Home » Dureri de cap – tratament homeopat

Dureri de cap – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Fiecare din noi a avut zile cînd din cauza durerilor de cap toate planurile sunt ruinate. Însă ritmul actual de viață nu ne permite să așteptăm pînă aceste dureri de cap vor trece de la sine. Ele pot dura de la cîteva ore, pînă la cîteva zile, care pot reveni periodic și se pot repeta ani la rînd, uneori pacientul se învață a trăi cu ele. Nu este cazul să trăiești în suferință cînd Homeopatia poate să rezolve aceasta problemă.

Tipuri de dureri de cap

Există mai mult de 150 tipuri de dureri de cap.

– cefaleea poate exista ca dereglare aparte, cînd vorbim despre o cefalee psihogenă: o durere de cap ca rezultat al oboselii, sau a unor tulburări psihogene ca furie, nervozitate, anxietate, stres.
– nu rareori durerile de cap apar ca rezultat al încordării mușchilor cefei și gîtului.
– de multe ori însă este prezentă o cefalee simptomatică: în acest caz durerile de cap sunt ca simptom al unei afecțiuni organice ca exemplu în caz de sinusită, otită, gaucom, hipertensiune arterială, febră, în cazul unei hipertensiuni intracraniene sau ca reacție adversă a unor medicamente.

Societatea Internațională de Cefalee a publicat recent o clasificare, care imparte durerile de cap în 2 grupe mari: primare și secundare.

  • Cefalee primară: este durerea de cap care există de sinestătător și care nu este rezultatul unei alte probleme medicale. Cefaleea de tip tensional, migrena, cefaleea de tip cluster sau “in ciorchine” fac parte din cefaleea primară.
  • Cefalee secundară: este durerea de cap care apare ca symptom present în cadrul altor boli sistemice sau neurologice. Printre cefaleea secundară se enumeră durerea sinusala, cefaleea indusa de medicamente, cefaleea post traumatism cranian, cefaleea din tumorile craniene, cefaleea de origine cervicala (data de modificari structurale ale coloanei cervicale) etc.

O durere foarte severă, cel mai des localizată pe o jumătate a capului, cu caracter pulsatil sau congestiv, agravată de lumină, zgomote sau efort fizic, însoțită cu semne vizuale sau digestive: senzație de greață, vomă este clasificată a fi migrenă. Crizele de migrena pot dura de la cîteva ore pînă la cîteva zile, avînd o evoluție cronică cu o frecvență variabilă. Cel mai des remedii indicate în migrenă pot fi citite aici.

Remedii homeopate

Remediile homeopate utile în caz de durere de cap sunt alese în dependență de caracteristicile individuale ale cefaleei: localizare – frontală, occipitală, temporală pe stînga sau dreapta, hemicranie, dacă iradiaza (cel mai des fiind în ochi) sau nu, de senzația cum este resimțită, de modalitățile ce intensifică durerea precum și alte simptome asociate.

Prescrierea remediilor homeopate în dependență de etiologie:
De multe ori în prescriere este foarte importantă cauza apariției durerilor, ca exemplu o cefalee ce apare după expunerea la soare va necesita unul din remediile: Glonoinum, Natrium carbonicum, Natrium muriaticum, Lachezis. În cazul unei dureri de cap ce a apărut dacă persoana a fost udată, a nimerit sub ploaie, atunci în ajutor ne vine Rhus toxicodendron, Belladona. Durerile de cap declanșate de o vreme umedă și rece vor fi mult ajutate de Dulcamara. În cazul cefaleei ce a aparut după un traumatism craniocerebral Natrium sulfuricum va fi primul remediu pe care medicul homeopat îl va lua în considerare. Cefaleea în cazul școlarilor va fi mult ameliorată de Calcareea phosphorica, Natrum muriaticum, Kalium phosphoricum.

Prescrierea remediilor homeopate în dependență de caracterul durerii:
În homeopatie este foarte valoros cînd pacientul ne poate descrie senzațiile ce caracterizează durerea de cap prezentă, astfel o durere de cap cu senzație ca de cui va necesita Cofeea, Thuja, Ignația, Spigelia, iar o senzație cași cum capul este strins cu o bandă de jur împrejur va indica Gelsemium, Argintum nitricum. O cefalee cu caracter pulsatil, agravată de zgomote, ce apare cel mai des după orele 15.00 va fi rezolvată de Belladona. O cefalee difuză, care începe din zona occipitală, dar iradiaza în ochi, cu senzație de pleoape grele și pacientul are senzația că este străns cu o bandă în jurul capului, precum și faptul că după micțiuni durerea scade în intensitate – Gelsemium este remediul ce va salva pacientul. Natrium muriaticum este cunoscut ca fiind remediul numărul unu în caz de cefalee cu senzație de ciocănașe care lovesc în craniu.

Prescrierea remediilor homeopate în dependență de localizarea durerii:
În dependență de localizarea durerilor de cap, medicul homeopat micșoreaza mult numărul de remedii homeopate care vor fi analizate, deoarece sunt remedii cu afinitate pe una sau altă parte. Dacă este prezentă  o cefalee pe partea dreapta a capului Belladonna, Gelsemium, Magnesia phosphorica, Sanguinaria sunt doar careva remedii care pot veni în ajutor. În cazul prezenței unei dureri de cap pe partea stîngă Spigelia, Lycopodium, Sepia, Kalium bicromicum, Staphysagria vor fi luate în considerare. Dacă este prezentă o durere de cap cu localizare în virful capului atunci se va studia o posibilitate de a indica Lachesis, Calcarea carbonica, Actea racemosa.

Prescrierea remediilor homeopate în dependență de modalitate agravare/ameliorare:
La fel factorii care ameliorează durerea de cap sau o intensifică sunt de mare importanță pentru medicul homeopat, o durere de cap ușurată de comprese calde poate fi înlaturată de Silicea, iar cea ameliorată de comprese reci poate necesita Aloe, Apis. În cazul cînd străngerea capului cu ceva strîns aduce o ameliorare Argentum nitric poate înlătura definitiv durerile de cap. Durerea de cap agravată de tusă poate necesita Bryonia alba sau Nux vomica. Dacă consumul de cafea intensifică durerile de cap, atunci Nux vomica le poate înlătura, cele agravate de ceai – va necesita Thuja, iar cele agravate de consumul de vin – Zincum.

Prescrierea homeopată pare a fi simplă la prima vedere, însă este destul de complexă și necesită o cunoaștere detaliată a remediilor. Scopul acestui articol nu este pentru o sugestie de autotratament, care de cele mai multe ori va eșua și dezamăgirea va fi mare. Articolul arată importanța detaliilor în prescriere, pe care pacientul le poate prezenta prin o observație mai atentă asupra simptomelor. Dacă suferi de dureri de cap, scapă de ele, e timpul să-ți faci o programare la medicul homeopat.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata