Home » Phosphorus – prin “ardere” oferă iubire și lumină

Phosphorus – prin “ardere” oferă iubire și lumină

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Phosphorus este remediul homeopat indicat în diverse afecțiuni, atât cele acute cât și cele cronice, ca exemplu tuse, hemoragii, cefalee, laringite, amigdalite, gastrite, colite, dereglări hormonale, anemie și altele. Fosforul este un element foarte reactiv și ușor inflamabil. Numele provine din cuvântul grecesc “phosphor”, care înseamnă purtător de lumină. Remediul homeopat Phosphorus va fi potrivit persoanelor extroverte, care ușor se “aprind”, sunt pline de vitalitate și emoții. Sunt persoane foarte sociabile și empatice, care împart cu entuziasm căldura și lumina sa interioară cu ceilalți. Însă, luminând altora, ard singuri! 

Phosphorus – element chimic

Fosforul este un nemetalic reactiv. Este unul dintre elementele esențiale ale corpului uman și este întâlnit pe scară largă în produse precum îngrășămintele, pesticidele și detergenții. Fosforul este al șaselea cel mai frecvent element din corpul uman, al șaptelea cel mai frecvent element din scoarța terestră, și al optsprezecelea cel mai frecvent element din apa de mare. Fosforul se găsește în 4 variații și anume două forme de alb (sau galben), roșu și negru (sau violet). Variația sa albă este cea mai instabilă iar oxidarea lui în aer produce o strălucire verde, cunoscută sub numele de „fosforescență”. Fosforul roșu, care este relativ stabil, este folosit în fabricarea chibriturilor, dispozitive incendiare, pesticide, dispozitive pirotehnice și multe alte produse.

Phosphorus – biologic

Fosforul este un element esențial în citoplasma vegetală și animală. La om, este esențial pentru formarea și funcționarea corespunzătoare a sistemului osos și nervos. Deficitul de fosfor în organism se numește hipofosfatemie. Se caracterizează prin nivel scăzut de fosfat solubil în serul sangvin. Simptomele includ perturbarea funcției musculare și sanguine din cauza insuficienței de ATP. În același timp, un exces de fosfor în organism duce la calcificarea organelor și a țesuturilor moi. Necesarul mediu estimat de fosfor alimentar pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste, este de 580 mg/zi. Sursele alimentare bogate în fosfor sunt carnea, laptele și boabele de soia.

Phosphorus – remediul homeopat

Phosphorus ca remediu constituțional se va potrivi persoanelor înalte şi zvelte, cu temperament sanguin și o piele fină. Are o personalitate destul de extrovertită, artistică și creativă, cu o imaginație foarte bogată. Ușor excitabil, simpatic, impresionabil. Este o persoană care are nevoie de multă dragoste și atenție. Este de remarcat că îi place să fie stilat și îi place să fie în centrul atenției. Caută consolare și afecțiune atunci când este supărat sau se simte vulnerabil. Este foarte expresiv și afectuos, nu se teme să arate emoțiile, și de multe ori nu știe cum să le controleze, în special copiii. Exact ca un chibrit, ușor de “aprins”.

Din cauza imaginației vii, lipsa de auto-apărare și sensibilitatea extremă, copilul Phosphorus deseori suferă de diverse frici. Frica de întuneric este copleșitoare. Este prezentă o sensibilitate la zgomotele bruște și puternice, în special de tunet sau furtună. În același timp poate fi fascinat de fulger. Deseori este prezentă frica de stafii, fantome, monștri, frica de moarte și frica de viitor. Aceste frici pot fi întîlnite și la remediile ce au componentul phosphoric, precum Calcarea phosphorica, Acidum phosphoric, Magnesia phosphorica, Natrum phosphoricum, Kalii phosphoric și altele.

Copilul de tip Phosphorus este o persoană lipsită de bariere și se „extinde” în toate direcțiile. Această lipsă de bariere îi conturează aspectul său sociabil și ușor în comunicare, însă o altă latură a monetei este că nu se poate focusa pe ceva important, este difuz. Cu toate  că are o minte foarte ageră, suferă de dificultăți în concentrare. Această lipsă de bariere îl lasă “dezgolit” și destul de vulnerabil. Atunci cînd nu este în suguranță este foarte sensibil la stimulii exteriori: lumină, sunet, miros, atingere, schimbările electrice etc. Ușor excitat și anxios, se teme de a fi singur, în special la amurg. Instabilitatea fosforului ca remediu chimic este reflectată în reacția la stimulii externi: este o persoană foarte emotivă și foarte expresivă. Deseori această reacție este comparată cu o bautură răcoritoare carbogazoasă, care dacă puțin agiți sticla înainte de a deschide capacul, “explodează”. Este curios să urmărești reacția unui copil de personalitate phosphorică atunci cînd este nemulțumit sau “ofensat”, toate reacțiile “chimice” din interiorul său sunt reflecate în exterior. O adevărată explozie emoțională. Dar, de cum se liniștește, devine înapoi cel mai dulce copil.

Persoana de tip constituțional Phosphorus are o personalitate extrem de socială și empatică. Își face griji mari pentru starea de bine a celor dragi. Dacă tipul constituțional Arsenicum album este anxios pentru membrii familiei avînd ca rădăcină propria securitate, sau mai corect spus insecuritate, atunci în cazul anxietății la o personalitate Phosphorus, această anxietate este cauzată de natura sa empatică. El simte cu toată ființa sa durerea celor dragi, și empatizează la maxim. Este foarte important de a cunoaște tabloul unui tip Phosphorus în stare de echilibru și dezechilibru. Deoarece când se instalează un dezechilibru, persoana va încerca să se protejeze de această sensibilitate extremă și empatizare maximă, inconștient se va retrage din comunicarea socială și va evita informația negativă. Această introvertire aduce asemănare cu remediul Phosphoric acid, iar în stadiile de dezechilibru profund cu Sepia. Medicul homeopat va fi capabil de a diferenția aceste remedii, prin prezența simptomelor cheie și modalitățile de agravare sau amelioare caracteristice remediului dat.

Indicații medicale

Pe nivel fizic, există o afinitate spre sistemul nervos, osos, și circulator. Indicat în anxietate, frică și hipersensibilitate la stimulii externi. Remediul Phosphorus este util în atacuri de panică însoțite de palpitații. Hiperactivitate și deficit de atenție – ADHD. Probleme de circulație sangvină periferică și cerebrală. Dereglarea circulației cerebrale duce la instalarea unei senzații de ameţeală și dureri de cap. Un remediu des indicat în tuse și răceli, laringite, bronșite, astm bronșic. Persoanele care vor beneficia de remediul homeopat Phosphorus prezintă o slăbiciune a plămânilor, cu răceli frecvente care ușor trec în pneumonii, afinitate pe plămînul stîng. Este util în cazul persoanelor preduspuse la hemoragii, fie nasale, fie metroragii, ciclu menstrual abundent sau hemoroizi. Senzația de arsură într-un grad intens este o altă caracteristică a remediului Phosphorus, fie vorba de o gastrită – cu senzație de arsură la stomac, sau o alergie cu senzație de arsură a pielii.

Relații între remedii

Tabloul și indicațiile medicale pentru remediul homeopat Phosphorus este foarte similar cu Arsenicum album, Argintum nitricum, Causticum, Pulsatilla, Sepia, Sulphur, Medorhinum, Tuberculinum. Phosphorus este complimentar în acțiune cu Arsencium album, Kali carbonicum, Sepia, Silicea, Tuberculinum. Acționează bine după Calcarea carbonica, China, Borax, Rhus toxicodendron. Este incompatibil cu Causticum.

Important: Informația prezentată în acest articol nu este suficientă pentru o prescriere homeopată. Este expusă doar esența și tema remediului. Simptomele cheie în baza cărora se face o recomandare nu sunt toate minționate, la fel au fost omise modalitățile de agravare și/sau amelioare, care sunt cruciale într-o prescriere. Prescrierea homeopată este o artă, și dacă cumva citind acest articol te-ai regăsit, sau ai văzut copilul tău ca o personalitate de tip Phosphorus, nu merge pe automedicație. Apelează la serviciile unui medic homeopat pentru sănătatea ta și a familiei tale.

Îmi va face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata