Home » Nux Vomica – remediul exceselor

Nux Vomica – remediul exceselor

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Nux vomica este considerat remediul homeopat pentru consecințele vieții moderne, și anume pentru simptomele cauzate de diverse excese: alimentare, alcoolului, medicamentelor și/sau drogurilor… Nux vomica este probabil cel mai des folosit în afecțiunile gastro-intestinale, util în gastrită, ulcer gastric, ulcer gastroduodenal sau ulcer peptic, colită, diaree, constipație, hemoroizi ș.a.

Nux vomica – semințele arborului Colubrina sau Turta lupului

Nux Vomica remediu homeopat este preparat din semințele arborelui Colubrina, cunoscut și sub numele de  Strychnos Nux-Vomica, numit și arborele de stricnină. Este o specie de arbore cu frunze caduce, nativ din India și Asia de Sud-Est, aparținând familiei Loganiaceae. Fructul arborelui are un aspect foarte asemănător cu o portocală și conține numeroase semințe cu contur circular turtit, de culoare cenușiu, acoperite cu peri fini și mătăsoși. Semințele sunt intens amare la gust, datorită prezenței substanțelor stricnina și brucina. Datorită conținutului de stricnină, Nux vomica este similar cu Ignația, remediu homeopat preparat din boabele Sfântului Ignațiu. Ambele remedii sunt utile în o serie de simptome fizice asemănătoare, precum hiperexcitabilitate, iritabilitate, spasme, ticuri, contracturi. Însă esența remediului și cauzalitatea sunt total diferite. Nux vomica este considerat mai mult un remediu potrivit pentru bărbaţi, pe când Ignația fiind “un remediu feminin”. Odată preparat în potențe homeopate, remediul este non-toxic și sigur pentru utilizare de la sugari până la vârstnici.

Nux vomica – remediu homeopat

Nux vomica este un remediu homeopat policrest, ce presupune că are o arie vastă de acțiune și poate trata o multitudine de boli, în special cu afinitate asupra sistemul nervos, digestiv și urinar. Dar acțiunea sa nu se limitează doar aici. Nux vomica va trata cu succes un caz de migrenă sau insomnie, o rinită alergică sau bronșită cronică, dureri de gât sau astm, cistită sau hemoroizi. Va acționa ca prin minune atunci când simptomele prezente vor indica un tablou de Nux vomica.

Pacientul tipic Nux vomica este o persoană puternică și ambițioasă. Nervos și iritabil. Se va potrivi pentru o persoană care face lucrurile în exces, condiționat de o suprasolicitare mentală și o viață sedentară. Adesea este potrivit omului de afaceri care se suprasolicită și se complace în excese, precum ar fi orele de muncă la birou, mâncare, cafea, alcool și/sau alte stimulente. Este un remediu cheie pentru mahmureală.

Pacientul Nux vomica în stare de echilibru este competitiv, motivat în obținerea rezultatului dorit, este un perfecționist în muncă. Însă, dacă nu se respectă balanța lucru – odihnă, în cele din urmă suprasolicitarea mentală, orele târzii la birou, epuizarea nervoasă, duc la dificultăți de somn, iritabilitate și de obicei devine foarte nerăbdător cu ceilalți și are o intoleranţă la contrazicere. Această tensionare este simțită pe toate nivelele și este asociată cu o sensibilitate la mirosuri, lumină și sunet. Este ca o strună întinsă la maxim, și îl irită orice. Nu mai are energie, nu mai are răbdare. Nux vomica va trata tulburările de somn, cauzate de excitare, surmenaj, lipsă de somn sau de suprasolicitare mentală. Dacă nu primește ajutor și dezechilibrul este mai profund, el devine violent şi distructiv. În final, în stadiile avansate, se poate manifesta paranoic, are impresia că este înşelat, urmărit, persecutat etc. şi are impulsuri criminale sau suicidare. Tabloul mental-emoțional va fi dictat de profunzimea dezechilibrului, iar medicul homeopat va observa esența și natura remediului în orice stadiu.

Nux vomica este un remediu util în indigestia cauzată de o masă copioasă, în special la sărbători. Va fi util în greață, vărsături, diaree, crampe abdominale, cauzate de o enteroviroză sau încălcări în regimul alimentar, și anume de mâncăruri grase, picante și greu digerabile. Este un remediu homeopat util în colici. Bebelusii care au nevoie de acest remediu își arcuiesc spatele și de obicei sunt ușor iritați și nervoși. Nux vomica va trata o constipație când persoana “vrea, dar nu poate”. Este remediul “tenesmelor rectale” – senzație constantă de a avea un scaun, chiar dacă intestinul este deja gol. Această senzație poate implica încordarea mușchilor abdominali, dureri și crampe, deseori întâlnit în colita ulcerativă.

Util în cistită, vezică neurogenă – o urinare dificilă, incontinență, golirea incompletă a vezicii. Va fi indicat când există o iritabilitate a vezicii urinare și a rectului în același timp; prolaps rectal asociat cu constipație; sau poate exista incontinență atât a urinei, cât și a fecalelor.

Este un remediu de primă alegere pentru un caz de rinită sau febra fânului, fie în tratamentul episodului acut, fie pentru o situație cronică. Va fi indicat când este o alternanță de nas înfundat – în special afară și în timpul nopții, cu secreții apoase – în încăpere și în timpul zilei. Se mai asociază cu o tuse sâcâitoare, o senzație de gâdilitură în gât și durere de cap.

Deseori indicat persoanelor ce urmează chimioterapie, pentru a ameliora reacțiile adverse precum grețuri intense, însă vomită cu dificultate. Chimioterapia fiind și ea un exces al substanțelor chimice urmând un scop nobil.

Nux vomica este potrivit persoanelor friguroase. Va fi agravat de frig, curenți de aer rece și dezvelire, și ameliorat de căldură și pe vreme umedă. Prin aceste modalități este similar cu Causticum și Hepar sulphuricum. Nux vomica împarte careva asemănări cu Ignația, și anume supraexcitare, spasme, convulsii, cu Sepia – iritabilitate, epuizare, Chamomilla – iritabil, supărăcios, colici, Aurum – ambițios, performnat, orgolios, mândru, sensibil la ofense și nu suportă critica, depresie cu tendițe suicidare, Sulphur – egocentric, egoist, arogant. Complimentar în acțiune cu Bryonia, Calcarea carbonica, Chamomilla, Conium, Kali carbonicum, Phosphorus, Pulsatilla, Sepia, Sulphur. În prescriere medicul homeopat cunoaște care sunt simptomele cheie și ce îl diferențiază de remediile similare. Procesul de alegere a unui remediu homeopat necesită cunoștințe aprofundate în Materia Medica a remediilor și o experiență vastă. Informația prezentată în acest articol nu este completă și este insuficientă pentru o prescriere. Încrede-te în mâinile unui homeopat bun. Te aștept la o consultație și îți voi fi alături în calea ta spre vindecare.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata