Află cele 10 mituri despre homeopatie:
- Homeopatia este doar “zahăr” cu efect placebo
Aceasta este cea mai frecventă afirmaţie venită din partea opozanţilor homeopatiei și face parte din grupul de întrebări ce vin din partea persoanelor care încă stau la dubii în alegerea unui tratament homeopat. La fel cum e și în cazul unei medicaţii alopate, efectul placebo este și în cazul unui tratament homeopat. Însă acest efect este pe departe de a depăși efectul placebo întâlnit în cazul medicinei convenționale. Acţiunea remediului homeopat este mult superioară decât mecanismul autosugestiei, aceasta fiind demonstrată prin eficacitatea remediilor homeopate în cazul copiilor mici și în practica veterinară. Iar globulele de lactoză servesc drept mijloc de transport, pe care s-a impregnat remediul prorpiu zis.
- Homeopatia le tratează pe toate
Nici un sistem medical nu le tratează pe toate și ca orice metodă de tratament homeopatia are și ea limitele sale de acţiune. Este trist să constatăm că cel mai des la medicul homeopat vin pacienţii deja dezamăgiţi de medicina alopată și intoxicaţi ani la rând cu medicamente. Din cauza ritmului de viaţă intens, suntem în căutarea vindecărilor rapide. Persoanele după o suferinţă de mai mulţi ani, adresându-se la medicul homeopat, se așteaptă ca în scurt timp să se întâmple minunea despre care fie au auzit sau au citit într-un articol despre homeopatie. Însă eficacitatea tratamentului homeopat este dependentă de mai mulţi factori decât de diagnosticul bolii. Sunt cazuri în care vindecarea nu întârzie să apară și acest efect cel mai bine este vazut la copii, care încă nu au reușit să fie intoxicaţi cu un șir de medicamente și la care forţa vitală de obicei este mai puternică. Însă chiar și în cazurile în care vindecarea nu este posibilă homeopatia poate ameliora cu mult calitatea vieţii unui bolnav, și cel mai des necesitatea în medicaţia alopată scade sau chiar dispare. În cazurile cînd resursele organismului sunt aproape epuizate, printr-un tratament homeopat benecifiem de un efect paliativ. Ce presupune un tratament simptomatic al complicaţiilor, precum și ameliorarea suferinţei psiho-emoţionale cu îmbunătăţirea calităţii vieţii în caz de o boală activă, progresivă și avansată.
- Nu există studii să demonstreze eficacitatea remediului homeopat
Homeopatia de mai mult de 200 ani își demonstrează zilnic eficacitatea și este absolut eronată afirmaţia precum că nu există studii ce ar demonstra acest fapt. Au fost și continuă sa fie efectuate o multitudine de studii care demonstrează eficacitatea remediilor homeopate. Cele mai recente studii în majoritate sunt disponibile pe site-ul Institutului pentru Studii în Homeopatie (Homeopathy Reasearch Institute). Să recunoastem că aceste studii nu vor fi niciodată publicate pe site-urile medicale sponsorizate de companiile farmaceutice. De-a lungul istoriei datele statistice ne confirmă eficacitatea remediului homeopat în diferite afecţiuni, cine vrea – vede, cine nu – neaga. De exemplu, conform datelor statistice din statul Ohio, SUA, în timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918 rata mortalităţii la persoanele ce au urmat un tratament alopat a fost de 30% din cele 24.000 cazuri, pe când cei trataţi homeopatic în 26.000 cazuri – a fost 1,05%.
- Homeopatia acţionează lent, și nu poate fi folosită în cazurile acute, ca exemplu în febră, diaree, viroză.
Orice persoană care a ales homeopatia de ceva timp, s-a convins prin propria experienţă că această afirmaţie este falsă. Homeopatia dispune de remedii ce pot fi administrate în stările acute, chiar din primele ore de debut al bolii. Astfel, în primele ore ale unei infecţii respiratorii virale acute, un remediu homepat corect ales este eficace din prima administrare. De exemplu, Gelsemium poate vindeca un număr impunător de infecţii virale, dar numai în cazul în care există o similitudine a simptomelor. Iar în cazul unui traumatism, indiferent de gravitatea sa, în drum spre instituţia medicală pentru a primi ajutor, se ia o doza de Arnica montana, care nu ar trebui sa lipsească din trusa homeopată de urgentă.
- Remediile homeopate provin din plante.
Această afirmaţie este adevărată doar pentru o bună parte a remediilor homeopate, deoarece materia primă din care sunt făcute remediile poate fi: de origine vegetală – ca exemplu Aconitum, Arnica, Pulsatilla, de origine animală: cele mai renumite fiind Apis mielifica, Lachezis, Cantharis și de origine minerală precum Natrium muriaticum, Calcarea carbonica, Phosphorus. Spre deosebire de fitoterapie, care se bazează pe efectul infuziei sau a ceaiurilor din plante, homeopatia are o acţiune mai blândă și este lipsită de efectele adverse ale plantei. Acest fapt se datorează celor două etape în preparea remediilor homeopate: diluţia succesivă și dinamizarea.
- Dacă remediile homeopate sunt atinse cu mâna nu mai sunt eficiente.
Atingerea remediillor cu mâna nu le scade din eficienţa lor, deoarece în procesul de preparare granulele de lactoză suferă o triplă impregnare. Dar, totusi din punct de vedere igienic, nu recomand atingerea lor cu mâna. Capacul tubului ar putea servi ca recipient intermediar în administrarea remediilor homeopate, sau ele pot fi administrate cu ajutorul unei lingure din plastic.
- Dacă am să administrez mai multe granule – efectul va fi mai mare.
“- Poate sa iau mai multe granule, voi avea un efect mai bun?” – deseori sunt întrebată de pacienţii mei, și mereu răspunsul meu este unul negativ. Deoarece efectul remediului homeopat nicicum nu depinde de numărul de granule, poţi administra chiar și una-doua granule și vei avea același efect ca și în cazul administrarii a 5 sau 10 sau a unui tub întreg. Cel mai important în prescrierea homeopată este alegerea remediului similiu, diluţia potrivită cazului, precum și frecvenţa administrării remediului, dar nu numărul de granule.
- Remediile homeopate creiază dependenţă iar administrate mai mult timp nu mai acţionează.
Remediile homeopate acţionează prin a mobiliza mecanismele de autovindecare de care dispune oranismul uman iar administrarea lor nu creiază dependenţă. Ce ţine de partea a doua a afirmaţiei, o primesc deseori ca o întrebare venind din partea pacienţilor ce practică automedicaţia, urmând aceiași prescriere de care au benificiat cândva, fără a consulta medicul homeopat. Este necesar să menţionez căci în timpul tratamentului homeopat ne întilnim cu cazul când o parte din simptome dispar și/sau apar altele noi. Deoarece prescrierea se face conform totalităţii simptomelor este mult probabil că veţi avea nevoie de un alt remediu la acest moment iar urmând prescrierea anterioară fără a contacta medicul homeopat va aduce dezamagire și se va creia impresia că organismul deja “s-a deprins cu remediul homeopat și el nu-și mai face efectul” – cum îmi zic pacenţii mei. Odată ce remediul administrat nu aduce amelioarare, este adevărat că organismul nu mai acţionează la remediu, și este un semn că ar fi bine să contactaţi medicul homeopat pentru revederea cazului, probabil este necesară o altă diluţie sau un alt remediu.
- Dacă primesc medicamente alopate – nu pot folosi remediile homeopate
Este o afirmaţie/întrebare pe care o aud deseori de la pacienţii mei si este absolut greșită. În afecţiunile care evoluează de mulţi ani şi care necesită scheme complexe de tratament, ca exemplu în caz de hipertensiune, nu se renunţă la medicaţia alopata, dar se urmeaza paralel remediul homeopat. Se începe tratamentul homeopat şi, în timp, sub stricta urmărire medicală de specialitate, se pot reduce treptat dozele medicaţiei alopate. Deoarece există posibilitatea ca medicaţia alopată să micșoreze efectul remediului homeopat, se merge pe o diluţie mai joasă, dar administrată zilnic. Iar în cazul unei lucrări la medicul dentist, și mai mult dacă a fost efectuată anestezia, ar fi bine să informaţi medicul homeopat, deoarece este riscul ca remediul homeopat a fost antidotat.
- Pasta de dinţi cu mentă anulează efectul medicamentelor homeopatice
În urma unui consult homeopat, iești informat despre contraindicaţiile care ar trebui să fie respectate în timpul tratamentului. Cel mai des ești atenţionat de așa substanţe precum cafeaua, menta, camfora, eucalipt, tutun… Camfora fiind un antidot pentru toate remediile homeopate, ar trebui evitat contactul cu ea la maxim. Cât ţine de celelalte substanţe, este în dependenţă de natura remediului care a fost indicat. De exemplu Natrium muriaticum este foarte sensibil la mentă, Sepia fiind antidotată de consumul de oţet, Nux vomica – de cafea, iar Ignaţia de tutun. Dacă Natrium muriaticum este remediul ce a fost prescris, te sfătui ca pasta de dinti să fie una ce ar exclude menta din componenţa sa. În restul cazurilor ar fi acceptabil și o pastă puţin mentolată, însă distanţa între periajul danturii și administrarea remediului să fie maxim posibilă. Deoarece absorbţia remediilor are loc în cavitatea bucală, este și firesc ca să fie evitată interacţiunea cu arome puternice ca menta, scorţișoara, usturoi, cafea, tutun.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md