Drosera este remediul homeopat de top pentru a calma tusea, în special o tuse uscată și iritativă. Acest remediu nu ar trebui să lipsească din trusa homeopată în cazul persoanelor, și anume copiii cu tendință la tuse, în special tuse uscată. Este remediul homeopat care va rezolva o tuse sâcâitoare şi gâdilitoare la copii; care este aproape deloc în timpul zilei dar începe imediat ce copilul se întinde în pat seara la culcare. Drosera împarte această modalitate de agravare cu Arsenicum album, Cocus cacti, Kali carbonicum, Pulsatilla, Rumex, Sambucus, Sulphur. Medicul homeopat cunoaște diferențele între aceste remedii, și doar totalitatea simptomelor va indica remediul care va aduce ameliorarea tusei și un somn liniștit.
Drosera rotundifolia – planta
Remediul homeopat Drosera este preparat din planta roua cerului. O caracteristică remarcantă a acestei plante sunt frunzele ei, și anume faptul că ele cresc culcate la pământ iar pe suprafață au niște perișori fini. Acești perișori au la vârf un lichid care are aspectul unei picături de rouă, de unde vine și numele plantei. Lichidul secretat de perișorii frunzelor este lipicios și contribuie la prinderea insectelor și digerarea lor. Roua cerului este una dintre puținele plante carnivore care cresc în România, fiind apreciată de secole pentru proprietățile ei terapeutice în homeopatie. Datorită proprietăților antitusive, expectorante și antiinflamatoare, ea contribuie la ameliorarea astmului. Extractul de Drosera conține plumbagină – substanță cu puternice proprietăți antibiotice, care poate distruge o gamă largă de viruși și bacterii. Datorită acestor proprietăți, ea este recomandată împotriva infecțiilor tractului respirator. Ea s-a dovedit eficientă în distrugerea bacteriei Helicobacter pylori, a streptococului și a pneumococului, dar și în combaterea infecțiilor fungice. Datorită conținutului ridicat de flavonoide, precum camferolul, Drosera planta poate fi utilizată pentru a ameliora retenția de fluide în organism., fiind un excelent adjuvant în cazul edemelor. Sucul obținut din presarea plante poate fi folosit contra negilor.
Drosera – remediu homeopat
Drosera pentru tuse și probleme respiratorii
Cea mai valoroasă acțiune a remediului homeopat Drosera rotundifolia este asupra sistemului respirator, în special fiind utilă pentru gestionarea cazurilor de tuse. Drosera va fi eficientă în cazurile de tuse uscată, spasmodică, iritantă asemănătoare unui lătrat. Tusea apare în crize la intervale rapide. Una din caracteristicele tusei ce va beneficia de Drosera este agravarea ei de vorbire, cântat și râs. Este un remediu dominant pentru tusea spasmodică, paroxismală, în care tusea se poate termina prin vomă – similar cu Antimonium tartaricum, Bryonia, Hepar sulphuricum, Ipecachuana, Kali carbonicum, Rhus toxicodendron.
Drosera este un remediu de top pentru gestionarea tusei la copii. Caracteristica particulară de a-l folosi aici este tusea la copii care se agravează noaptea de îndată ce copilul se culcă. O altă indicație specifică este o tuse cauzată de gâdilatul constant în laringe, se simte ca și cum ar exista o pană în laringe care provoacă tuse. Hahnemann, părintele homeopatiei, consideră Drosera un remediu eficient împotriva tusei convulsive. Drosera se numără printre cele mai utilizate remedii homeopate împotriva afecțiunilor respiratorii, în special în tratamentul tusei. Alături de Aconitum, Arsenicum album, Bryonia, Causticum, Hyosciamus, Ipecachuana, Kali carbonicum, Nux vomica, Pulsatilla, Phosphorus, Rumex, Sambucus, Spongia, Sulphur face parte din top remedii homeopate pentru tuse uscată. Remediile au fost menționate în ordine alfabetică, dar nu după eficacitatea lor.
Drosera este eficient pentru cazurile de astm bronșic în care astmul se agravează de vorbire, cu o respirație dificilă și vărsături de mucus. Cazurile de bronșită de asemenea răspund bine la acest remediu, în special bronșita la persoanele în vârstă, cu o agravare a tusei la culcare și noaptea însoțită de o expectorație de mucus galben. O altă plângere la care acest remediu pare să fie de ajutor este durerea în piept la tuse sau strănut.
Drosera acționează bine și asupra gâtului. Durere în gât, asociată cu o roșeață a mucoaselor, uscăciune și senzatie de iritație sau zgârietură în gât pot fi gestionate minunat cu acest remediu. Deseori această durere de gât este însoțită de dificultăți în înghițirea alimentelor solide, persoana simte durere înțepătoare la înghițire. Poate apărea o flegmă galbenă, verzuie. Acest remediu este util persoanelor care folosesc în exces corzile vocale, precum oratorii, cântăreții. Va rezolva cazurile de laringită, inflamația laringelui, când există o voce profundă, răgușită, fără timbru, spartă, face efort să vorbească.
Drosera pentru dureri articulare și crampa scriitorului
Indiscutabil Drosera este un remediu important în tratamentul tusei, iar alte indicații clinice sunt durerile articulare, dureri osoase, crampa scriitorului, sângerare din nas, dureri faciale, dureri de spate, rujeola.
Drosera va amelioara durerile din articulația șoldului, cu afinitate pe partea dreaptă. Durerea de șold, sau gleznă apare la mers, și din cauza ei persoana șchiopătează, există o rigiditate în articulațiile piciorului. Remediul homeopat Drosera este benefic pentru durerile osoase, în special oasele lungi. Are indicație și pentru durerile din muschii din spatele coapsei, care se intensifică la aplecare și la presiune. O altă indicație este durerea în mușchii gambei din partea dreaptă, cu caracter de tăiere și apare în șezut.
În cele din urmă, este un remediu valoros în crampa scriitorului – spasme și crampe de-a lungul mușchilor antebrațului și mâinii. Simptomele apar de obicei atunci când persoana încearcă să facă o sarcina care necesită mișcări motorii fine, cum ar fi scrierea sau să cânte la un instrument muzical. Remediul homeopat Drosera îmbunătățește mobilitatea mâinilor și reduce aceste spasme și crampe. Diagnosticul diferențiat se face cu următoarele remedii homeopate Cyclamen, Magnesia phosphorica, Silicea, Stannum, Zincum metalicum.
Important: Prescrierea unui remediu homeopat este un process ce necesită cunoștințe vaste în homeopatie. Repertoriul homeopat ne oferă 281 remedii homeopate pentru a adresa o tuse uscată. Informația prezentată în acest articol nu este completă, și pe departe de a fi suficientă într-o prescriere. Dacă tu, sau copilul tău necesită un tratament pentru tuse sau alte probleme de sănătate, sfatul meu este să faci o adresare la un medic homeopat și să nu mergi pe automedicație. Încrede-te în mâinile unui homeopat bun. Te aștept la o consultație și îți voi fi alături în calea ta spre vindecare.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md