Diagnosticul de epilepsie se stabilește în urma unei vizite la doctorul neurolog, prin prezența tabloului clinic și confirmarea prin EEG – electroencefalograma. Epilepsie – o afecțiune cerebrală neurologică, caracterizată printr-o perturbare în funcționalitatea electrică a creierului: are loc o descărcare de maximă intensitate a neuronilor cerebrali.
Crizele epileptice la copii pot fi de două tipuri:
- criza focală (parțială) – diagnosticul este destul de greu de stabilit în așa caz, pentru că afectează doar o parte a creierului și simptomele clinice sunt foarte variate;
- convulsia epileptică tonico-clonică (cunoscută ca criza epileptică) – care se manifestă prin rigiditate musculară, contracții musculare violente cu pierderea parțială sau chiar totală a conștienței. De obicei după un acces de criză convulsivă apare nevoia de a dormi foarte mult.
Convulsiile cauzate de febră la copii sunt frecvent întâlnite până la vârsta de 5 ani și nu apar în contextul epilepsiei.
Caz clinic
Istoricul bolii
Motivul adresării: Crize epileptice. Adresarea s-a făcut pentru un băiat de 9 ani, care de la vârsta de 8 ani a fost diagnosticat cu epilepsie, crize epileptice de tip grand mall. Copilul se află sub medicație alopată: Finlepsin 200mg de 4 ori pe zi, Fenobarbital 100mg seara la culcare.
Acuze la momentul adresării
Copilul este mereu obosit, la efort fizic oboseşte foarte rapid, cu dispnee, se simte slăbit şi epuizat. Are o memorie slabă, greu se concentrează. Cefalee care apare după activitatea şcolară, durerile sunt difuze, surde. Crize epileptice de tip grand mall – se manifestă cu o frecvență de 2-3 ori pe lună, a câte 4 pe zi. Convulsiile generalizate durează de la câteva secunde până la câteva minute, cu pierderea conștienței. Convulsiile epileptice survin fără “aură” – simptome premergatoare unei crize.
Primul copil în familie. Sarcina a decurs fără complicații. Naşterea – la termen, per vias naturalis. Copilul a crescut şi s-a dezvoltat conform vârstei. În anamneză – infecții virale respiratorii acute 2-3 pe sezon, amigdalite, otalgii pe partea dreaptă. Din preferințe alimentare putem menționa gustul dulce şi sărat, iubeşte limonada, lămâie cu zahăr, lactate, carne, salamuri afumate. Este o persoană extrovertă. Somnul este agitat şi neliniştit, deseori geme prin somn, este prezent bruxismul. Este foarte fricos, se teme de întuneric, ploaie, trăsnet, furtună, de animalele mari.
După analiza cazului s-a indicat remediu homeopat Calcarea phosphorica 30CH.
Consultaţie de evaluare #1
Consult repetat peste 2 luni: Copilul este mai activ, se concentrează mai bine la şcoală, are reuşita mai bună. Dureri de cap nu sunt. Somnul mai liniştit, nu mai geme prin somn, bruxism mai rar. Convulsii epileptice nu au mai fost.
EEG: comparativ cu traseul precedent – dinamică pozitivă. Unde epileptice în formă rară.
Trebuie de menționat că în aceste 2 luni am fost contactată căci copilul a făcut un episod acut de amigdalită. Este un semn foarte pozitiv și ne permite să avem un prognostic bun în tratamentul epilepsiei. Pentru starea de acut s-a indicat Belladona 30CH.
Copilul continuă tratamentul cu Calcarea phosphorica 30CH.
Consultaţie de evaluare #2
Consultație de evaluare la o distanță de 3 luni de la prima adresare. Starea copilului este satisfăcătoare. Acuze nu sunt. Crize epileptice nu au mai fost. Recomandare – pauză 1 lună, consultul medicului neurolog.
Consultaţie de evaluare #3
Consultație homeopată 5 luni de la prima adresare. Starea copilului este satisfăcătoare, de 1 lună nu mai administrează tratament alopat. Acuze: oboseală, somn neliniştit. Recent de 2 săptămâni copilul geme prin somn. Au revenit durerile de cap. Crize epileptice nu au fost.
S-a repetat Calcarea phosphorica 30CH.
Consultaţie de evaluare #4
Consultația homeopată a avut loc la o distanță de 8 luni de la prima adresare. Starea copilului satisfăcătoare. Acuze nu sunt. Recomandare – pauză.
Consultaţie de evaluare #5
Consultație homeoptă de evaluare la 1an și 5 luni de la prima adresare. Copilul se simte bine, acuze nu prezintă. Crize epileptice nu sunt.
Notă: Epilespia nu este o sentință iar homeopatia poate fi o șansă. Tratamentul homeopat în caz de epilepsie presupune de a fi unul de durată, iar tratamentul medicamentos nu se întrerupe din prima. Nu toate cazurile pot fi tratate cu un singur remediu. În cazurile cronice probabil va fi nevoie de mai multe remedii, care sunt indicate conform tabloului clinic pe moment. Această prescriere amintește “decojirea cepei”, când fiecare remediu acționează parțial și necesită un alt remediu să ducă vindecarea mai departe. Din experiență pot spune că cu cât mai precoce se începe un tratament homeopat, rezultatele sunt mai bune. De obicei, în cazul epilepsiei, copiii răspund mai bine la un tratament homeopat decât adulții.
Disclaimer
Toate cazurile clinice prezentate sunt istorii reale, iar acești pacienți au fost tratați personal de mine. Rezultatele unui tratament homeopat poate varia, iar exemplele date nu pretind să fie rezultate tipice sau obișnuite. Totuși, ele descriu cel mai bine efectele pe care le poate avea homeopatia în cazul unei prescrieri homeopate corecte.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md