
Ce este homeopatia?
Homeopatia este o medicină holistică, ce tratează persoana ca unitate corp, minte și suflet. Ea se bazază pe principiul similarității: „Similia similibus curantur”( Similarul vindecă similarul) care a fost exprimat pentru prima oară de Hippocrate, considerat părintele medicine. În urmă cu peste 200 de ani, acest principiu a fost pus în practică de medicul german Samuel Hahnemann, considerat părintele homeopatei. Homeopatia este o reamintire a organismului despre abilitatea sa te autovindecare. Este una dintre cele mai populare forme de practică medicală complementară ce și-a dovedit valoarea și eficiența, fiind practicată în toata lumea. Conform datelor prezentate de Organizația Mondiala a Sănătății, homeopatia ocupa locul II în lume ca metodă de tratament după medicina convențională, fiind recunoscută în 80 de țări ca sistem terapeutic medical.
Ce este remediul homeopat?
Medicamentele homeopate, numite remedii, se prepară din substanţe de origine naturală şi derivă din surse vegetale, minerale şi animale. În prezent există peste 4000 de remedii homeopate înregistrate, iar mai mult de 60% din ele sunt de origine vegetală, preparate din flori, scoarţe, rădăcini, fructe, legume, muguri, seminţe, ş.a. Remediile de origine minerală se prepară din săruri, metale, sau chiar din substanţe inerte din punct de vedere chimic, care nu pot reacţiona în mod normal cu organismul uman şi se elimină aşa cum se ingerează, de exemplu nisipul (dioxid de siliciu – remediul homeopat Silicea). Preparatele de origine animală pot avea la bază chiar şi substante toxice, precum veninul de şarpe sau păianjen. Însă, din cauza dozei extrem de mici, ele nu prezintă nici un pericol pentru organism.
De ce remediile homeopate au denumiri atât de ciudate?
Remediile homeopate poartă denumirea substanțelor active cu care sunt impregnante. Aceste denumiri provin din limba latină a substanței de origine. De exemplu, renumitul remediu în traumatisme, Arnica montana poartă numele plantei din care este pregătit. Remediul util în perioada dentiției, Chamomilla – este numele mușețelului în limba latină. Din ceapa, după care “plângem în bucătărie” este preparat minunatul remediu Allium cepa, util în rinitele alergice. Natrum muriaticum este sarea de bucătărie cu care adaugăm gust bucatelor. Apis mellifica este numele în limba latină a albinei, ce ne îndulcește dar și ne poate înțepa. Pe tub, după numele latin al remediului homeopat, găsești careva cifre: 6c, 9ch, 12c, 200k, 1M ș.a. Dacă te întrebi ce mai reprezintă și ele, atunci să știi că aceste cifre arată diluția remediului homeopat.
Unde găsesc remedii homeopate?
Remediile homeopate pot fi procurate fie într-o farmacie homeopată specializată, fie în unele farmacii obișnuite care au spre vânzare remedii homeopate sau în magazinele specializate în comercializarea produselor naturiste. In dependență de țara ta de domiciliu, ele pot fi procurate și prin comandă online. În România găsiți cu ușurință remedii homeopate Boiron și Plantextract. Nu ar trebui să întâmpini nici o dificultate în procurarea remediilor homeopat în Franța sau Germania, homeopatia fiind utilizată pe scară largă. Compania de manufacturare Helios oferă posibilitatea de comandă online în țările UE. Dacă ești în Canada, atunci Boiron îți aduce remediul necesar la ușa ta.
Cum păstrez corect remediile homeopate ?
Remediile homeopate trebuie păstrate în ambalajul lor inițial, închise ermetic. Se păstrează la întuneric, într-un loc lipsit de umeditate și greu accesibil pentru copii. Este recomandat să fie ținute departe de orice mirosuri puternice: mentă, camfor, eucalipt, și separat de alte medicamente alopate.
Homeopatia şi medicina naturistă (ceaiuri, plante) înseamnă acelaşi lucru?
Nu. Preparatele din plante pe care le găsiţi în magazinele naturiste, sunt preparate din produse vegetale măcinate şi încapsulate sau sub formă de ceaiuri. Aceste preparate în stare “brută” (doză materială) pot avea diverse efecte adverse şi trebuiesc prescrise de un medic calificat. La fel ca medicamentele alopate, ele pot avea efecte benefice, însă pot avea şi efecte secundare, în special dacă sunt administrate necorespunzător.
Remediile homeopate la rândul lor au drept sursă plante, animale sau minerale. În urma diluţiilor succesive, chiar şi substantele toxice pot fi folosite fără efectele nocive ale substanţei iniţiale. În ciuda puterii noastre de înţelegere, cu cât numărul de diluţii şi agitări se măreşte, cu atât remediul va avea efecte mai profunde şi mai puternice. Prin metoda homeopată de preparare a remediului, doar informaţia energetică a substanţei iniţiale este preluată şi amplificată prin procedeul de agitare treptată, fiind cea care acţioneaza în procesul de vindecare.
Care sunt avantajele utilizării homeopatiei?
Avantajele homeopatiei faţă de alte metode terapeutice sunt următoarele:
- utilizarea drept materii prime doar a substanţelor naturale;
- folosirea unor cantităţi foarte mici de medicamente, ce presupune lipsa toxicităţii asupra organismului;
- lipsa contraindicaţiilor, efectelor secundare şi efectelor adverse;
- aplicarea la toate categoriile de vârstă: de la nou-născuţi până la vârstnici;
- administrarea este simplă şi uşor acceptată de copii;
- tratarea fiecarui pacient se face individual conform particularităţilor sale: predispoziţia ereditară sau dobândită, cauzalitatea individuală, caracteristicile emoţionale, mentale şi fizice;
- în cazul unei prescrieri corecte, vindecarea este rapidă şi blândă;
- efectul terapeutic este complex şi se exercită asupra întregului organism, îmbunătăţind starea de sănătate pe toate planurile: fizic, mental şi emoţional;
- ameliorarea şi chiar însănătoşirea în cazul unor afecţiuni pentru care alopatia nu are soluţii effective: anxietăţi, frici, problemele comportamentale la copii;
- tratamentul homeopat este mult mai ieftin decât tratamentul medicamentos; ş.a.
Voi depune tot efortul, experiența și cunoștințele mele ca să-ți readuc starea de sănătate. Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.