După nouă luni de o sarcină frumoasă şi armonioasă, vine şi momentul în care vei ţine cea mai mare dragoste a vieţii tale în braţe. Cele 38-40 de săptămâni aduc cu sine şi pregătirea corpului femeii pentru marele eveniment, care este trăit individual de fiecare persoană în parte. Știm deja despre Homeopatia în sarcină și beneficiile ei, însă multe dintre viitoarele mămici se întreabă cum ne poate ajuta homeopatia pentru o nastere usoara?
Există un şir de remedii homeopate, care administrate corect vor pregăti căile de naştere pentru un travaliu cât mai natural şi fără complicaţii. În acest caz, de mare folos vor fi Cimicifuga (Acteea racemosa), Caulophyllum, Pulsatilla, Aconitum, Gelsemium.
Dacă e să aruncăm o privire superficială în Materia Medica, vom rezuma următoarele momente:
– Cimicifuga va preveni rigiditatea colului uterin şi va pregăti căile de naştere pentru o nastere usoara.
– Caulophyllum – este un alt mare remediu pentru pregătirea unui travaliu, ajutând la producerea contracţiilor bune şi diminuarea şanselor de a deveni obosită în timpul travaliului. Administrând Caulophyllum în ultimele săptămâni ale sarcinii, iar Arnica înainte de expulzia fătului se va reduce la minimum probabilitatea de vânătăi şi sângerare.
– Pulsatilla are indicaţie majoră în cazurile când naşterea întârzie, precum şi contribuie la schimbarea poziţiei fătului, având acţiune asupra muşchilor oblici abdominali. Pulsatilla este cunoscută fiind drept „un forceps vegetal” aşa cum Aconitum este „un bisturiu vegetal”. Însă Pulsatilla nu va înlocui forcepsul acolo unde a apărut o poziţionare greşită deja în timpul naşterii şi a intervenit un blocaj.
– Gelsemium – este foarte util în caz de dureri false de naştere.
– Iasomia este una dintre plantele cele mai de folos pe care le are un obstetrician, sfera sa de acţiune fiind relaxarea şi dilatarea colului uterin.
– În cazul declanşării travaliului, dacă contracţiile sunt frecvente dar neregulate, parturienta este agitată, neliniştită, speriată cu frică că va muri în timpul travaliului remediul care ne vine în ajutor este Aconitum.
– Dacă contracţiile sunt dureroase, încep din partea inferioară a spatelui şi iradiază în jos, parturienta e suprasolicitată şi furioasă în momentul examinării, având o intoleranţă la durere, Chamomilla va fi remediul ce va aduce uşurare.
– Imediat după naştere pot surveni complicaţii ca hemoragiile. Dacă în naşterile anterioare parturienta a suferit hemoragii, atunci cazul se duce mai atent, iar Millefolium trebuie să fie mereu la îndemână.
– Ergotul fiind însoţitorul permanent al multor obstetricieni este în unele cazuri în detrimentul pacientelor. Fiind prescris în doze mari el are funcţia de a contracta uterul, însă contractă şi sinusurile, care reţin multe cheaguri. Ulterior acestea fiind transportate înapoi în circulaţie, dau complicaţii ca tromboze, flebite şi abcese. Remediile homeopate ne vin în ajutor fără careva efecte adverse. Sabina va avea acelaşi rezultat ca şi Ergotul, dar fără riscuri. Nu este înregistrat nici un caz de tetanos uterin ca rezultat al administrării acestui remediu.
– Un alt remediu de o valoare mare în metroragii va fi Ipecacuana. Ea va fi mai eficientă în cazul când metroragia este complectată de tabloul general caracteristic prin ten palid, cu o transpiraţie rece şi lipicioasă, puls slab şi rapid, slăbiciuni generale până la stare de leşin.
– În cazul când pierderile de sânge au fost destul de masive, nu uităm de remediul homeopat China.
– Pe lângă remediile deja menţionate, Secale, Hamamelis, Ferrum phosphoricum, Phosphorus administrate conform simptomatologiei sunt de o importanţă majoră când au loc hemoragii.
– În caz de o epiziotomie sau operaţie cezariană, Staphysagria capătă o indicaţie majoră, şi va contribui la o cicatrizare mai rapidă şi fără complicaţii a rănii.
– După naştere, în momentul alăptării contracţiile şi durerile în uter mai persistă, deoarece glanda pituitară eliberează hormonul oxitocina. De obicei aceste dureri dispar în timp în perioada de lăuzie. Dacă aceste dureri sunt resimţite în tot pelvisul, făcând mersul foarte dureros, atunci Bellis perennis va ameliora cu mult starea pacientei.
– În caz că durerile au un caracter spasmodic, de-a lungul abdomenului inferior, mai ales după un travaliu prelungit şi obositor Caulophyllum va aduce uşurare.
– Dacă durerea iradiază în sus, iar în abdomenul inferior este prezentă o senzaţie de greutate, şi organele pelvine se resimt ca şi cum ar cădea în jos, atunci Sepia îşi are argumentată indicaţia.
Homeopatia fiind o medicină blândă, ecologică şi efectivă, poate fi folosită de femeile însărcinate pentru a avea o nastere usoara, însă doar sub supravegherea medicului homeopat. Remediile homeopate vor ajuta ca naşterea în sine să decurgă cât mai armonios şi să lase amintiri frumoase.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md