Home » Raceala – tratament homeopat

Raceala – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

De cum începe sezonul rece, numărul cazurilor de raceala crește, mai ales în rîndul copiilor. Răcelile netratate corespunzător pot duce la complicații ca sinusită, otită sau bronșită. S-a constatat că pe parcursul unui an, un copil face aproximativ patru sau șase răceli/viroze respiratorii, pe cînd persoanele adulte fac două sau trei. Medicina alopată vine cu un tratament simptomatic:  antipiretice, antiinflamatorii, antihistaminice, și combinații ale acestora într-o diversitate mare de preparate de care auziți foarte des la reclamele televizate. În cazul cînd iești adeptul unui tratament naturist,  homeopatia vine cu un șir de remedii utile în răceală. Remediile homeopate sunt sigure și nu au limită de vîrstă în administrare, fiind utilizate de la sugari pînă la vîrstnici.

În ceea ce privește tratamentul răcelilor, acesta ar trebui privit din două aspecte prevenirea îmbolnăvirilor și tratamentul propriu-zis. Dacă vorbim despre profilaxie, atunci remediul constituțional ales individual ar fi cea mai buna metodă. Școala franceză de homeopatie recomandă remediul homeopat Influienzinum, administrat o dată pe săptămînă în perioada rece Noiembrie-Martie. Oscillococcinum – la fel poate fi administrat ca prevenție pentru membrii famiiei cînd unul din ei face o raceala sau viroză, fiind administrate 3 doze la un interval de 6-8 ore. Ca tratament Oscillococcinum trebuie administrat din primele ore de debut a simptomelor.

Fiind adeptă a homeopatiei clasice am vazut rezultate foarte bune cu o prescriere individuală conform totalității simptomelor. Deci tabloul simptomatic prezent ar trebui să fie acoperit maxim de tabloul remediului. În unele cazuri, într-o răceală sau viroză este necesar de 2-3 remedii pe parcursul vindecării, ca exemplu: debutul este de Aconit apoi apare un tablou clar de Hepar sulphuricum. Aceasta este evoluția bolii, și dacă simptomele prezente ne indică necesitatea unui alt remediu – atunci remediu dat ar putea rezolva cazul în totalitate.

Cele mai des indicate remedii homeopate în raceala sunt:

Aconitum Nappelus – foarte util în stadiile incipiente de răceală. Debut brusc, după expunerea la vânt rece, febră mare. În cazul prezenței febrei, cred că ar fi bine sa analizezi cele top 7 remedii homeopate în febră.

Allium cepa primul remediu în răceala asociată cu o rinită apoasă și lacrimare profuză. Lacrimarea este însoțită de o senzație de arsură a ochilor, care devin foarte sensibili la lumină. Secreția nazală este destul de abundentă și irită nasul și buza superioară. Simptomele menționate se ameliorează afară iar la întrarea într-o camera caldă apare strănut și toate simptomele se agreavează din nou.

Arsenicum album- este un remediu foarte bun în răceala cu secreții apoase arzătoare ale ochilor și nasului. De obicei pacientul devine neliniștit și anxios, cu o senzație de frig intern și frisoane, chiar fiind și sub plapumă îi este imposibil să se încălzească. Nasul pare a fi înfundat permanent, iar în pofida strănutului des nu apare nici o ameliorare. Simptomele se ameliorează la căldură și se agravează noaptea și la rece.

Calcarea carbonica ne vine în ajutor în răceli cu nas înfundat, care apoi este plin cu mucus galben și miros ofensiv. Este indicat pacienților care răcesc imediat la fiecare schimbare de vreme precum și bebelușilor dolofani cu nasul înfundat și plin cu mucozități.

Euphrasia– este util în cazul cînd răceala decurge cu simptome pronunțate din parte ochilor, și anume pleoapele edemate, lacrimare arzătoare, iar obraji se irită de la această secreție devenind.

Ferrum phosphoricum – este benefic cînd răceala se instalează treptat cu o direcție spre urechi și piept. Remediul este util în faringite și stadii incipiente de bronșită. Este prezentă o senzație de căldură la nivelul feții iar ochii sunt roșii și inflamați cu o senzație de arsură.

Gelsemium – fiind foarte util în răceli cu o simptomatologie similară de gripă: slăbiciuni, dureri musculare, frisoane și senzație de cap greu.

Hepar sulphuricum – de obicei este indicat în stadiile mai avansate de raceala, cînd sunt prezente secreții nazale groase galben – verzui cu miros foarte neplacut de branză veche. Persoana are o sensibilitate marcată la frig, cînd chiar și un curent de aer rece poate produce strănut și frison.

Kali bichromicum – va aduce ameliorarea în răceală cu strănut violent și congestie persistentă a nasului. Prezența secrețiilor verzui, fibroase și lipicioase este un simptom cheie al acestui remediu.

Natrium muriaticum – este util în caz de raceala cu secreție apoasa asemănătoare albușului de ou. În cazul cînd această secretie este supresată de congestive, pacientul își pierde simțul mirosului și al gustului.

Desigur această listă poate continua cu multe alte remedii iar remediile prezentate aici se mai folosesc într-o multitudine de alte simtomatologii, de exemplu în caz de cefalee Aconitum, Gelsemium, Natrium muriaticum. Amelioarea și vindecare vine doar cînd remediul este ales corect. Această informație are ca scop educativ și de a prezenta cît de complexă este prescrierea homeopată și de ce medicului homeopat doar “copilul meu a răcit, ce pot să-i dau” nu este suficient pentru a face o recomandare.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata