Home » Homeopatia în Germania

Homeopatia în Germania

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Populația germană susține atît de mult medicina naturală, încât guvernul german a impus ca toate programele școlare medicale să includă informații despre medicamentele naturiste. În școlile medicale din Germania numărul de cursuri unde se predă homeopatia a crescut în ultimii ani. La moment homeopatia poate fi studiată în 31 de instituții de învățământ.

Homeopatia este legal protejată în Germania și doar medicii sau heilprakticienii sunt autorizați să o practice. Un heilpraktiker nu se poate numi în mod oficial homeopat, deși pot indica pe cărțile de vizită că practică homeopatia. Medicii din Germania pot primi specializarea în homeopatie după ce trec un program de formare în homeopatie, ce durează șase săptămâni, urmat apoi de un stagiu de 6-12 luni alături de un homeopat autorizat.

Să vorbim în cifre despre homeopatia în Germania

În Germania există 5 mari manufactori de remedii homeopate și 7 reviste de specialitate. De asemenea, există 3 spitale unde se folosesc în mare măsură remediile homeopate complexe și remedii organopatice în potență scăzută: Robert-Bosch-Krankenhaus (Stuttgart); Waldhausklinik (Augsburg); Harlachinger Krankenhaus (München). În cel din urmă, spitalul Harlachinger Krankenhaus, activează și medici homeopați ce prescriu homeopatia clasică.

În urma unui sondaj realizat pe un eșantion aleatoriu de 516 medici germani, cu calificări în 13 domenii medicale, s-a constatat că 38% au prescris medicamente homeopate. Un alt sondaj efectuat în departamentele de obstetrică ale spitalelor din Renania de Nord – Westfalia, s-a constatat că acupunctura și homeopatia sunt cele două practici ale Medicinei Complementare și Alternative cel mai frecvent utilizate. Conform sondajului aproape 96% din departamentele obstetricale au prescris remedii homeopate.

În 1993, în Germania a fost înregistrat 1900 medici care și-au obținut calificarea oficială în homeopatie, pe cînd în 2006, acest număr a crescut la 6073.

Ca dovadă a sprijinului semnificativ față de homeopatie din partea comunității medicale germane, este faptul că 85% din vânzările preparatelor homeopate sunt în baza rețetelor prescriese de medici. Conform sondajelor în 98% din farmaciile germane sunt disponibile remediile homeopate.

În 2002, British Medical Journal (BMJ) a raportat că 75% dintre germani au folosit terapii complementare și preparate naturale. Guvernul german a efectuat un studiu care a constatat o reducere cu 33% a concediilor pe motiv de boală drept rezultat al utilizării terapiilor complementare, în special fiind folosită homeopatia și/sau acupunctura.

Studiul german de intervievare și examinare a sănătății copiilor și adolescenților (KiGGS) din 2003-2006 a descoperit o utilizare mai mare decât cea prevăzută a preparatelor homeopate la copii. Studiul a constatat că homeopatia pediatrică este destul de populară în Germania, în special în rândul copiilor din familii cu statut socio-economic superior. Aproape jumătate din remediile homeopate au fost prescrise de medici sau heilpraktikeri: practicieni non-medicali. Un procent impresionant de părinți – 89% au raportat că ar recomanda terapiile complementare și altor părinți.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata