Home » Lycopodium – dragostea de putere și frica de eșec

Lycopodium – dragostea de putere și frica de eșec

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Lycopodium – remediu homeopat derivat dintr-o plantă mică cu același nume, este considerat unul dintre remediile policreste esențiale în practica homeopată. Această plantă, cunoscută și sub denumirile de “planta cu spori”, a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru proprietățile sale vindecătoare. Cu o istorie bogată și o gamă diversă de aplicații terapeutice, Lycopodium este adesea prescris pentru afecțiuni precum problemele digestive, respiratorii, urinare, anxietatea și tulburările nervoase. De-a lungul timpului, această plantă a captivat atenția datorită sporilor săi fascinanți, care sunt folosiți în diverse contexte, inclusiv în industria cinematografică pentru absorbția umidității și în spectacolele de magie pentru efectele lor de aprindere.

Lycopodium clavatum – planta

Lycopodium este o plantă perenă, din familia Lycopodiaceae, cunoscută și sub denumirea de brădișor, pedicuță sau cornișor. Este o plantă cu o ramificație largă, fără flori, dar care produce spori. Frunzele sunt mici, simple, în formă de ace, care acoperă dens tulpina și ramurile. Frunzele conțin sporangii în formă ovală, aspect ce seamănă cu rinichi sau bob de fasole, în care are loc maturizarea sporilor. Atunci când sporii ajung la maturitate, sporangii se deschid și eliberează sporii în mediu. Sporii eliberați sunt extrem de mici și ușori, fiind purtați de vânt sau apa. Când găsesc condițiile optime de dezvoltare, el începe să formeze o nouă plantă.

În medicina populară planta Lycopodium a fost utilizată pentru tratarea diverselor afecțiuni, de la probleme digestive și urinare până la cele respiratorii. Funcția terapeutică a plantei Lycopodium se datorează substanțelor active precum alcaloizi, flavonoide și uleiuri esențiale, ce îi oferă efecte antiinflamatorii, antispastice și diuretice.

Lycopodium – remediu homeopat

Remediul homeopat este preparat din spori proaspăt zdrobiți ai plantei. Proprietățile medicinale devin active după o serie de triturații și succesiuni ale sporilor. Remediu este prescris în potențe atât mari, cât și mici, în funcție de caz. Indicat la orice vârstă, de la sugari, pâna la vârstinci, remediul Lycopodium aduce echilibru mental-emoțional și fizic.

Remediul Lycopodium ca remediu constitutional, va acționa cel mai bine în cazul persoanelor cu o constituție carbo-nitrogenoidă. Constituția carbo-nitrogenoidă este un concept frecvent întâlnit în homeopatie, care descrie un set distinct de caracteristici fizice și mentale ale unei persoane. Persoanele cu constituție carbo-nitrogenoidă sunt adesea remarcați pentru aspectul lor subțire, fragilitatea fizică și predispunerea către subdezvoltarea musculară. Ei pot întâmpina dificultăți în menținerea unei greutăți corporale stabile și pot suferi de fluctuații bruște ale acesteia. În plus, pot experimenta probleme digestive, cum ar fi balonarea, flatulența și dificultățile de asimilare a hranei. Din punct de vedere mental și emoțional, persoanele cu constituție carbo-nitrogenoidă sunt inteligente și intelectuale, însă pot fi, de asemenea, vulnerabile emoțional sau sensibile. Există o tendință de a se simți epuizați sau slăbiți, atât fizic, cât și mental. În practica homeopată, înțelegerea constituției unei persoane este esențială pentru prescrierea unui tratament individualizat și personalizat, adaptat nevoilor și caracteristicilor specifice ale pacientului.

Lycopodium se remarcă prin eficacitatea sa în tratarea afecțiunilor în care simptomele mentale și cele fizice sunt distincte. Persoanele care necesită acest remediu sunt adesea însoțite de frică și anxietate. Sunt anxioase în situații precum vorbitul în public, confruntarea cu eșecul sau succesul, întâlnirea unor situații noi sau asumarea unor responsabilități. Va fi des indicat persoanelor hipohondrice, care manifestă o anxietate neobișnuit de intensă față de sănătatea lor. Atacurile de panică, lipsa încrederii în sine și stima de sine scăzută, sunt des întâlnite în tabloul mental-emoțional. Cu tendințe dictatoriale, Lycopodium manifestă dorința de putere și control asupra celor din jur.

În plus, Lycopodium este eficient în cazurile în care pacientul se confruntă cu o slăbiciune a capacității cognitive și cu gânduri confuze. Simptomele includ o memorie scăzută, dificultăți în amintirea numelor și literelor, greșeli frecvente în ortografie sau în scrierea corectă a cuvintelor și silabelor, precum și dificultăți în exprimarea verbală în timpul conversațiilor.

Pe nivel fizic, este pronunțată o afinitate pe dreapta, amigdalite pe dreapta, otite pe dreapta, dureri în regiunea hipocondrului drept, fie sunt implicate bilateral dar mai pronunțat pe dreapta. O altă caracteristică pentru Lycopodium este agravarea de după amiază, în special orele 16-20. Faimos pentru acțiunea sa asupra sistemului digestiv, Lycopodium este recunoscut pentru capacitatea sa de a trata balonarea și senzația de plenitudine abdominală, însoțite de flatulență și zgomote în abdomen. Împreună cu Carbo vegetabilis și China, sunt cele mai importante trei remedii pentru flatulență. China va fi indicat când există o balonare a întregului abdomen, Carbo vegatibilis va fi indicat pentru o balonare în  partea superioară și Lycopodium respectiv mai mult partea inferioară. Pentru Lycopodium, această afecțiune flatulentă este foarte probabil să apară în legătură cu tulburări hepatice cronice. Simptomele sunt adesea exacerbate de consumul de alimente flatulente precum fasolea, ceapa și varza. Uneori, se pot observa arsuri la stomac însoțite de eructație acidă. Este indicat persoanelor ce suferă de constipație în timpul călătoriilor. Persoanele care necesită acest remediu prezintă adesea o preferință pentru băuturile calde și o poftă de dulciuri. Apetitul este variabil, putând oscila între pierderea poftei de mâncare și creșterea acesteia după consumul de alimente. Deseori persoana Lycopodium se așează la masă foarte flămând, dar primele câteva înghițituri îl umplu imediat și se simte îngrozitor de plin; „prea plin pentru a fi exprimat”. Această alternanță de foame și sațietate nu se găsește în mod semnificativ la nici un alt remediu.

Lycopodium – indicații terapeutice

Faringita, amigdalita, cel mai des pe dreapta, care se ameliorează de la băuturi sau mâncăruri calde. Mononucleoza. Otita. Sinusita. Bronșita. Colecistita. Gastrita. Reflux gastro-esofagian. Colica renală pe dreapta. Eczema. Neurodermatită. Urticarie. Artrită reumatoidă. Enurezis. Constipație. Hemoroizi.

Copilul Lycopodium

Remediul Lycopodium își are indicația la orice vârstă. Copilul mic Lycopodium este iritabil și țipă la cea mai mică provocare. De cele mai multe ori această stare este condiționată de colici, foame sau când sunt obosiți. Vom găsi agravarea de după amiază, ce este unul din Key Notes a remediului. Sunt bebeluși temători, care preferă să stea în brațele mamei pentru a simți siguranța. Pot plânge de fiecare data când lumina se stinge, sau când sunt lăsați singuri în pat. Deseori se trezesc noaptea de foame sau din cauza colicilor. Dimineață la trezire sunt înfometați și cel mai des indispuși. Nasul sugarilor este desori înfundat prin secreția de mucus ceea ce face imposibil alăptatul pentru o perioadă mai lungă. Copilul lasă sânul, respiră pe gură, plânge și apoi încearcă din nou să sugă. Fornăie din nas, în special în poziția culcat pe spate. De cele mai multe ori prezintă o secreție groasă, galben-verzuie, alteori nasul este înfundat prin congestionarea mucoasei nasale, fără să fie prezentă vreo secreție.

La copilul mai mare se pot observa două tipuri distincte: unul este dictat de lipsa de încredere și multe frici, iar celălalt va fi tiparul autoritar și dictatorial. Anxietate, nesiguranță, nehotărâre – care-i face să pară slabi. Și alta, iritabilitate, dorința de dominare – care-i face să pară dictatoriali și tirani. Împletirea acestor trăsături este aspectul care oferă cheia remediului. Copilul Lycopodium este preocupat de felul cum arată, și ce impresie lasă. Camera poate fi neîngrijită, baia în dezordine dar el este atent să fie aranjat și preocupat de felul cum arată. Nesiguranța și anxietatea sunt deseori experimentate de copilul Lycopdium la nivelul stomacului și abdomenului. Cel mai frecvente acuze fiind dureri de stomac, greață, vărsături, scaune moi și diaree.

La Lycopodium există o incapacitate de a integra emisferele stângă și dreaptă ale creierului ca și cum corpul calos ar fi afectat și nu poate transfera informațiile dintr-o parte în alta cum ar trebui s-o facă. De multe ori dyslexia este primul symptom pentru care ne gândim la Lycopodium. Copilul face greșeli în scris și vorbit, inversează sau sare litere sau flosește cuvinte greșite. Frustrat de această incapacitate el devine anxios ori de câte ori trebuie să-și demonstreze abilitățile mentale fie în fața clasei, fie acasă, la teme. Dacă copilul Sulfur nu-și face temele la timp din lene, la Lycopodium cauza este teama de eșec și lipsa de încredere în sine. Teama de situații noi este strîns legată la Lycopodium de o frică puternică de eșec. Această teamă de eșec este resimțită înainte de un eveniment, nu în timpul acestuia. Totuși, pe măsură ce activitatea se desfășoară, frica se diminuiază și își îndeplinește cu ușurință sarcinile. Genul și amplitudinea temerii este inferioară doar celei experimentate de Silicea. Frica de evenimentele viitoare se întâlnește și la Argentum nitricum, Gelsemium, Phosphorus, însă la fiecare se va manifesta diferit.

La nivel fizic suferă sistemul digestiv, și anume stomacul și abdomenul sunt zonele cele mai bogate în simptome la Lycopodium. Are o preferință pentru dulce, care greu o controlează, și poate consuma dulciuri într-o cantitate care să-i cauzeze stări neplăcute. Este predispus spre răceli, face deseori faringite și amigdalite recurente, în special în cazurile ce apar pe dreapta și se extind către stânga, sau care afectează numai partea dreaptă. Amigdalele sunt mărite în volum și elimină din criptele adânci de pe suprafața lor un puroi întărit, alb, urât mirositor, asemănător remediului Hepar sulfur. Ca simptom concomitent, ganglionii latero-cervicali sunt măriți în volum și sensibili la atingere. Este mai puțin obișnuit ca un copil să prefere băuturi calde, dar atunci când găsium această particularitate, fie într-un caz de amigdalită, sau gastrită, sau infecție urinară, atunci vom analiza posibililitatea de Lycopodium, fiind un symptom caracteristic acestui remediu. Lycopdium este un remediu de elecție pentru cazurile de neurodermatită la copii. Va fi un remediu valoros pentru eczema de la naștere, ca și Medorhinum, Sulfur, Tuberculinum și Calcarea carbonica. Lycopodium, Sulfur și Calcarea carbonica formează triada lui Hahnemann, deseori urmând unul după altul în tratamentul afecțiunilor cronice. Aceste remedii, când sunt administrate corect și în funcție de simptomele individuale ale pacientului, oferă o abordare terapeutică holistică și individualizată, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate și la restabilirea echilibrului intern al organismului.

Remedii complimentare cu Lycopodium sunt: Pulsatilla, Lachesis, Natrum muriaticum, Sulfur, Iodum, Chelidonium. Remediul homeopat Lycopodium poate fi indicat în diluții joase, medii sau înalte. Atât diluția, cât și frecvența adiminstrării remediului este aleasă individual, în dependență de vârstă, nivelul de sănătate a persoanei, afecțiune cronică sau acută. În prescriere medicul homeopat ia în considerare aspectul mental-emoțional, și simptomele fizice. Procesul de alegere a unui remediu homeopat necesită cunoștințe aprofundate în Materia Medica a remediilor și o experiență vastă. Informația prezentată în acest articol nu este completă și este insuficientă pentru o prescriere. Încrede-te în mâinile unui homeopat bun. Te aștept la o consultație și îți voi fi alături în calea ta spre vindecare.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata