Home » Otita medie acută la copii – tratament homeopat

Otita medie acută la copii – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Orice parinte s-a întâlnit cu situația în care copilul a avut un acces de otalgie. Atunci când pe neașteptate, în plină zi sau noapte, copilul începe a plânge de durerea urechiușei, este foarte capricios, iar tu neputincioasă cauți în trusa de medicamente orice ca să-i ușurezi starea. Însă, dacă acest tablou se repetă tot mai des, atunci la sigur vei deveni o bună prietenă cu homeopatia, pentru a zice adio la otita medie recurentă.

Studiile recente ne spun ca 75% din copii prezentă cel puțin un acces de otită medie acută până la vârsta de 3 ani, iar mai mult de jumătate din acest număr vor avea 3 sau mai multe episoade în primul lor an de viață.

Inițial aș vrea să menționez că: nu orice otită medie acută înseamnă administrare de antibiotic, deoarece nu orice otită este de origine bacteriană, majoritatea fiind virale. Otita medie acută reprezintă inflamația urechii medii, ce include casa timpanului, sistemul celular al apofizei mastoidiene, trompa Eustache. Otita medie acută este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale copilului, manifestându-se de sinestătător sau ca afecțiune asociată în infecțiile virale respiratorii sau ca complicație a vegetațiilor adenoide mărite. Tabloul clinic este reprezentat de o durere acută, iritabilitate, insomnie, copilul trage mânuța la ureche, însă la atingere începe a plânge puternic. La acest tablou poate fi atribuită și febra, iar în cazuri mai rare și eliminările din urechea afectată.

Tratamentul convențional alopat presupune utilizarea analgeticelor, decongestionantelor și antibioticelor. Studiile recente au demonstrat o utilizare neargumentată a antibioticelor în cazul otitelor acute, deoarece majoritatea cazurilor sunt de origine virală. Conform unui studiu publicat în “Journal of the American Medical Association”, doar la unul din nouă copii cu otită medie acută starea s-a ameliorat după administrarea antibioticului, și doar la unul din șase în cazul otitei acute cu acumulare de lichid. Utilizarea neargumentată a antibioticelor aduce organismului mai multe consecințe negative decât beneficii, distrugând microflora digestivă a organismului și dezvoltând rezistența la antibiotic.

Otita – tratament homeopat

Homeopatia ar trebui să fie o alegere pentru cei ce caută un tratament naturist în cazul otitelor medii, fiind un sistem terapeutic care de peste 200 ani demonstrează lumii întregi eficacitatea sa. Articolul “Homeopathy in acute otitis media in children: Treatment effect or spontaneous resolution?” publicat în British Homoeopathic Journal ne vorbește despre eficacitatea tratamentului homeopat în cazul otitelor acute la copii. Rezultatele studiului efectuat de Frei H. și Thurneysen A. pe un număr de 230 copii cu otită medie acută ne arată că la 72% din cei ce au urmat un tratament homeopat durerile au dispărut în mai puțin de 12 ore, ceea ce reprezinta de 2.4 ori mai rapid decât proba control, care au administrat placebo. Nici un caz tratat homeopatic nu a dezvoltat complicații.

În articolul “Homeopathic treatment of acute otitis media în children: a preliminary randomized placebo-controlled trial” au fost prezentate rezultatele studiului efectuat de Jacobs J, Springer DA și Crothers D, care concluzionează eficacitatea tratamentului homeopat în otitele medii acute. Astfel, la 75 copiii cu vârsta cuprinsă între 18 luni și 6 ani a fost indicat aleatoriu fie un tratament homeopat fie placebo, de trei ori pe zi, timp de 5 zile. În concluzie, grupul de copii care au urmat o prescriere homeopată au demonstrat o vindecare mai rapidă și un număr mai mare de cazuri tratate față de grupul ce a administrat placebo.

Eficacitatea tratamentului homeopat în comparație cu cel convențional a fost prezentat în studiul efectuat de Friese K.H, Kruse S, Lüdtke R și Moeller H și publicat în articolul “The homoeopathic treatment of otitis media in children comparisons with conventional therapy”. Conform studiului, 131 de copii diagnosticați cu otită medie acuta au fost tratați de un homeopat și patru otolaringologi. Grupul de copii tratați cu remedii homeopate au demonstrat o vindecare mai rapidă, cu o durată de tratament mai scurtă, și foarte puține recidive a otitei medii în următorul an, față de grupul de copii cărora li s-a administrat antibiotic.

Remedii homeopate în otită

Cele mai des indicate remedii homeopate în caz de otita acută sunt Aconitum, Belladonna, Capsicum, Chamomilla, Ferrum phosphoricum, Hepar sulphuricum, Lycopodium, Mercurius, Pulsatilla, și această listă poate fi completată cu încă alte zeci de remedii.

Voi aduce un exemplu de prescriere individuală în caz de otită medie acută. Deci, un caz de otită, care a început brusc pe la orele 3 după amiază,copilul este cu fața îmbujorată și prezintă durere înțepătoare în urechea dreaptă, care devine mai puternică când copilul se mișcă și scade din intensitate la aplicații calde. Este prezentă și febra mare, însă picioarele sunt reci ca gheața. Totalitatea acestor simptome, împreună cu pupilele dilatate, ne va confirma că Belladonna în acest caz va rezolva problema și va aduce liniștea copilului.

Chamomilla însă va vindeca cazul de otită medie acută la un copil capricios, neliniștit, care vrea să fie plimbat în brate și se pare ca nimic nu-l poate liniști, deoarece durerea pe care o simte pare să fie prea mare. Urechea este foarte sensibilă la atingere și copilul plânge foarte tare. Prezența febrei, fața palidă și doar un obraz roșu va confirma prescrierea remediului Chamomilla.

Aceste două exemple ne demonstrează importanța individualizării cazului în homeopatie, iar sfatul meu este să urmăriți cu atenție tabloul prezent și să-l relatați detaliat medicului homeopat pentru o prescriere reușită.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata