou. Pacienta s-a adresat la medicul neurolog, unde s-a stabilit diagnosticul de crize vegetative ale sistemului nervos, distonie neurovegetativa. A fost prescris tratament medicamentos, pe care pacienta l-a urmat timp de 2 luni fără nici un efect.

Acuze la momentul adresării

La momentul consultaţiei pacienta prezentă urmatoarele acuze: slăbiciune cu senzaţia că “se topeste”, că moare; senzaţie de disperare, că nu se va mai face bine. Anxietate cu tremur interior şi frică mare de moarte, care se accentuează când este singură, din această cauză evită ieşirile din casă fără a fi însoţită de cineva. Cefalee de scurtă durată, localizată în regiunea temporală, cu senzaţie de parcă “un cuţit fierbinte este înfipt”.

Această stare se agravează periodic, fiind însoţite de valori ale tensiunii arteriale egale cu 180/90 mm Hg, cu frică mare de moarte iminentă. În decursul ultimelor trei luni a pierdut 10kg în greutate. Are frică de întuneric, înălţime, moarte, ascensor, spaţii înguste. Este o persoană foarte sensibilă şi îşi interiorizează emoţiile.

La vârsta de 34 ani a avut un accident rutier, s-a speriat tare, fiind însărcinată în luna a 7-a, cu frică de moarte pentru ea şi a copilului. Uneori are senzaţie de “nod în gât”. Somnul este neodihnitor, greu adoarme, cu treziri frecvente la mijlocul nopţii. Este o persoană friguroasă. Din simptome fizice putem menţiona senzaţia de uscăciune în gură, cu sete de apă, pe care o bea cu gâturi mici. Mai aflăm că are un scaun uscat la 2 zile.

În urma analizei cazului se indică: Aconitum 200ch

Consultaţie de evaluare #1

Consultația de evaluare a avut loc la o distanță de 5 săptămâni. Crizele vegetative se manifestă mai rar şi mai puţin intense. Pacienta este mai sigură pe sine. Stare de lipotimie (pierderea conștiinței) nu a mai fost. Durerile de cap sunt cu mult mai rar și nu așa intense, precum mai scurte ca durată. Senzaţia de “cuţit fierbinte înfipt” – apare ocazional. Valorile tensiunii arteriale -145/95 mmHg. Adoarme mai uşor, dar trezirile la mijloc de noapte mai sunt, însă fără stări de anxietate. Senzaţia de “nod în gât” nu mai este. Frica de a ieşi din casă fără a fi insoţită de cineva se mai păstrează.

Tratamentul homeopat a fost prelungit.

Consultaţie de evaluare #2

Consultația de evaluare a fost făcută la 9 săptămâni de la prima adresare. De la ultima vizită crize vegetative nu au mai fost. Cefalee nu a avut, senzaţia de “cuţit fierbinte înfipt” a disparut. A apărut pofta de mâncare, a adăugat 4 kg. Nu mai cade în panică. Se simte mai plină de energie.  Tensiunea arterială are valorile 110/90 mmHg. Greu adoarme, cu treziri frecvente  la mijlocul nopţii, în jurul orelor 1:00am – 2:00am, şi greu adoarme apoi. Senzaţia de uscăciune în gură este mai pronunțată, bea apă cu înghiţituri mici şi deseori. Constipaţie nu mai este, are un scaun regulat, zilnic.
Trebuie de menţionat că pacienta s-a prezentat singură, facând o calatorie de peste 100km pentru a ajunge la cabinet. 

Se indică: Arsenicum album 200CH.

Consultaţie de evaluare #3

Consultația de evaluare a fost făcută la o distanță de 15 săptămâni de la prima adresare. Crize vegetative de cînd urmează tratamentul homeopat nu mai sunt, 3 luni. Cefalee nu mai este. Somnul este odihnitor, şi fără treziri. Senzaţie de uscăciune în gură nesemnificativă. “Deja am alte gânduri, şi nu văd viaţa doar în negru, au apărut culorile” – cu aceste cuvinte a finisat relatarea pacienta.

Tratamentul homeopat a fost prelungit.

În 5 săptămâni de la ultima vizită am fost contactată la telefon, pacienta se simte bine. Somnul este odihnitor, acuze nu prezintă. Crize de distonie neurovegetativa nu au mai fost. Pacienta îşi planifică o călătorie cu avionul (la o distanţă de peste 2400km), urmează să plece singură.

Notă: Acest caz oglindește bine tranziția tabloului a două remedii homeopate, care au rezolvat cazul, exemplul decojirea cepei. Vindecarea este un proces, nu se întâmlpă peste noapte. Să oferim organismului nostru suport și să ne înarmăm cu răbdare, căci odată ce vindecarea începe – organismul știe cel mai bine cum s-o facă. Homeopatia este o reamintire a organismului despre abilitatea sa de a se autovindeca.

Disclaimer

Toate cazurile clinice prezentate sunt istorii reale, iar acești pacienți au fost tratați personal de mine. Rezultatele unui tratament homeopat poate varia, iar exemplele date nu pretind să fie rezultate tipice sau obișnuite. Totuși, ele descriu cel mai bine efectele pe care le poate avea homeopatia în cazul unei prescrieri homeopate corecte.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata