Home » Remedii homeopate utile în arsuri

Remedii homeopate utile în arsuri

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Arsurile sunt leziuni cutanate, sau ale mucoasei, produse în mod accidental în diverse situații. Accidentele soldate cu arsuri se pot întâmpla la orice vârstă. Cele mai frecvent întîlnite sunt arsurile cu lichide fierbinţi, cu predominanță la copiii de vârstă fragedă 0-3ani.

În dependență de agentul traumatic care le-a provocat, arsurile se clasifică în:

  1. Arsuri termice – produse de căldură, lichide fierbinți, gaze și vapori supraîncălzăți,
  2. Arsuri chimice – produse de diverse substanțe chimice precum acizi, baze, unele săruri minerale,
  3. Arsuri electrice – produse prin electrocutare,
  4. Arsuri produse prin radiații – razele X, raze atomice, raze ultraviolet, raze infraroșii, insolații.

Marea majoritate a arsurile sunt accidentele din mediul casnic, iar factorul etiologic cel mai des întîlnit este lichidul fierbinte. Important de știut este că pielea copiilor și pielea femeii este mai subțire, deci rolul de barieră, de ecran, este mai redusă, fiind mai vulnerabili spre arsuri.

În functie de profunzimea leziunilor provocate deosebim următoarele grade în arsuri

Arsura de gradul 1 – este afectat doar stratul superficial al tegumentului, epidermal. În zona afectată pielea este hiperemiată, roșie, inflamată și dureroasă. Dacă suprafață lezată este mai mare, pot aparea frisoanele. Exemplu de arsură de gradul 1 extinsă este eritemul solar, care apare în urma expunerii îndelungate la soare, fără cremă de protecție solară. În vacanță la mare, perioada de timp între 11.00-16.00 ar trebui petrecută la umbră.

Arsura de gradul 2 – leziunea cuprinde și dermul, stratul mijlociu al pielii. O astfel de arsură se va manifesta prin piele rosie, inflamată, foarte dureroasă și acoperită de vezicule cu conținut clar, reprezentand plasma. Exemplu de arsura de gradul 2 sunt arsurile provocate de lichidele fierbinți.

Arsura de gradul 3 – pielea alba cu vezicule ce au conținut sangvinolent, Curios lucrul fiind că în o arsură de gradul 3 durerea este mai putin intensă decît în cea de grdaul 2, deoarece leziunea este mai profundă și are loc distrugerea terminațiilor nervoase.

Arsura de gradul 4 – sunt distruse toate straturile pielii, apare necroza țesuturilor. Sunt prezente cruste negre, tesuturile fiind complet carbonizate.

Remedii homeopate utile în arsuri

În acest articol vor fi prezentate remediile homeopate utile pentru a combate durerea şi a accelera vindecarea în cazul arsurilor. Primul ajutor medical în cazul arsurilor nu este neglijat niciodată. Remediile homeopate sunt administrate după acordarea ajutorului medical.

Important: Asistenţa medicală calificată este absolut necesară, în special în arsurile grave, gradul 2 sau 3, şi în cele extinse chiar de grad 1.

Aconitum – este remediul indicat în cazul unui accident soldat cu arsură însoțit de un șoc sau o spaimă mare. Remediul homeopat Aconitum se administrează în primele 24 de ore de la accident și este mai puțin util dacă se depășește acest timp. Orice experiență traumatică, fie la nivel fizic sau emotional, în primele ore va beneficia de Aconitum.

Apis mellifica – acest remediu ameliorează pielea roșie sau rozacee, umflată/edemată, însoțită de mâncărime și durere arzătoare, ce este ameliorată prin aplicarea de comprese reci.

Belladonna – va calma pielea roșie, iritată, fierbinte și dureroasă, după o expunere prelungită la soare. Util în cazul arsurilor solare. Remediul homeopat Belladonna, împreună cu Glonoinum vor fi remediile de prim ajutor în insolație, dureri de cap puternice, și febră.

Cantharis – util în arsurile gradul 2, fiind administrat imediat remediul poate preveni apariţia veziculelor. Dacă veziculele deja s-au format, sau tegumentul este distrus în profunzime, remediul homeopat Cantharis promovează vindecarea şi ameliorează durerile.

Calendula – în forma sa homeopată are efect antiseptic, iniţiază şi susţine procesul de vindecare a tegumentelor, ameliorează durerile şi este util mai ales pentru arsurile superficiale. Calendula poate fi aplicată și local, fie soluție apoasă, soluție alcoolică diluată sau cremă.  

Causticum – este util în arsurile profunde, administrat în starea acută cât şi pentru efectele neplăcute, fizice sau emoţionale. Indicat când durerea persistă un timp mai îndelungat după ce arsura s-a vindecat.

Hypericum – indicat pentru durerile săgetătoare, care iradiază de-a lungul nervilor, în special în cazul arsurilor de la mâini şi picioare.

Urtica urens – indicat în arsuri ușoare, iar simptomele primare sunt roșeața și durerea înțepătoare. Este adesea util pentru arsurile solare atunci când durerea este înțepătoare și usturătoare.

Phosphorus – util pentru arsurile electrice. Când apar arsuri electrice, zona deteriorată poate părea mică la suprafață, dar poate fi mult extinsă în profunzime. Arsurile electrice întotdeauna necesită examinare la medic.

Arsurile provocate de radiaţii vor beneficia de Phosphorus, Radium bromatum, Sol, X ray, remediul fiind ales individual.

Remediile homeopate sunt administrate cât mai curând de la accident, iar diluțiile recomandate de medical homepat vor fi de la cele mici 6ch, 9ch pînă la medii și/sau înalte 30ch sau 200ch. Diluția necesară se agele în dependență de mai mulți factori: vârsta pacientului, gravitatea arsurii, starea generală a persoanei, intensitatea simptomelor. Niciodată nu se neglijează asistența medicală pentru evaluarea gravității arsurilor și primirea primului ajutor medical.  

Paza bună trece pimejdia rea. Regulile de siguranță trebuie mereu respectate, iar copiii mici nu sunt lăsați fără supravegherea unui adult. Aveți grijă de voi și cei dragi!

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata