Home » Pulsatilla – “mă iubești?”

Pulsatilla – “mă iubești?”

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

„Dragostea e necesară pentru starea noastră de bine.” – Jack Canfield. Cu toții avem nevoie de dragoste, dar se pare că personalitatea remediului homeopat Pulsatilla are nevoie de confimarea ei în mod constant. Copiii îşi manifestă cel mai mult nevoia de iubire, iar copilul Pusatilla va întreba zilnic “mă iubești?” și va căuta confirmarea ei prin afecțiune, îmbrățișări și săruturi.

Pullsatilla nigricans este un remediu util în afecțiunile copilăriei, de la răceli banale, rinită, tuse, otită, conjunctivită, precum și bolile infecțioase ale copilăriei – rujeola, rubeola, oreion, varicela, eritem infecțios și roseola infantum. Pulsatilla este un remediu ginecologic și util în timpul sarcinii, ceea ce indică legătura remediului cu feminitatea, sarcina, maternitatea.

Planta Pulsatilla pratensis ssp. nigricans

Dacă vom arunca o privire la această plantă dulce – în adevăratul sens al cuvântului – putem învăța multe despre “personalitatea” Pulsatilla. Planta Pulsatilla crește pe câmpiile din America de Nord, Europa și Asia. Ea crește în special în zonele însorite, pe pământ nisipos. Planta conține mult siliciu, motiv pentru care are multe asemănări cu remediul homeopat Silicea.

Denumirile comune ale acestei plante sunt dedițel, „floare de Paște”, „floare de vânt”, crocus de stepă, și anemona de luncă. Numele de „floare de Paște” l-a primit datorită perioadei de înflorire, primăvara și anume de sărbătoarea Paștelui. Planta produce flori în nuanțe de culoarea liliacului până la un violet intens. Florile sunt acoperite cu puf moale, ce le oferă un aspect gingaș și sensibil, ca și tipul de remediu Pulsatilla. Planta a fost folosită ca medicament de nativii americani de secole bune. Indienii Blackfoot l-au folosit pentru a induce avorturi și a provoca nașterea, pentru a trata epididimita și probleme de fertilitate, dereglări ale ciclului și sindromul premenstrual. Extractul din planta Pulsatilla este utilizat în tratamentul tusei.

Remediul homeopat Pulsatilla

Remediul homeopat Pulsatilla are la bază planta Pulsatilla pratensis, subspecia nigricans. Procesul de pregătire a remediilor homeopate cunoaște o serie de diluări, astfel remediul homeopat Pulsatilla este lipsit de orice effect toxic al plantei, fiind un remediu sigur în administrare la copii, femei însărcinate, nou-născuți și bătrâni.

Pulsatlla este un policrest popular și este predominant un remediu feminin, deoarece esența remediului este mai potrivită pentru femei decât pentru bărbați – volatilitate, blândețe, tandrețe, dorință de sprijin și liniște.

Una dintre principalele caracteristici ale pacientului Pulsatilla este ușurința cu care începe să plângă. Plânge adesea în tmpul consultației homeopate când vorbește despre problemele sale, plânge în timpul oricărui conflict, iar copilul Pulsatilla cu ușurință va plânge când își dorește ceva să obțină. Plânsul este adesea blând și tandru, deoarece caută inconștient să primească confort, tandrețe, are nevoie de asigurări constante de iubire.

Starea de spirit a tipului de personalitate Pulsatilla se schimbă adesea, la un moment dat poate fi moale și plină de lacrimi și imediat, în minutul următor, devine iritabilă, mai ales dacă este lipsită de atenția de care are nevoie. Acești pacienți suferă de o lipsă de confort psihic, sunt chinuiți de frica de a fi abandonați, așa că se agață de partenerul lor, de familie.

Esența centrală a remediului Pulsatilla este „variabilitatea și blândețea”. Floarea de pulsatillă crește pe o tulpină foarte fină care se mișcă după cum bate vântul și, prin urmare, este numită „floarea vântului”. Variabilitatea se poate manifesta și la nivel corporal: simptomele sunt instabile, adesea schimbându-se locația, caracterul și intensitatea. Pot spune despre personalitatea Pulsatilla că îi lipsește puterea pentru verticalitate, la fel ca și copilul mic care trebuie să depindă de părinți pentru protecție.

Copilul Pulsatilla

“Mă iubești?” va întreba din nou și din nou copilul Pulsatilla! El se va asigura că primește atenția și dragostea părinților, ce îi permite să se simtă în siguranță. Copilul Pulsatilla nu poate tolera cele mai mici critici sau mustrări; el interpretează aceste critici că nu mai sunt iubiți. Va prezenta o formă de comportament de căutare a atenției până când va fi din nou centrul existenței, singurul obiect al afecțiunii mamei și tatălui. Atâta timp cât copilul Pulsatilla se simte iubit, va fi copilul perfect, vesel și mulțumit.

Sentimentele copiilor Pulsatilla pot fluctua puternic, în dependență din ce “direcție bate vântul”. Într-o clipă, sunt profund nefericiți, apoi o secundă mai târziu pot fi din nou veseli. Viața lor este determinată de emoțiile lor și nu pot face nimic în privința asta. Aici se află atât puterea, cât și vulnerabilitatea lor.

În comunicarea cu cei străini, copilul Pulsatilla ar putea fi puțin timid pentru început, dar de îndată ce ajunge să cunoască persoana se deschide și devine foarte comunicabil. Îi place compania și “înflorește” imediat ce primește căldură și afecțiune. Însă, el va deveni plin de anxietate odată ce observă că părintele nu mai este la vedere. Nu va rezista mult în această situație și va începe să-l caute pentru a se asigura că părintele este încă acolo și nu “l-a lăsat”. Frica de abandon, frica de a fi părăsit, este foarte pronunțată în tabloul remediului Pulsatilla.

Noaptea, așteaptă-te ca copilul Pulsatilla o să se urce în pat cu tine. A fi despărțit noaptea, pentru acest copil, este prea mult! Îi este frică de întuneric și de fantome.

Nu poți vorbi despre remediul Pulsatilla fără a menționa „plânsul” – cam pentru ce sunt faimoși. Este un plans moale, nu unul furios ca cel de Chamomilla. Prin plânset ei vor încerca sa-ți spună: „Te rog ajută-mă” și „sărmanul de mine, sufer atât de mult”. Copilul Pulsatilla este foarte ușor de consolat, de cum îl iai în brațe plânsul încetează imediat. El se va calma de la căldura brațelor și pe chipul său apare liniștea și lumina. Dragoste și mângâiere e tot ce-și dorește!

Indicații terapeutice

Remediul Pulsatilla acoperă a varietate largă de afecțiuni, boli ale sângelui, boli ale sistemului endocrin, răceli frecvente, otită, bronșită, anemie, enuresis, infecții urinare, dereglări hormonale, dereglări de ciclu și fertilitate, sunt doar câteva care vor fi mult ajutate de acest remediu gentil.

Sistemul hormonal și sistemul circulator par a fi planul principal pe care acționează remediul. Remediul homeopat Pulsatilla va fi indicat în dereglările hormonale ce apar deja în adolescență și sunt agravate de debutul menstruației, util în timpul sarcinii și menopauzei. La nivel de circulație pacientul Pulsatilla este adesea pletoric și congestionat, agravat mult într-o cameră închisă, unde temperatura este prea ridicată și va fi mult amelioarat de aer liber. Tipul Pulsatilla va căuta mereu să deschidă fereastra, pentru a simți o briză de aer răcoros și proaspăt.

Pulsatilla va fi un remediu minunat în caz de artrită cu dureri migratorii. Mai sus am vorbit despre variabilitate și stare ușor schimbătoare. Acest aspect se regăsește și pe nivelul fizic, nu doar în sfera emoțională, fie dureri articulare, eliminări nasale, ciclu menstrual sau cefalee.

Diluții

Alegerea diluției pentru un caz sau altul, este în dependență de nivelul de sănătate a pacientului, vârstă, stare acută sau cronică, natura afecțiunii, claritatea cazului, nivelul dezechilibrului – fizic, mental, emoțional. Cel mai dese folosite diluții sunt: din cele joase – Pulsatilla 6ch sau 9ch, diluții medii – Pulsatilla 15ch și 30ch, diluții înalte – Pulsatilla 200ch, 1M, 5M. Medicul homepat va alege diluția corespunzătoare cazului și va recomanda frecvența administrării remediului.

În concluzie, Pulsatilla este un remediu policrest foarte important. Remediul policrest este remediul ce acoperă o varietate mare de simptome. Iar dacă simptomele se potrivesc cazului, ne oferă rezultate minunate atât în afecțiunile acute, cât și în cele cronice. Într-o prescriere homeopată mereu se ține cont de toate trăsăturile caracteristice ale remediului. Acest articol nu are cum să acopere tot tabloul de Pulsatilla în baza căruia sa fie posibil de făcut o prescriere. Intenția lui este de a transmite esența remediului, și de a arăta importanța înțelegerii unui caz în prescriere. Medicul homeopat când face prescrierea se bazează pe simptomele cheie ale remediului, modalitățile de agravare, modalitățile de timp, cauzalistică, și multe altele. Prescrierea homeopată este o artă, nu faceți automedicație, căci lucrurile aparent simple pot fi mult mai complexe în esență.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata