În menopauza, cu ajutorul unui tratament homeopat se poate trece cu ușurință peste această perioadă, în special în cazurile cînd calitatea vieții este mult afectată, atît de dereglările fizice cît și de cele emoționale. Menopauza este un fenomen natural biologic care marchează sfirșitul perioadei fertile la femei. Este rezultatul final a scăderii treptate a activității ovarelor. Pe masura ce femeile ajung la menopauza, menstrele devin neregulate și fluxul menstrual este în scădere pînă cînd încetează definitiv. La unele femei, menstrele încetează brusc, fără a marca negativ această perioadă. Menopauza de obicei se instalează la vârsta cuprinsă între 45 și 52 de ani. În unele cazuri perioada de menopauză poate începe încă de la finele anilor treizeci sau începutul anilor patruzeci. Acest tip de menopauză se numeşte menopauză prematură şi apare relativ rar. De obicei aceasta se întîmlpă în cazurile cînd se instalează insuficiența ovariană sau epuizarea ovarelor, cauzată de diverse afecțiuni anterioare și/sau anumite intervenții chirurgicale pe organele reproductive femenine.
Menopauza – cauza
Menopauza se instalează datorită modificării echilibrului de hormoni sexuali. Hormonul sexual feminin care reglează ciclul unei femei este estrogenul. Scăderea nivelulului de estrogen din corp se reflectă asupra funcției ovarelor, care încetează să mai producă ovule în mod periodic. Nivelul de estrogen scăzut cauzează însă şi alte simptome fizice şi emoţionale, cum ar fi: bufeuri, transpiraţii nocturne, modificări ale bunei dispoziţii sau/și uscăciune vaginală. Simptomele specifice menopauzei sunt provocate de modificarea cantităţii de estrogen şi progesteron, produse de organism. Intensitatea şi tipul acestora variază de la o femeie la alta.
Simptome clinice
Simptomele menopauzei sunt diverse, iar majoritatea femeilor trec printr-o perioadă de schimbare nu doar a corpului dar și mental-emoțională în timpul menopauzei. Toate femeile trec prin menopauză, însă nu toate sunt afectate de ea. Simptomele menopauzei pot varia de la nesemnificative pînă la severe. Unele femei ajung la menopauză în mod natural, fără careva dereglări sau neplăceri; altele însă pot dezvolta simptome severe ce le modifică drastic calitatea vieţii. În cazurile cînd menopauza se instalează precoce și brusc, ca urmare a chirurgiei, chimioterapiei sau radiaţiilor, de obicei simptomele sunt destul de pronunțate.
Simptomele comune ale menopauzei pot fi împărțite în trei categorii:
Simptome fizice: bufeuri, osteoporoza (oasele slabe), creșterea în greutate (obezitatea) și pierderea părului.
Simptome psihice: depresie, modificări ale dispoziției, anxietate, iritabilitate, insomnie.
Simptome locale: uscăciunea vaginală, pierderea libidoului (dorința sexuală), sîngerare vaginală excesivă.
Menopauza – tratament homeopat
Remediile homeopate oferă un tratament sigur în cazul menopauzei. Deoarece remediile homeopate sunt produse din substanțe naturale ele nu au efecte secundare. Cu un tratament homeopat femeia trece prin menopauză echilibrată emoțional iar simptomele fizice nu mai prezinta un discomfort.
Top trei remedii homeopate pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, probabil ar fi Lachesis, Sepia și Pulsatilla, deoarece toate trei au o afinitate mare asupra sistemului hormonal feminin. Aceste remedii cu certitudine sunt luate în considerare de orice homeopat, cînd are în fața sa un caz de dereglări în menopauză. Însă aceste remedii nu sunt unicele care vor ameliora mult simptomele deranjate în menopauză.
Ca exemplu, dacă bufeurile de căldura ar fi plîngerea principală, atunci se analizează pe lîngă cele trei remedii des folosite în menopauză și o posibilitate de: Apis, remediu preparat din veninul de albină, sau Belladonna, pentru care este characteristic bufeuri de căldură cu transpirație profundă și tendința de dureri pulsatile. Phosphorus va fi analizat dacă bufeurile apar datorită emoțiilor, adesea aduse prin faptul că este persoana este prea empatică. Iar remediul Sulfur va amelioara un caz cu transpirații nocturne și, adesea, insomnie, adusă de căldura patului.
În unele cazuri, starea emoțională este cea care este dereglată cel mai mult. Dacă apare un plîns excesiv, o stare de tristețe, senzație de singurătate, insomnie și o interacțiune socială redusă atunci se vor lua în considerare următoarele remedii homeopate – Sepia, Natrium muriaticum, Ignatia, Lachezis, Mancinella. Pe toate le leagă depresia din timpul menopauzei, însă fiecare remediu va ajuta doar cînd va fi ales individual, conform totalității simptomelor, deoarece un caz de Sepia va fi diferit de cel de Ignatia.
Remedii homeopate utile în menopauză cu sîngerări severe sunt Trillium Pendulum – util atunci cînd sunt eliminări abundente cu sînge roșu strălucitor iar sîngerările se agravează de la cea mai mică mișcare. Mai este prezentă și o durere în șolduri și spate în timpul menstrelor abundente, iar scurgerea excesivă poate duce la episoade de leșin. Spre deosebire de sîngele roșu aprins descries mai sus, dacă eliminările sangvinolente sunt întunecate, remediul homeopatic Ustilago va fi analizat ca o posibilitate în prescriere. Ferrum este un remediu homeopatic ideal cînd sângerarea vaginală este profundă, apoasă și palidă, care continuă pe o durată foarte lungă. Iar în caz de slăbiciune cauzată de pierderile mari de sânge, remediul homeopat China va fi luat în considerare. Dacă menopauza decurge cu menstre abundente, care se instalează precoce, associate cu o stare de osteoporoză și risc de fracturare osoasă, atunci mult probabil ca acest caz va fi ajutat de remediul homeopat Calcarea carbonica.
Dacă iești în perioada de menopauză, și ea îți afectează activitatea ta zilnică, te încurajez să urmezi un tratament homeopat. Homeopatia îți oferă un tratament naturist lipsit de reacții adverse. Cu un tratament homeopat poți trece prin menopauză fără să mai suferi atît. Homeopatia îți poate fi alături în toate etapele vieții.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md