Home » Febra – top 7 remedii homeopate

Febra – top 7 remedii homeopate

Febra în sine nu prezintă decât un simptom, ce indică că mecanismele de apărare ale organismului s-au activat. Se cunoaște că majoritatea virușilor și bacteriilor sunt distruse la o temperatură de peste 38°C, iar temperatura de 37-37,5°C este cea mai benefică multiplicării lor. Organsimul știe cel mai bine cum să lupte contra “dușmanului”, iar sarcina noastră este de a-l ajuta, și nicidecum de a-i crea dificultăți, ceea ce ar însemna că temperatura ce nu depășește 38,5°C nu ar trebui scăzută pe cale medicamentoasă.

În timpul febrei, se activează sitemele de apărare ale organismului, și are loc eliberarea de substanțe biologic active, precum interferonul. Producerea maximă de interferon are loc în ziua a 3-a și deseori infecțiile virale respiratorii se vindecă rapid după această periadă de timp. În cazul în care febra a fost scazută medicamentos, organismul nu va produce cantitatea de interferon necesară. În consecință, în ajutor vor veni anticorpii, dar de data aceasta vindecarea se va instaura deja după o perioadă mai îndelungată, uneori chiar peste 7 zile.

Ce să facem când se ridică febra?

În caz de febră sporită, sarcina noastră principală este de a mări capacitatea organismului de a pierde temperatura. O putem face respectând urmatoarele sfaturi:

  1. Mărim aportul de lichide.
  2. Stimulăm transpirația organismului – nici un medicament nu poate concura cu ceaiul din zmeură.
  3. Nu supraîncălzim copilul: temperatura optimă în cameră ar fi de 21°C și nu exagerăm cu hăinuțele.
  4. Nu insităm cu mâncarea, dacă copilul refuză să mănânce.
  5. Lăsăm organismul să se odihnească și să doarmă mai mult, pentru a avea suficientă energie și forță ca să lupte cu virușii care îl atacă.
  6. Facem programarea la medicul homeopat. Homeopatia, fiind o medicină ce urmează legile naturale ale vindecării, va stimula propriile forțe ale organismului pentru a reinstala starea de echilibru și sănătate.

 Top 7 remedii homeopate pentru combaterea febrei :

  • Aconitum napellus – indicat în febra cu debut acut, după expunerea la aer rece (vânt), îndeosebi dacă organismul este transpirat. Febra este destul de ridicată 38-39°C, tot corpul ‘arde’, tegumentele sunt fierbinți și uscate. Copilul este agitat, anxios și prezintă sete intensă. Când se dezvelește copilul are frison, febra deseori e însoțită de o cefalee cu senzație de presiune în afară. De obicei temperatura crește după mijlocul nopții și, deseori, pe măsură ce scade febra apare transpirația.
  • Belladonna – este indicat în caz de febră mare cu debut brusc, fața este hiperemiată, tegumentele fierbinți, iar mîinile și picioarele reci ca de gheață, pielea transpiră doar pe părțile acoperite. În momentul febrei copilul nu are sete. Febra este însoțită de o cefalee pulsatilă. Copilul este agitat și chiar de îi este somn, nu poate adormi. Hiperpirexia cu simptome cerebrale de asemenea beneficiază de ajutorul acestui remediu.
  • Bryonia – va fi indicat în caz de o febră care este însoțită de uscăciunea mucoaselor: gură, limbă, buze, cele din urma fiind fisurate. Este prezentă o sete la intervale mari de timp pentru cantități mari. Dacă la acest tablou se adaugă prezența constipației, sau scaune foarte uscate atunci Bryonia își confirmă prescrierea. Este prezentă o cefalee puternică cu senzație ca și cum capul explodează. Un caz de Bryonia este mult agravat de mișcare, deci copilul având febră va dori să stea mai mult culcat și în liniște. Dacă este prezentă o tuse, ea va fi însotiță de o durere în piept.
  • Ferrum phosphoricum – este foarte util în cazul copiilor nervoși, sensibili, ce suferă de anemie. Febra este însoțită cu frison și deobicei apare la orele 13 după amiază. Este indicat în stadiile inițiale ale inflamațiilor, precum bronșite, otite, pneumonii etc.
  • Gelsemium – este indicat în cazul unei febre însoțite de o cefalee, cu iradiere în ochi, cu senzație de pleoape grele, copilul este somnolent, stă liniștit în pat, apatic. Este prezentă o durere musculară, și senzație de tremur lăuntric, fața este îmbujorată și fierbinte. Apare un frison ce este resimțit de-a lungul coloanei vertebrale. Foarte util în infecțiile virale pe timp rece și umed.
  • Rhus toxicodendron – este util în cazul unei febre ce apare după o expunere în ploaie, sau după o baie în râu sau lac. Este prezentă o durere în tot corpul, care este ameliorată de mișcare. De aceea, copilul pare agitat, se mișca mult schimbându-și des poziția, plus la aceasta deseori cască. Este caracteristică o depunere pe limbă, însa vârful este rosu. Persistă senzația de uscăciune în gură și sete mare.
  • Chamomilla – cel mai des este indicat în febra ce însoțește erupția dentară, febra crește treptat, și de multe ori nu depășește 38°C. Copilul este foarte nervos, capricios, nemulțumit, supărat și agitat. Se liniștește dacă este legănat, plimbat în brațe sau în mașină. Este caracteristică o hiperemie a unui obraz, iar celălalt e palid. Mai poate fi prezent un scaun mai moale, verde, însoțit de colice.

Aceste remedii sunt cel mai des indicate pentru combaterea febrei, însă medicul homeopat nu se limitează doar la ele. În repertoriu există peste 20 de remedii ce pot fi recomandate în caz de febră și fiecare dintre ele are anumite caracteristici individuale, ce trebuie luate în considerare pentru a fi prescrise.

 Avantajul homeopatiei în combaterea febrei

 Remediile homeopate administrate corect vor stimula propriile resurse de vindecare ale organismului, având rolul unor “susținători” ce antrenează sistemul imun în combaterea febrei.

Sistemul imun se maturizează în momentul când copilul contactează boala. Ramâne să decidem noi, părinții, cum e mai bine: să ‘tăiem’ din ceea ce știe natura să facă mai bine prin administrarea de antipiretice de fiecarea dată, chiar și la o febră ce decurge ușor, sau să lăsăm organismul să-și deprindă abilitățile sale de autovindecare printr-o susținere blândă, pe care o oferă homeopatia.

Imunitatea nu poate fi cumpărată, ea se antrenează!

În cazul în care, de frica să nu cadă jos veți ține copilul doar în brațe și nu-l veți lăsa să meargă, acesta ar putea întârzia cu învățarea sau chiar nu va ști să meargă deloc. Un lucru asemănător se întâmplă și cu imunitatea noastră. Atunci când folosim medicamentele ce ascund simptomele pe un termen scurt, ele încetinesc învățarea sistemului imunitar de a lupta cu boala, rezultând astfel formarea unui organism bolnăvicios, care tot mai frecvent are nevoie de o intervenție medicamentoasă, chiar și în cazul unor probleme nesemnificative.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata