Home » Homeopatia clasica vs. homeopatia pluralistă

Homeopatia clasica vs. homeopatia pluralistă

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Deseori sunt întrebată dacă pot fi administrate mai multe remedii deodată unei persoane. Această întrebare mereu a născut multe discuții în societatea homeopaților și a dus la apariția mai multor școli sau curente în homeopatie. Astfel lumea homeopată a fost divizată în uniciști – care administrează un singur remediu, în pluraliști – care administrează mai multe remedii, și în complexiști – care prescriu formule gata făcute, ce conțin mai multe remedii homeopate. Să vedem prin ce se deosebește homeopatia clasica de cea pluralistă și cea complexistă.

Homeopatia clasica

În homeopatia clasica (unicistă) pacientul este privit ca un tot întreg: corp, minte și suflet. Din multitudinea de remedii homeopate, medicul prescrie remediul ce are în proprietăţile lui curative toate simptomele fizice, mintale şi emoționale prezente la pacient în momentul adresării. Fiecare persoană are caracteristici individuale, originale, unice, iar simptomele psihice şi fizice sunt expresii ale acestor caracteristici, care corespund unui remediu homeopat unic. Este cunoscut faptul că homeopatia clasică dă cele mai bune rezultate, prin restabilirea blândă, rapidă şi permanentă a sănătăţii pacientului, oferind de asemenea şi practicianului homeopat unicist o satisfacţie deosebită.

Homeopatia pluralistă

Homeopatia pluralistă face apel la mai multe remedii unice prescrise bolnavului într-o anumită ordine. În comparaţie cu unicismul, pluralismul presupune influenţarea terapeutică a cazului pe mai multe planuri, iar adevărata artă aici este în alegerea remediilor conform relațiilor complimentare. Ca exemplu ar veni bine cunoscuta triadă a lui Boenninghausen, folosită cu rezultate impunătoare în crup, cunoscut drept laringotraheobronșită. Aconitum, Hepar sulfuricum și Spongia vor calma acesul de tuse lătrătoare, însoțită de stridor: o respirația șuierătoare, și o voce răgușită. Un alt exemplu ar veni când se prescrie remediul constituțional și una sau mai multe din sărurile lui Schuessler.

Homeopatia complexistă

Homeopatia complexistă utilizează amestecuri gata preparate din mai multe remedii, de regulă în diluţii joase, care nu se prescriu individualizat. Spre exemplu, remedii homeopate formule, care se găsesc în farmacii şi care promit că tratează o anumită boală sau un simptom. Dar care, de fapt, duc doar la o ameliorare provizorie şi de moment a simptomelor şi nu la o rezolvare în ansamblu a problemelor de sănătate pe care le are pacientul. De obicei pe cutia de prospect a acestor preparate se regăsesc mai multe nume de remedii homeopate, spre exemplu siropul pentru tuse Stodal de la Boiron. Homeopatia complexistă tratează “ramurile” bolii, pe când homeopatia clasică tratează problema de la “rădăcină”.

“Mesajul homeopatic este de ordin energetic, la fel ca cel vehiculat de propria noastră voce. Dacă ne vorbește o singură persoană înțelegem cu usurință ceea ce ne spune, dacă ne vorbesc câteva persoane totul devine mai confuz, și dacă asta se întâmlpă cu o mulțime, este o harababură. Aceasta este și explicația de ce nu putem lua toate remediile dintr-o trusă homeopată deodată pentru a vindeca toate bolile. ” – Didier Grandgeorge

Homeopatia clasica sau pluralistă?

Deoarece sunt tot atâtea modalităţi de abordare a bolii şi a pacientului câţi medici există, personal dau preferinţă metodei clasice de tratament homeopat, deşi fiecare metodă din cele enumerate mai sus are dreptul la existenţă. Practic cu drag homeopatia clasică, și cele mai bune rezultate le-am obținut cu ea. Nu este o cale întocmai ușoară, nici pentru medicul homeopat și nici pentru pacient. Practicarea homeopatiei clasice necesită cunoștințe profunde în homeopatie și o experiență vastă în domeniu, dar și un car de răbdare din partea pacientului. Vindecare este un proces ce necesită timp, iar beneficiile pacientului tratat prin homepoatia clasică sunt cu mult superioare decât dacă se folosește medicamente homeopate complexiste.   

Practicarea homeopatiei este o artă, iar experiența îmi permite să aleg ce-i mai potrivit pentru binele pacientului la momentul adresării.

De exemplu, la consultație se prezintă un pacient cu simptome acute, cum ar fi în cazul unei conjunctivite, cu dureri arzătoare, edem palpebral, hiperemie locală şi lăcrimare, eliminări purulente din ochi, atunci prescriu un remediu de urgenţă, pe starea acută, care să-mi cuprindă totalitatea simptomelor prezente. Remediul pe acut ar putea coincide cu remediul constituţional al pacientului: în cazul în care îmi dă un tablou clar de Pulsatilla, Sulfur, Argintum nitricum, etc. Însă există și posibilitatea ca simptomele de acut să fie rezolvate de un remediu îngust, spre exemplu Euphrasia, Apis, Argintum metalicum, Alium cepa etc. Iar pentru o acțiune mai profundă, ulterior se alege remediul constituțional, care va rezolva problema de la rădăcini, întărind forța vitală, sau imunitatea altfel spus. Remediul homeopat constituțional este ales nu pentru o anumită boală, ci pentru un anumit pacient, iar prescrierea se face după o consultaţie amănunţită, în care se evaluează nu doar starea fizică, dar şi anumite aspecte legate de starea emoţională şi psihică a pacientului.

Uneori, în cazul unui pacient cu un nivel jos de sănătate, care suferă de o boală cronică de mulți ani, pot să aplic mai întâi remedii de drenaj, care “curăţă” organismul. Sau recomandarea poate include câteva remedii homeopate uniciste, “care se acordă bine împreună. Mozart spunea că pentru a face să vorbească mai multe persoane împreună este suficient să-i pui să cânte și totul devine armonios. Desigur, există între remedii combinații armonioase ce permit uneori o bună practică pluralistă” – Didier Grandgeorge.

 În practicarea homeopatiei mă bazez pe principiul “Primum non nocere” ce ne transmite mesajul “În primul rând, nu dăuna! ” și desigur “Singura și cea mai înaltă misiune a medicului, este de a transforma boala în sănătate, de a vindeca în adevăratul sens al cuvântului” – Hahnemann, părintele homeopatiei.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Programare Consultație Online

Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata