Home » Glanda tiroida – tratament homeopat

Glanda tiroida – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Homeopatia ne oferă un tratament naturist în cazul dereglărilor hormonale de glanda tiroida. De la bun început vreau să zic că dacă îți vei atribui careva din simptomele prezentate în articol, nu neglija vizita la medic și este important să verifici valorile hormonilor tiroidieni. Este dreptul tău să faci o alegere pentru o metodă naturistă de tratament. Te încurajez să apelezi la un specialist care va analiza cazul și va decide dacă acest caz este unul ce poate fi tratat homeopatic. Acest articol are un scop informativ, și nu este o referință pentru auto-medicație.

Glanda tiroida

Glanda tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine care reglează funcția diferitelor organe și sisteme ale organismului. Glanda tiroida este o glandă în formă de fluture, situată în partea din față a gâtului care controlează metabolismul, și în special cum corpul transformă alimentele în energie. În esență, glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni: tiroxina și triiodotironina (respectiv T4 și T3) și calcitonină, cel din urmă reglează metabolismul calciului. Nouăzeci la sută din iodul aflat în organismul nostru se conține în glanda tiroidă sub formă organică, fiind necesar pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt mediatori a multor reacțiilor chimice din organism, având o influiență asupra nivelului de energie, asupra circulației – cu o mare importanță în rata contracțiilor cardiace, controlează creșterea și dezvoltarea organismului. Mai mult decât atât, totuși, ea are și un rol destul de important în starea de spirit.

Dereglările hormonale a tiroidei

Dacă e să simplificăm informația ce ține de dereglările hormonale a tiroidei atunci ar fi: prea mult sau prea puțin.

  • Supraactivitatea tiroidei se numește hipertiroidism sau tirotoxicoză și apare atunci când glanda tiroida produce hormoni tiroidieni în exces. Este asociat cu scăderea în greutate, creșterea poftei de mâncare, palpitații, bufeuri, anxietate și neliniște, slăbiciune musculară, tremor și, de cele mai multe ori, la femei duce la reducerea fluxului menstrual. În cazul unui disbalans neglijat pe o lungă durată de timp, apar simptome vizibile si anume exoftalmia – o proeminenţă anormală a ochilor în raport cu orbita. Acesta fiind unul din simptomele bolii Basedow-Graves, o tulburare autoimună în care anticorpii sunt produși de sistemul imunitar împotriva propriului țesut și atacă glanda tiroidă, ducând la o producere excesivă de hormoni tiroidieni.Tratamentul convențional în hipertiroidism constă de obicei, în administrarea de medicamente anti-tiroidiene, posibil iod radioactiv și/sau tratament chirurgical.
  • Subactivitatea tiroidei, numită hipotiroidism, este rezultatul producerii însuficiente a hormonilor tiroidieni. Hipotiroidismul se întălnește de cinci ori mai frecvent la femei decât la bărbați, afectând până la zece la sută dintre femeile cu vârsta trecută de 50 ani. De obicei această insuficiență a hormonilor tiroidieni duce la creșterea în greutate, oboseală și apatie, sensibilitate la frig, uscăciunea pielii, retenție de lichide, constipație, pierderea libidoului, anxietate și depresie. În plus, poate fi cauză a căderii părului, a unghiilor fragile, probleme de memorie, dereglări ale menstruației, infertilitate și imunitate diminuată. Tratamentul convențional în hipotiroidism constă în terapie hormonală de substituție.

Homeopatia – tratament naturist în dereglările homonale a glandei tiroida

Cu toate că din prezentarea de mai sus totul pare a fi foarte simplu, în practică însă te întâlnești cu cazuri “enigmă”. Este neobișnuit să vezi pe cineva care conform simptomaticii pare să aibă o tiroidă prea activă, sau hipoactivă, dar care nu se confirmă în urma testelor de laborator. Conform examenelor și testelor se constată că tiroida funcționează în limitele normale, totuși simptomele de oboseală, apatie, colesterol ridicat, piele uscată, dereglări a ciclului menstrual, constipație sunt simptome ce ne arată în mod clar prezențe unui dezechilibru. În plus, nu sunt deloc rare cazurile cînd cineva care a fost diagnosticat cu hipotiroidism și căruia i-a fost prescrise doze tot mai mari de levothyroxină, substanță folosită în terapia hormonală de substituție, nu răspunde la tratament și este în căutarea unei alternative. Este adevărat că majoritatea cazurilor care ajung la un medic homeopat, sunt după multe dezamăgiri sau persoana este în căutarea unui tratament fără reacții adverse.

Homeopatia s-a dovedit a fi foarte efectivă în afecțiunile tiroidei, iar dacă adresarea se face abia atunci când apare dezechilibru – efectul este unul mult așteptat și de lungă durată. Scopul tratamentului homeopatic este de a stimula mecanismele de auto-echilibrare homeostatică. În cazul hipotiroidismului remediul homeopat stimulează producearea hormonilor tiroidieni. Cu un tratamentul natural homeopatic dereglările hormonale de tiroidă pot fi tratate în mod eficient și fără efecte secundare.

Trei cel mai des utilizate remedii homeopate în tratamentul dezechilibrului hormonilor tiroidieni sunt Iodum, Natrum muriaticum și Calcarea Carbonica. Iodum acționează foarte bine în hipertiroidism, în timp ce Calcarea Carbonica și Natrium muriaticum sunt foarte eficace în cazurile de hipotiroidism. Este important a se înțelege că homeopatia tratează persoana dar nu boala. Prescrierea homeopată este una individuală și se face conform totalității simptomelor, iar de importanță majoră sunt cele particulare persoanei date. Nu avem careva șabloane pentru un tratament homeopat, fiecare caz trebuie să fie analizat individual. În cazurile mai dificile nu este întotdeauna posibil rezolvarea cazului  doar cu un singur remediu homeopat. Aceste cazuri, pe durata tratamentului ar putea necesita de mai multe remedii. Să menținem “fluturașul” nostru în stare de bună funcționalitate!

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata