Laringotraheita se carcaterizează prin inflamația căilor superioare respiratorii, și anume laringele și traheea. Laringotroheita, de cele mai multe ori este acută, însă ea poate dobândi un curs cronic. Ca durată, reacția inflamatorie în laringotraheita acuta nu depășește câteva zile, sau 1-2 săptămâni. Forma cronică însă durează mult mai mult. Aceasta este însoțită de exacerbări periodice, cel mai des fiind în sezonul de toamnă și de iarnă.
Tabloul clinic laringotraheita
Tabloul clinic de laringotraheită se manifestă prin atacuri de tuse uscată și dureroasă. Aceste atacuri apar cel mai des noaptea, precum și imediat în momentul trezirii. Uneori o cantitate mică de spută vâscoasă este eliminată în timpul tusei. În cazul laringotraheitei cronise se mai asociază simptome cum ar fi durerea în stern după tuse, disconfort la nivelul laringelui și răgușeală.
Top 7 remedii homeopate în laringotraheita acuta
Homeopatia în laringotraheita acuta ne vine cu o lista mare de remedii, însa cele mai des indicate remedii homeopate sunt:
Aconitum – ese indicat în caz de laringită care apare în urma expunerii la frig și vînt uscat, cu un debut brusc seara sau noaptea, însoțit de agitație și anxietate, hipertermie, față roșie și sete intensă. Tusea este seacă, răgușită și dureroasă.
Spongia tosta – va aduce ameliorarea în cazul paroxismelor de tuse și sufocare ce apar sau se agravează în special la trezirea din somn. Dacă copilul se trezește brusc inainte de miezul nopții cu dispnee și anxietate, respiratia este zgomotoasă și creiază o senzație ca și cum “respiră printr-un burete.” Tusa ce va beneficia de Spongia în laringita acută este precum „zgomotul unei scânduri de brad tăiate cu fierăstrăul”. Răguşeală cu uscăciune a faringelui şi a coardelor vocale, durerile arzătoare în timpul vorbirii vor fi mult ameliorate de o doză de Spongia.
Hepar sulphuricum – este benefic in laringita acută după ce apare expectoratia, la tusă ar putea însă persista sunetul caracteristic crupului, agravarea survenind după miezul nopții sau în zori. În cazul laringitei acute cu dureri ca de aşchii în gît, hepar sulphuricum va fi primul remediu care va trebui analizat.
Phosphorus – poate fi indicat dacă laringita are tendință la recidivă sau patologia persistă cu simptome reduse în fiecare seară. La nivelul traheii este prezenta o durere cu caracter de arsura, copilul este fragil atat din punct de vedere fizic, cît si emoțional. Este un remediu cu acțiune profundă ce poate ajuta la vindecarea definitive.
Sambucus nigra – este des indicat în laringitele obstructive, cînd este caracteristica dispneia, tuse siflanta, cianoza (semn de gravitate), criza nocturna şi starea se amelioreaza în sezut.
Causticum – se foloseste în caz de disfonie dimineața la trezire, cu o durere arzătoare în faringe. Tusea însoțită de incontinență urinară va beneficia mult de acest remediu, fiind un simptom caracteristic lui, însă Causticum nu este unicul remediu în acest caz.
Drosera – tuse spastică, uscată, iritativă. Tuse sâcâitoare şi gâdilitoare la copii; foarte puțin deranjantă în timpul zilei dar începe imediat ce copilul se întinde în pat la culcare, și agravată după miezul nopţii. Voce profundă și răguşită.
Notă: Ordinea remediilor menționate este la întîmplare și nu se exclude necesitatea unui alt remediu ce nu este menționat mai sus. Remediile homeopate în laringotraheita pot fi administrate în diluție 15 – 30 CH, iar frecvența administrării este în dependență de gravitatea situației. Dacă vîrsta copilului este peste 1 an, starea generala bună și nu există dispnee sau stridor, se apeleaza cu ușurință la un tratament homeopat. Tratamentul laringotraheitei acute sau cronice necesită o supraveghere profesională, se urmează indicațiile medicului homeopat care apreciază gravitatea stării copilului și posibilitățile terapeutice în nici un caz nu se face automedicatie.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md