Home » Hipotiroidism – tratament naturist

Hipotiroidism – tratament naturist

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Hipotiroidism este stare patologică când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Tratamentul standard pentru hipotiroidism presupune administrarea zilnică a terapiei de substituție a hormonilor tiroidieni pe bază de levotiroxină, cunoscută și sub numele de L-tiroxină: Euthyrox, L-Thyroxin, Synthroid.

Medicina alternativă și complimentară vine cu câteva opțiuni în caz de hipotiroidism:

  • Homeopatia – tratament pentru corp, minte și suflet. Remediile homeopate stimulează glanda tiroidă să producă hormone suficienți, astfel încat dozele necesare pentru tratamentul de substituție pot fi scăzute treptat, iar uneori se poate obține renunțarea aportului extern de hormoni.
  • Acupunctura – terapie care vizează reechilibrarea energetică.
  • Yoga și meditație – pentru relaxare și controlul stresului.

Alimentație

Dieta ta poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor de hipotiroidism. Unele alimente pot ameliora simptomele prezente, în timp ce altele le pot agrava sau pot interfera cu medicamentele. Alimentele bogate în iod, seleniu și zinc, pot ajuta la menținerea funcției tiroidei. Unele alimente însă pot avea un impact negativ și pot agrava simptomele de hipotiroidism.

Organismul are nevoie de iod pentru a produce hormonii tiroidieni. Alimentele bogate în iod sunt: laptele, brânza, peștele de apă sărată, algele, ouăle, sare de masă iodată. Un alt micronutrient care joacă un rol în producția de hormoni tiroidieni și are activitate antioxidantă este seleniu. Alimentele bogate în seleniu sunt: carnea de vită, curcan și pui, ouăle, peștele ton, crevetele, pâinea integrală de grâu, terciul de ovăz, nucile braziliene. Zincul și el are efecte benefice asupra hormonilor tiroidieni iar alimentele cu conținut ridicat de zinc sunt: stridiile, carnea de crab, carnea de vită, carnea porc și de pui, iaurtul, cerealele, produsele leguminoase,  semințele de dovleac.

Unele alimente însă conțin substanțe care pot interfera cu funcționalitatea glandei tiroide, acestea sunt alimentele care conțin goitrogeni. Goitrogenii sunt compuși care pot afecta funcția tiroidiană dacă o persoană le consumă în cantități foarte mari. Cu toate acestea, în cantități obișnuite, legumele care conțin goitrogen, cum ar fi broccoli și bok choy, sunt benefice pentru sănătatea generală și nu interferează cu funcția tiroidiană. În plus, compușii goitrogenici sunt dezactivați în cea mai mare parte atunci când alimentele sunt pregătite termic. Alimentele care conțin goitrogeni sunt de obicei legume crucifere verzi, inclusiv: varza de Bruxelles, Kale, brocoli, conopida, varza.

Consumul în exces de zahăr și aliment procesate duc la creșterea nivelului inflamației în organism. Ca rezultat are loc încetinirea conversiei T4 în T3. Reducerea zahărului din alimentașia ta are efect de reducere a inflamației, precum și a nivelului de stres din organism, și la autoreglarea funcțiilor de generare a energiei din organism. E bine să știi că consumul de alimente bogate în soia influențează absorbția hormonilor tiroidieni.  

Suplimente

Vitamina B12: tiroidita autoimună este asociată cu alte tulburări autoimune, anemie pernicioasă și gastrită atrofică, care pot provoca malabsorbție a vitaminei B12. Lipsa acestei vitamine poate provoca simptome de oboseală și slăbiciuni, ce sunt parte a tabloului de hipotiroidism deasemenea.

Zinc: acest element este necesar în procesul de formare a hormonilor tiroidieni. Un nivel scăzut de Zinc se poate asocia cu dezvoltarea hipotiroidsm. Studiile recente arată că 30 mg de zinc pe zi ameliorează funcția tiroidei.

Seleniu: curios lucru, tiroida este organul cu cel mai mare continut/gram de seleniu. Seleniu facilitează conversia T4 în T3 activ. Doza recomandată pentru administrarea suplimentului seleniu variază în dependență de zona geografică raportat în dependență de  deficit de seleniu al solului, necesarul zilnic variând între 20-200 mcg/zi. Seleniu este benefic în disfuncțiile tiroidiene prin scăderea titrului de autoanticorpi, deasemenea are loc micșorarea procesului inflamator tiroidian. Administrarea de seleniu este recomandată pentru o perioadă limitată de tratament, în doze maxim 400 mcg/zi. Ținem minte: în administrarea de lungă durată există riscul de toxicitate, care se manifestă prin dereglări gastrointestinale, specific este halena cu miros de „usturoi″, este prezentă o iritabilitate crescută, se poate constata căderea parului și decolorarea unghiilor.

Iod: este adevărat că hormonii tiroidieni necesită iod pentru producție. La prima vedere ar părea că avem unda verde pentru Iod din suplimente. Dar, iodul este o sabie cu doua tăișuri pentru glanda tiroidă, deoarece excesul lui este de asemenea nociv. Ținem minte: nu este recomandabil să se administreze suplimente pe bază de iod, deoarece cantitatea găsită în mod natural în sarea iodata, pește, fructe de mare, acoperă necesarul zilnic de 100 micrograme pe zi.

Plante medicinale

Tinctura de coajă de nucă – indicate pentru conținutul de iod, stimulează funcția glandei tiroide. Contraindicată în hipertiroidie.

Tinctura de propolis – benefică în noduli tumorali și adenoamele tiroidiene, regleaza funcțiile tuturor glandelor,cu rezultate pozitive și în  tratamentul tiroidei autoimune.

Tinctura de gențiană – stimulează metabolismul și favorizeaza secreția hormonilor tiroidieni.

Gemoterapie

Maceratul Extract din muguri de Mesteacăn pufos (Betula pubescens) poate ajuta la ameliorarea simptomelor şi reechilibrarea funcţiei tiroidiene. Gemoterapia este o ramură a fitoterapiei, ce foloseste mugurii de plante în scop terapeutic.

Plante Ayurvedice

Ashwagandha sau Ginseng-ul indian: este cunoscută prin acțiunea sa de a stimula producerea de hormoni tiroidieni. Însă ar trebui evitată în caz de hipertiroidism pentru a preveni posibila tirotoxicoză.  Atenție, Ashwagandha este contraindicată în hipertiroidism și în cazul când persoana urmează deja o medicație hormonală de substituție.

Guggul (rășina copacului guggul): folosit în medicina Ayurveda ca un detoxifiant natural al organismului, ajutând la eliminarea toxinelor din țesuturi și preîntâmpinând reacumularea acestora. Un studiu publicat în 2018 susține că administrarea acestui supliment crește funcția tiroidiană și poate îmbunătăți hipotiroidismul.

Coleus forskohlii: cunoscută sub denumirea de plantă indiană Coleus sau urzica indiană, acționează prin creșterea producției de hormoni tiroidieni. Stimularea producției de hormoni presupune un metabolism mai accelerat, ceea ce duce la pierderea în greutate. De aici îi vine și faima de adjuvant în cura de slăbire.

Ceaiuri

Dacă ești adept al ceaiurilor medicinale, atunci îți recomand acest amestec: Sânziene (Galium Verum) părți aeriene (50%), Talpa Gâstei (Leonurus Cardiaca) părți aeriene (20%), Gălbenele (Calendula Officinalis) flori (15%), Nalba Mică (Malva Pusilla) frunze (15%). Această compoziție de plante ajută la normalizarea secreției hormonilor tiroidieni. Se prepară o infuzie din 2 lingurițe cu plante la 200ml de apă clocotită. Se lasă timp de 15 min la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se consumă câte o cană cu infuzie de 3 ori pe zi, 30 min înainte de mese, pe stomacul gol.

Pentru a beneficia de efectul optim al remediilor naturiste, îți recomand să discuți cu un specialist în medicină naturistă care va analiza cazul tău și îți va crea un plan de tratament individual. Îmi face plăcere să fiu medicul tău!

Natura este principala sursă de sănătate!



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata