Home » Rinita alergica – tratament homeopat

Rinita alergica – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Rinita alergica se caracterizează printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale. Această inflamație este o reacție imună deficitară, care are o componență ereditară sau dobândită, cauzată de alergenii din mediu sau cei acumulați în organism. Alergia la polen provoacă cel mai des simptomele unei rinite alergice, și anume eliminări nasale abundente sau nas blocat, strănut, mâncărimi de nas, mâncărimi ale ochilor, lăcrimare intensă, senzație de nisip în ochi. Uneori, în situațiile mai grave, pot fi asociate și simptome specifice astmului, precum tuse uscată, dificultăți în respirație sau prezența unei respirații zgomotoase și/sau șuierătoare.


Rinita alergică – simptome

Reactia alergica este o reacție imunologică deficitară, care are o componență ereditară sau dobândită, cauzată de alergenii din mediu sau cei acumulați în organism. Alergia la polenuri provoacă cel mai des simptomele unei rinite alergice, și anume eliminări nasale abundente sau nas blocat, strănut, mâncărimi de nas, mâncărimi ale ochilor, lăcrimare intensă, senzație de nisip în ochi. Uneori, în situațiile mai grave, pot fi asociate și simptome specifice astmului, precum tuse uscată, dificultăți în respirație sau prezența unei respirații zgomotoase și/sau șuierătoare.

Rinita alergica – tratament homeopat

Decongestionantele nazale, corticosteroizii sistemici, topici sau inhalatori, antihistaminicele, cu care vine medicina alopată, ajuta la ameliorarea simptomelor dar din păcate au efecte adverse pe termen lung. Homeopatia ne oferă un tratament naturist lipsit de reacții adverse, modificând reactivitatea exagerată a organismului la substanțele din mediu, ducând la ameliorarea sau chiar dispariția simptomelor. Este important de menționat, că homeopatia adresează fiecarea caz individual, deoarece expersia bolii va avea aprenta individuală. Homeopatia tratează persoana ca un tot întreg minte, corp și suflet!

Există două opțiuni în tratamentul homeopat pentru rinita alergică:

1. Tratamentul homeopat al episodului acut – pentru a calma reacția sistemului imunitar la alergeni și a aduce o ușurare imediată,
2. Tratamentul constituțional – care va aduce o ameliorare de lungă durată.

În tratamentul episodului acut se alege remediul homeopat ce va corespunde cu simptomele prezente. Remediile homeopate pe acut acționează rapid și aduc o amelioarare de scurtă durată. Dacă decideți să abordați alergia de sezon ca fiind acută, luați legătura cu medicul homeopat imediat ce începeți să dezvoltați primele simptome. Cu cât adresarea se face mai precoce, sunt șanse ca reacția alergică să fie oprită la începutul declanșării episodului. Există diverse remedii care pot aduce alinare, iar medicul homeopat îl va alege pe cel mai potrivit cu simptomele tale. Homeopatia nu caută să eticheteze boala, deci nu există protocoale standarde. Medicul homeopat va fi interesat de modul în care această reacție alergică este exprimată în cazul tău. Orice detaliu despre boală contează pentru o prescriere de succes. Vin mai jos cu cîteva exemlpe pentru a pune în evidență importanța individualizării cazului.

De exemplu, o persoană dezvoltă o reacție alergică care se manifestă prin ochi înlăcrimați și o rinoree apoasă, usturătoare, ce produce escoriații nazale. Totul se agraveaza seara sau într-o cameră caldă. O altă persoană spre exemplu prezintă senzație de nas înfundat cu eliminări transparente scunde și eliminări apoase profunde din ochi, care declanșează o senzație de arsură și iritație a ochilor. Ai observat o mică diferență între cele două? Aparent, ele par să fie aceleași și se etichetează ca o rinită alergică. Dar când te uiți mai atent la detalii, vei descoperi că primul caz prezentat va funcționa mai bine cu prescripția de Allium Cepa, iar al doilea va fi ajutat de remediul homeopat Euphrasia. Iar în cazul când rinoreea alternează cu uscaciunea mucoasei nazale și este declanșată de curenți de aer rece, remediul care va aduce amelioararea este Nux vomica. Pentru un caz ce va beneficia de Nux vomica este caracteristic o salvă de strănuturi la primele ore ale dimineții, însoțite de o rinoree abundentă. Ne gândim la acest remediu și când avem un pacient ce strănută când deschide geamul sau pornește aerul condiționat. Alegerea remediului homeopat este o artă.

Arsenicum album, Natrum muriaticum, Sabadila, Wyethia, Nux vomica, Allium cepa, Ambrosia, Euphrasia, Apis, Pulsatilla, Kalium iodatum, Arsenicum iodatum – sunt doar câteva posibilități pentru a adresa rinita alergica. Treaba ta ca pacient este să observi și să descrii simptomele în cât mai multe detalii posibil. Orice lucru ciudat și neobișnuit este important pentru un homeopat, oricât de absurd ar suna. Fă-ți timp, fii atent la detalii și observă. Nu trebuie să căutați explicații sau să găsiți răspunsuri; descrieți-vă simptomele cât mai bine puteți și lăsați-l pe medicul homeopat să se ocupe de restul. Cu un remediu homeopat pentru starea acută, te vei simți mult mai bine, iar nevoia de medicamente va fi mult redusă, sau chiar inexistentă.

Tratamentul homeopat pentru rinita alergica cu un remediu constituțional. 

Tratamentul homeopat constituțional ajută la corecția sau modificarea sensibilității sistemului imun la alergeni. Remediul homeopat constituțional acționează mult mai profund decât remediul homeopat pentru situațiile acute și va aduce de obicei îmbunătățiri pe termen lung.  În practica mea, am văzut multe cazuri când cu un tratament homeopat simptomele de rinită alergică au dispărut iar în sezonul următor au uitat să reapară!

Tratamentul homeopat al rinitei sezoniere începe cu mult înainte de creșterea concentrației polenului în atmosferă și presupune tratarea terenului  și desensibilizarea față de alergen. Pentru un tratament de succes se recomandă începerea tratamentului constituțional cu cel puțin 3 luni înainte de declanșarea sezonului de alergii. Acest lucru oferă suficient timp pentru ca organismul să se echilibreze și să scadă sensibilitatea la factorii declanșatori. Ar putea fi cazul în care organismul reacționează în continuare la factorul alergen, dar cu mult mai blând ca înainte. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă suferi de rinită alergică de ani de zile. Succesul tratamentului homeopat depinde de câțiva factori: de cât timp ai alergia, cât de mult tratament medicamentos a fost administrat, nivelul tău de sănătate și răspunsul organismului la remediul homeopat. Întotdeauna încurajez spre un tratament homeopat, pentru că nu știi niciodată cât de mult vei beneficia până nu încerci.

Dacă ai ajuns la sfârșitul articolului meu, aș dori să îți mulțumesc că ai rămas pe pagina mea până acum. Sper că ți-am trezit interesul pentru homeopatie și ești gata să o încerci. Descoperă puterea ascunsă de vindecare a granulelor mici!

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata