Germania este locul de unde a pornit homeopatia. Primii ani din istoria homeopatiei coincid cu anii de debut ai homeopatiei în Germania, de unde a cucerit întreaga lume.
Homeopatia în timpul anilor lui Samuel Hahnemann – părintele homeopatiei, a cunoscut o perioada de înflorire nu doar în Germania, dar și peste hotarele ei. Găsindu-și susținători printre rândul nobililor, care benifiicind în urma unui tratament homeopatic, au început să răspândească și mai mult vestea bună, astfel încât numărul adepților homeopatiei a crescut din ce în ce mai mult. Ca rezultat „Societatea Centrală Homeopatică” din Germania a deschis primul spital homeopat în Leipzig care și-a început activitatea cu 24 de paturi. În 1824 însă din motive financiare activitatea sa a fost stopată, însă redischisă în 1836. În timp, dintre cele aproximativ 55 de spitale homeopate și secții homeopate care au existat după 1833, în urma primului război mondial a supraviețuit numai spitalul homeopatic din Munchen.
Anii după 1924 sunt cunoscuți a fi o perioadă a „crizei medicinei” determinînd pacienții să se apropie din ce în ce mai mult de medicina holistică. În 1930 în Germania existau 348 de organizații homeopatice cu un număr de 38200 de membri. Ulterior toate aceste societăți au format „Asociația Germană de Sănătate a Poporului” (Deutscher Volksgesundheitsbund). Au fost deschise 13 spitale homeopate, cel mai faimos fiind Spitalul Robert-Bosch-Krankenhaus din Stuttgart. Dotat initial cu 320 de paturi, în acest spital activau 30-40 de medici homeopați. Dezvoltarea homeopatiei în această perioadă a fost marcată de realizarea unei farmacopei homeopatice și prin creșterea industriei farmaceutice homeopatice, în mare parte fiind meritul renumitului Willmar Schwabe. După cel de-al doilea război mondial, homeopatia s-a recuperat doar treptat.
În anii cincizeci, homeopatul elvețian Adolf Voegeli a contribuit foarte mult la progresul homeopatiei în Germania. A urmat o nouă perioadă de înflorire a homeopatiei, iar „Jurnalul de homeopatie clasică” – „Zeitschrift für klassische Homoeopathie” – a avut sloganul: „Înapoi la Hahnemann”. Anii șaizeci marcați de activitatea lui James Tayler Kent, a cunoscut o continua dezvoltare a homeopatiei. În 1971 homeopatul elvețian Jost Künzli a fost invitat să predea în Germania, astfel homeopatia căpătînd și mai multă încredere în rîndul populației.
În perioada cînd George Vithoulkas a început să predea în Statele Unite, în anii 1970, homeopatia s-a bucurat de un interes enorm și a cunoscut o renaștere pe scară mondială. În Germania au fost organizate diverse seminare cu participarea lui G. Vithoulkas, precum și alți renumiți homeopați americani, unde se înregistrau până la 400 de participanți.
Homeopatia din Republica Democrată Germană („Germania de Est”) însă a ieșit din vedere, fiind aproape inexistentă. După ce „zidul” a căzut, homeopatia a cîștigat cu ușurință popularitate și de partea opusă a zidului.
În 1997, a fost înființată o organizație profesională specializată, numită Verband Klassischer Homöopathen Deutschlands (VKHD). Unul dintre obiectivele principale a organizației fiind de a stabili anumite standarde în formarea specialiștilor ce vor practica homeopatia. Aceste standarde fiind modelate conform cerințelor Consiliului Central European al Homeopaților (The European Central Council of Homeopaths). În Germania există mai multe organizații homeopate, cele mai cunoscute fiind Homöopathie-Forum (HF) și Deutsche Gesellschaft für Klassische Homöopathie (DGKH), avînd ca scop promovarea homeopatiei ca metodă de tratament complimentar și alternativ. Organizația umbrelă pentru toate celelalte organizații non-profit este Bund Klassischer Homöopathen Deutschlands (BKHD), cu membrii HF, DGKH și Samuel-Hahnemann-Stiftung, atingînd un număr de aproximativ 4000 de membri în 2001.
De-a lungul istoriei homeopatia în Germania a cunoscut mai multe curente. Astfel la moment o bună parte din membrii Asociației Centrală Germană de Homeopatie – „Deutscher Zentralverein homoeopathischer” susțin că practică homeopatia clasică, avînd la bază școala lui Hahnemann. O treime prescrie într-o mai mare măsură mai multe remedii simultan, utilizînd remedii complexe și preparate injectabile, fără analiza constituțională a cazurilor.
În zilele noastre, homeopatia în Germania cîștigă tot mai mulți adepți printre populația germană fiind integrată în practica medicală, drept exemplu e spitalul pentru copii din München „Dr. Von Haunerschen Kinderspital” unde homeopatia este larg integrată în procesul clinic.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md