Home » Remediu constitutional – definiție, mod de acțiune și prescriere homeopată

Remediu constitutional – definiție, mod de acțiune și prescriere homeopată

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Deseori navigând pe internet în căutarea informației despre homeopatie și posibilitățile unui tratament homeopat ne întâlnim cu noțiunea de remediu constitutional. Te întrebi ce înseamnă remediu constitutional?

Constituţia omului reprezintă individualitatea caracteristicilor lui fizice, proceselor metabolice şi reacţia organismului la anumite procese patologice, predispoziţia lui la anumite îmbolnăviri, precum şi ansamblul particularităţilor psihice şi comportamentale. Datorită constituţiei sale omul se naşte cu o anumită predispoziţie de afectare primordială a unui anumit organ sau sistem: să zicem, aceeaşi răcire a picioarelor ar putea cauza unei persoane – cistită, alteia – artrită, iar celei dea treia – otită. Din acest motiv, sunt familii în care de cele mai dese ori oamenii au probleme „de inimă”, „de plămâni” sau „de stomac”.

Reieşind din această teorie, medicul homeopat ce practică homeopatia clasică, indică tratamentul după aşa-zisul principiu constituţional. La un moment dat există un singur remediu care corespunde cel mai bine tabloului simptomatic complet al pacientului, respectiv “constituţiei” sale. Acest remediu, numit remediu constitutional, acţionează asupra întregului organism, stimulând capacitatea lui naturală de a se vindeca.

În ce mod acţionează remediu constitutional?

Odată cu administrarea remediului constituţional începe procesul de vindecare. Unul dintre principiile homeopatiei defineşte direcţia vindecării, exprimată prin legile lui Hering, şi anume: vindecarea se face din interior spre exterior, de la organele mai importante la cele mai puţin importante, de sus în jos şi din prezent spre trecut.

De exemplu, în caz că vă deranjează foarte tare o durere gastrică, erupţie pe piele sau constipaţie, dar în acelaşi timp suferiţi şi de o insomnie, o dereglare hormonală sau o depresie; în urma administrării remediului constituţional mai întâi se va rezolva depresia, insomnia, sau disfuncţia endocrină şi abia apoi erupţia de pe piele, constipaţia sau durerea gastrică. Organismul îşi vindecă mai întâi organele de importanţă vitală! Aveţi încredere în el, pentru că nu ceea ce vă deranjează pe dumneavoastră este întotdeauna lucrul cel mai important. Organismul uman este mai mult decît o unitate de organe, iar capacitatea sa de autovindecare uneori necesită un stimul pentru a fi inițiată. Aici ne vine în ajutor remediul constitutional, remediul care va acoperi totalitatea simptomelor prezente la momentul adresării.

Cum medicul homeopat ştie ce remediu este potrivit pentru mine?

În homeopatia modernă există peste 4000 de remedii şi este foarte important ca medicul homeopat să-l selecteze pe cel potrivit fiecărui pacient în parte. Aceasta implică înţelegerea pacientului în ansamblu, ca unitate corp, minte și suflet. Iată de ce la o primă consultaţie, medicul homeopat va lua un interviu detaliat pentru a afla cât mai mult posibil despre plângerile pacientului şi despre pacient ca persoană. Discuţia inițial se poartă în jurul simptomelor prezente, condiţiilor de ameliorare sau agravare, factorilor cauzali, totodată analizându-se trăsăturile fizice şi psihologice ale persoanei, reacția organismului la stimulii externi, cum influiențează persoana schimbările atmosferice, schimbările de temperatură, reacția sa la stres, fricile existente, etc. Odată ce homeopatul obţine informaţiile necesare în cadrul unei consultaţii, el suprapune detaliile relevante cu cunoştinţele sale de Materia Medica, pentru ca într-un final să selecteze remediul care acoperă cel mai bine cazul. Acest proces presupune cunostinţe aprofundate în materie și experență. Deoarece informaţiile care trebuie analizate sunt foarte numeroase, medicul homeopat în procesul său de lucru  folosește Repertorium. Eu personal îl folosesc pe cel digitalizat care de multe ori îmi permite să fac live-Repertorization în timpul consultației homeopate. Fiecare caz pentru medicul homeopat are amprenta sa unică, precum și fulgii de nea, la o privire superficială toți sunt albi, însă doar atunci când îi privim de aproape le observăm structura sa unică.

Care este procesul de găsire a remediului constitutional?

Unul dintre principiile homeopatiei este individualizarea tratamentului, deci fiecare persoană este tratată individual. Homeopatul, ca orice medic de fapt, va asculta mai întâi bolnavul, apoi va venu cu o mulţime de întrebări cu ajutorul cărora cazul va deveni mai clar și va facilita alegerea remediului. Pentru un medic homeopat, de o importanță majoră în soluționarea cazului vor fi evenimentele marcante din viața pacientului, în special traumele mentale, emoţionale sau fizice; unele probleme majore care au lăsat ”răni” în memorie şi foarte posibil au cauzat efecte secundare şi au influenţat starea de sănătate în timp. Aceste evenimente creează “straturi”, după cum sunt numite în homeopatie, care necesită să fie eliminate în ordine cronologică inversă apariţiei lor. Ca și cum am decoji o ceapă. În cazul copiilor, pot exista şi straturi formate în perioada intrauterină, aici ne referim la situațiile în care femeia însărcinată a trăit o traumă care a lăsat o amprentă; cum ar fi o frică mare, spaimă, decesul unei persoane dragi, accident ş.a. Pentru un medic homeopat sunt relevante de asemenea evenimentele care au produs o eventuală schimbare, de genul: nu m-am mai simțit bine de când… Aceste evenimente pot fi: o intervenţie chirurgicală, o traumă fizică sau emoţională, instalarea ciclului menstrual, o boală acută foarte virulentă, sau după naşterea copilului – depresia postnatală spre exemplu, sau după instalarea perioadei climacterice etc.

După ce se culege informaţia legată de problema adresării şi despre pacient ca personalitate individuală – și anume  lucruri care pacientului i se pot părea fără nici o legătură, lucruri aparent ciudate pe care el însuşi s-a obişnuit să le ignore – abia apoi începe munca de analiză a cazului. Medicul homeopat analizează cazul în detaliat, se face diagnosticul diferenţiat între cîteva remedii apropiate cazului, abia apoi alege remediul ce acoperă cel mai bine tabloul prezent şi decide diluția remediului pentru fiecare caz în parte. Este o muncă asiduă, bazată pe experienţă şi necesită o maximă concentrare.

După consultația homeopată, persoana va primi recomandarea homeopată, ce va include remediul constitutional: remediul homeopat care se potriveşte stării sale de sănătate, conform totalităţii simptomelor cu modalităţi şi caracteristici individuale, conform constituţiei şi personalităţii pacientului, şi conform evenimentelor traumatice din viaţa sa. Homeopatia nu tratează o boală anume după diagnosticul său alopatic, precum bronşita, astmul, rinita, gastrita, pielonefrita etc. Deci homeopatia nu are un remediu pentru astm, bronşită… ci tratează persoana care suferă de bronşită, astm, sau orice altă boală ar fi. În homeopatie tratăm suferința, și nu numele bolii. Deoarece boala, la fel și vindecarea, este un proces dinamic, prescrierea homeopată pe durata unui tratament este și ea dinamică, și necesită ajustată în dependență de progresul vindecării. În special afecțiunile cronice vor necesita consultații repetate de evaluare. Procesul de vindecare e ca o grădină care își schimbă aspectul în diverse anotimpuri. Să avem grijă de corpul nostru, el este grădina sufletului.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata