Medicina este una singură și are o singură misiune: să ne vindece. Medicina homeopata ne oferă un sistem terapeutic sigur, blând și natural, care stimulează mecanisme de autovindecare a corpului. Medicina alopată este un termen folosit pentru medicina modernă sau convențională, care implementează utilizarea medicamentelor farmacologice și a altor intervenții fizice pentru a trata sau a suprima simptomele și/sau bolile.
Alte tipuri sau abordări ale medicinei decât cea convențională sunt denumite medicina complementară și alternativă (CAM) sau medicină integrativă. Medicina complementară și integrativă sunt utilizate în mod obișnuit împreună cu medicina alopată sau ca terapie prinicipală, în dependență de caz și alegerea pacientului. Din terapiile complimentare fac parte: homeopatia, fitoterapia – medicina naturistă bazată pe plante, terapia chiropractică/manuală, acupunctura, Ayurveda.
Care este diferenţa dintre medicina homeopata şi alopată?
Diferența majoră dintre medicina homeopata și medicina convenţională/alopată constă în faptul că homeopatia tratează “întreaga persoană” cu toate problemele ei de sănătate, pe când medicina convenţională tratează diferite simptome fizice şi/sau emoţionale în particular. Deoarece medicina convenţională este axată pe organe şi sisteme în parte, un medic alopat deobicei prescrie mai mult decât un medicament pentru fiecare organ sau sistem afectat de boală. Unui pacient cu artrită, presiune sanguină ridicată, insomnie şi anxietate, cu uşurintă îi pot fi prescrise aspirină şi ibuprofen pentru artrită, diuretice şi antihipertensive pentru tensiunea arterial mărită, barbiturice pentru somn şi tranchilizante pentru anxietate – în total 5 categorii de medicamente pentru 4 probleme de sănătate.
Pe de altă parte, un medic homeopat clasic va prescrie remediul constituţional al pacientului care va stimula puterile proprii de vindecare ale organismului şi care va mobiliza concomitent simstemul imun, nervos, endocrin, şi altele, pentru a depăşi deopotrivă toate problemele de sănătate. Scopul homeopatiei este o vindecarea completă a organismului, nu eliminarea individuală a simptomelor. O formă cu adevărat holistică şi „blândă” de asistență medicală.
Care este diferenţa dintre remediile homeopate şi medicamentele obişnuite?
La general, în medicina alopată (oficială) semnele de boală se combat prin medicamente destinate să facă ca ele să dispară, ex. administrare de antibiotice, antitermice, antiinflamatoare, antinevralgice, antireumatice, etc. Însăși prin definiție cuvântul “anti” – “contra” ne vorbește despre acţiunea acestor preparate de a se „opune” simptomelor bolii respective şi nu ia în calcul că aceste simptome reprezintă semne de apărare ale organismului, febra spre exemplu și antitermicele. Prin urmare, medicamentele alopate inhibă semnalele de alarmă ale organismului şi nu vindecă boala de la rădăcinile ei.
În medicina homeopata, omul e privit ca un tot întreg, iar remediile homeopate stimulează mecanismele de apărare ale întregului organism, ajutându-l să se armonizeze cu el însuşi şi să se vindece prin forţele proprii. Aşadar, remediile homeopate pornesc de la principiul lui Hipocrate, conform căruia „Natura vindecă, în timp ce medicul doar asistă”. În cazul în care remediile homeopate sunt corect prescrise, ele asigură o vindecare rapidă şi blândă ce durează în timp, cazurile acute fiind rezolvate în ore, cele cronice luni sau ani de tratament homeopat. Abordarea alopată poate fi deseori mai brutală pentru organism şi poate suprasolicita sau inhiba mecanismele fiziologice de aparare ale organismului.
O altă diferenţă este că remediile homeopatice sunt 100% naturale şi non-toxice, ceea ce nu putem spune despre preparatele medicamentoase.
Totodată, nu trebuie să exagerăm virtuţile preparatelor homeopate în cazul unor boli grave. Cu cât boala este mai avansată, cu atât este mai scăzută capacitatea organismului de a răspunde la tratamentul homeopatic. În astfel de cazuri remediile homeopate sunt administrate ca terapie complementară.
Pot administra remedii homeopate dacă urmez un tratament medicamentos?
Există situaţii în care homeopatia serveşte drept medicină complementară medicinei alopate, iar asocierile cu preparatele medicamentoase nu pot fi evitate. Din această categorie fac parte şi bolile cronice cu dependenţă medicamentoasă, precum insulină, preparate hormonale, corticosteroizii inhalatori, etc. În aceste cazuri un tratament homeopat este complimentar medicației alopate. Partea bună este că în homeopatie nu există pericolul contraindicaţiilor indiferent cu ce altă metodă de tratament o asociem.
Astfel, în caz că aveţi o maladie cronică gravă şi luaţi medicamente alopate de ani de zile, un medic homeopat bun niciodată nu va întrerupe brusc acest tratament. Pentru o perioadă veţi fi îndrumat să luaţi concomitent medicamentele alopate și tratamentul homeopat. Ulterior, pe masură ce se va instaura ameliorarea, doza medicamentelor se va reduce treptat. Cu cât boala este mai “tânără” şi nivelul de sănătate mai ridicat, cu atât nevoia de a mai lua medicamentele alopate scade, iar uneori se ajunge la momentul în care nu mai este nevoie de ele deloc. În fiecare caz aparte acest lucru îl hotărăşte medicul homeopat. Dacă sunteţi sub tratament medicamentos nu renunţaţi la medicaţie înainte de a consulta specialistul!
Chiar dacă remediile homeopate pot fi administrate în paralel cu medicamentele alopate, homeopatia ar trebui să fie de primă alegere, căci în majoritatea cazurilor homeopatia poate aduce vindecarea fără a se recurge la artileria grea: antibiotice, antipiretice sau antiinflamatoare, ș.a. Pe durata unui tratament homeopat este preferabilă evitarea interferenţei cu orice alt tratament. Asocierea cu antibiotice, neuroleptice, medicamente hormonale, etc. nu provoacă efecte secundare, însă reduce sau neutralizează efectul remediilor homeopate, iar rezultatul benefic al tratamentului nu mai poate fi garantat. Este important ca medicul homeopat să fie înştiinţat despre totalitatea tratamentelor urmate de pacient în paralel cu cel homeopat, pentru a duce corect cazul sau pentru a aplica o corecţie la tratament. În caz că necesitatea impune, pacienţii ce urmează un tratament homeopat, pot apela la serviciile medicale obişnuite: efectuarea unor investigaţii, situaţii de urgenţă, intervenţii chirurgicale, lucrări stomatologice, etc.
Oricine poate beneficia de efectele curative a remediilor homeopate, ba chiar uneori necesitatea unei intervenții chirurgicale dispare cu un tratament homeopat. Vă încurajez să oferiți o șansă acestui sitem terapeutic minunat!
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.
Programare Consultație Online
Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md