Pielonefrita este o inflamație a tractului urinar superior, în special a parenchimului și a pelvisului renal. Pielonefrita poate avea evoluție acută sau cronică.
Cel mai des pielonefrita este cauzată de bacterii gram-negative sau de E. coli. Atunci când reactivitatea imună a organismului este scăzută, aceste microorganisme profită și multiplicându-se instalează boala. În istoricul bolii deseori întâlnim antecedente de infecții urinare a tractului inferior, precum cistite. Pielonefrita în acest caz este secundară, iar infecția se instalează ascendent.
Femeile cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani sunt cel mai des afectate de pielonefrită, deși această boală se întâlnește și la bărbați.
Simptome clinice
O febră mai mare de 38°C și durerea de spate sunt două semne clinice care te duc cu gândul la o probabilitate de pielonefrita acută. Alte simptome însoțitoare sunt urinarea frecventă și dureroasă, chemări frecvente de urinare noaptea, durere ce radiază spre pubis, precum și alte simptome înșelătoare, cum ar fi durere de stomac, diaree sau vomă. În analiza urinei se va depista leucociturie, proteinurie, mucus, sediment, uneori și un număr mărit de eritrocite, iar prezența bacteriilor ne confirmă originea bacteriană a procesului inflamator. Diagnosticul clinic va fi pus în baza tabloului clinic și testelor de laborator.
Pielonefrita – tratament homeopat
Tactica de tratament homeopat al pielonefritei depinde de forma acesteia: acută sau cronică. În pielonefrita acută administrarea remediilor va fi mai frecventă și remediile vor fi selectate în dependență de predominarea simptomelor.
În cazurile acute calea spre vindecare poate fi parcursă cu unul sau mai multe remedii. De exemplu, când în primele 24 ore avem un tablou de febră instalată acut, după o expunere la vânt rece – Aconitul va fi remediul ce necesită administrat și va reduce ușor febra. Ulterior putem avea un caz de Cantharis, Apis mellifica sau Mercurius corrosivus unde simptomul principal va fi senzația de arsură în timpul urinării. În cazurile de Cantharis dorința de a urina este constantă și senzația de arsură apare la fiecare picătură de urină. Apis mellifica este un alt bun remediu homeopat în cazul pielonefritelor, și se prescrie atunci când persoana se plânge de senzație de arsură și durere în timpul micțiunilor; are des chemări pentru a urina cantități mici de urină. Mercurius corrosivus este ales atunci când urina este în cantitate scăzută, deseori intens colorată, apare o senzație că urina este fierbinte, iar micțiunile sunt însoțite de dureri intense.
În cazurile când durerea de rinichi este simptomul predominant, Berberis Vulgaris, Lycopodium și Terebinthina vor fi primele trei remedii ce trebuiesc considerate. Berberis Vulgaris este cunoscut ca unul dintre cele mai bune remedii homeopate pentru durerile de rinichi, îndeosebi asociate cu prezența calculilor renali pe stânga. Durerea radiază din rinichiul stâng la ureter și vezică. Urina poate conține celule sanguine și pare tulbure. Alături de Berberis remediul homeopat Hedeoma a prezentat la fel rezultate remarcabile în caz de pielonefrită cu lateralitate pe stânga.
Lycopodium este renumit pentru acțiunea sa în durerile renale pe dreapta. Durerea din rinichiul drept poate să radieze în vezica urinară și este mai puternică înainte de urinare. Aici ar trebui să analizăm și o posibilitate de Sarsaparilla, un alt remediu minunat în pielonefrită pe dreapta.
Terebinthina este utilă pentru durerea de rinichi în cazurile când avem prezent sânge în urină. Urina este întunecată, tulbure și conține sedimente de albumină. Tenesmele ar putea fi parte a aceluiași tablou și vor confirma alegerea remediului. Phosphorus este un alt remediu util în caz de urme de sânge în urină. Atunci când apare necesitatea de Phosphorus avem agravarea durerilor de rinichi când persoana stă culcată pe spate.
Dacă cazurile acute au fost ușor exemplificate, situația este diferită în pielonefritele cronice. Perioadele de acutizare for fi tratate ca pielonefrita acută. Remediile homeopate pentru pielonefrita cronică vor fi selectate individual. Așa numitul remediu constituțional va modifica terenul și va preveni recurențele restabilind echilibrul și instalând din nou starea de sănătate. În cazul pielonefritelor cronice, unde a fost depistată E.coli ca factor declanșator, remediul homeopat Colibacillinum este utilizat în paralel cu remediul homeopat constituțional.
Prescrierea homeopată este individualizată și s-ar putea ca remediul ce va aduce vindecarea în cazul tău, să fie printre cele top 10 remedii homeopate indicate în afecțiunile renale, însă există și probabilitatea să ai nevoie de un remediu ce nu a fost menționat în articol. Remediul constituțional se stabilește în urma consultului homeopat, luând în considerare totalitatea simptoamelor shi particularităților cazului. Alegerea diluției și frecvența administrării rămâne sa fie recomandată de medicul homeopat. Automedicația nu este deloc încurajată, căci pielonefrita tratată necorespunzător poate lăsa consecințe neplăcute de lungă durată. Vă încurajez să apelați la un medic homeopat dacă doriți un tratament naturist și fără reacții adverse.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md