Enurezis este o tulburare ce se manifestă printr-o micțiune involuntară (pierderea de urină) la copiii peste 5 ani. Diagnosticul de enurezis este stabilit atunci când udarea patului (noaptea – enurezis nocturn) sau a hainelor (ziua) este frecventă și durează câteva luni consecutive. Majoritatea copiilor ajung să aibă nopți uscate în jurul vârstei de 4 ani, odată cu dezvoltarea sistemului nervos și controlul vezicii urinare. Totuși “accidentele” sunt normale la această vârstă și pot persista și după 5 ani. Copiii învață să-și controleze vezica urinară la vârste diferite. Incidența enurezisului la copiii de 5 ani este de 15%, și 7% la copiii de 7 ani, iar la un mic procent dintre aceștia afecțiunea persistă până la adolescență. Enurezesul nu trebuie neglijat deoarece poate fi un motiv de frustrare sau rușinare pentru copil și le poate afecta stima de sine.
Caz clinic
Istoricul bolii
La cabinet s-a prezentat o mămică cu un băiețel de 9 ani, evocând următoarea problemă: copilul nu ține bine urina ziua (incontinenţă urinară) iar noaptea udă patul (enurezis nocturn). Este un caz de enurezis primar, deoarece problema a existat mereu.
Acuze la momentul adresării
Enurezis nocturn – udarea accidentală a patului în somnul de noapte are loc destul de des, peste o zi. Rareori copilul se trezește noaptea la toaletă.
Pe lângă problema principală, copilul mai suferă de ticuri la ochi (clipiri frecvente), care au apărut cu 2 ani în urmă, de când copilul a mers a școală. Are un somn agitat, când doarme se mișcă foarte mult, vorbește, tresare în momentul adormirii, deseori visează coșmaruri. Transpiră la spate foarte mult în momentul adormirii. Copilul este foarte nervos, agitat, are dificultăți în concentrare, supărăcios, foarte ușor plânge, uneori prezintă accese de violență. Roade unghiile. Copilul are frică de întuneric, de persoane străine, de persoane ce vorbesc agresiv și cu ton ridicat, frică de cîini. Trebuie de menționat faptul că la vârsta de 3 ani copilul a fost mușcat de un cîine, s-a speriat foarte tare, într-atât că a scăpat și urina și scaunul.
Obiectiv s-a observat o agitație interioară a copilului, picioarele mereu în mișcare, iar mîinile mereu își caută ocupație. Copilul este hiperactiv. Extrovert, foarte ușor în comunicare, locvacitate. Din preferințe alimentare a fost menționată carnea, și o aversiune față de pește. Sete moderată. Scaunul – fără particularități.
Anamneză: primul copil, sarcină dorită, ce a decurs fără probleme, nașterea – naturală, la termen, fără complicații. A crescut și s-a dezvoltat conform vârstei, fără careva devieri.
Antecedente personale: copilul a suportat 2 intervenții de adenoidectomie, bronșite, pneumonii.
În urma analizei cazului a fost indicat remediul homeopat Zincum metalicum 200.
Consultaţie de evaluare #1
Consultaţia de evaluare a avut loc la 4 săptămâni de la prima vizită. La începutul tratamentului copilul a fost mai agresiv, ticurile au devenit mai frecvente, enurezisul era zilnic. Apoi totul a mers în declin: copilul a devenit mai calm, mai ușor în comunicare, mai puțin agresiv, ticurile mai rare, iar frecvența accidentelor de udare a patului în scădere.
Tratamentul homeopat a fost prelungit.
Consultaţie de evaluare #2
Consultaţia a avut loc la 2 luni de la prima vizită. Copilul se simte bine, mai puțin impulsiv, mai puțin violent, ticuri la ochi nu mai sunt, decât doar când pune caciula-n cap se observă niște mișcari ai mușchilor mimici ai feței din regiunea frontală. Au apărut dureri de cap, care apar în a doua jumătate a zilei, după efortul mental depus la școală, agravat de zgomote externe. Copilul mai continuă să roadă unghiile. În ultima lună au fost doar 2 “accidente”. Agitația de la nivelul picioarelor încă este prezentă.
S-a repetat administrarea remediului Zincum metalicum 200.
Consultaţie de evaluare #3
Consultația a avut loc la 4 luni de la prima vizită. Acuze nu sunt. Dureri de cap nu au fost. Copilul este mai calm, mai liniștit. “Accidente nu s-au mai întâmplat. Nu mai roade unghiile. Ticuri la ochi nu mai sunt. Picioarele sunt cu mult mai liniștite. Somnul este odihnitor, coșmaruri nu sunt. Copilul are o concentrație mai bună la școală, cu îmbunătățirea reușitei academice. Tratamentul homeopat a concins cu perioada rece a anului, mamica menționează că copilul pare să aibă imunitate mai bună, răceli și/sau viroze nu au fost, spre mirarea ei, fiind un copil sensibil ce răcește des. Cazul se consideră a fi tratat cu success.
Disclaimer
Toate cazurile clinice prezentate sunt istorii reale, iar acești pacienți au fost tratați personal de mine. Rezultatele unui tratament homeopat poate varia, iar expemlpele date nu pretind să fie rezultate tipice sau obișnuite. Totuși, ele descriu cel mai bine efectele pe care le poate avea homeopatia în cazul unei prescrieri homeopate corecte.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md