Home » Robert Bosch – un aprig susținător al homeopatiei

Robert Bosch – un aprig susținător al homeopatiei

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Robert Bosch –  este vestitul fondator al Robert Bosch GmbH* – marele producător de piese auto, electrocasnice și unelte electrice din Germania. Pe lângă crearea de produse de calitate, compania Bosch a avut o istorie lungă în sustinerea angajaților săi pentru un mediu de lucru sănătos, cu o bună ventilație și iluminare. A fost prima companie din Europa care a stabilit ziua de lucru de opt ore, decât zece sau doisprezece ore cum era pe atunci. Însă în acest articol nu vom vorbi despre talentele sale ca inginer și innovator, vom descoperi că Robert Bosch a fost un aprig susținător al homeopatiei.

Robert Bosch, născut al unsprezecelea din cei doisprezece copii într-o familie de fermieri bogați,
a crescut în sudul Germaniei într-o zonă numită anterior Regatul Wurttemberg, actual parte a landului federal german Baden-Württemberg. Homeopatia a fost foarte populară pe acele meleaguri, fiind susținută de casa regală de atunci, aristocrați, precum și de populația rurală. Regina Olga din Wurttemberg, o prințesă rusă căsătorită cu Carol I, care ulterior a devenit regele Wurttembergului, a fost și ea un mare susținător al Homeopatiei. Doar universitatea locală a rămas indiferentă și a refuzat predarea homeopatiei și orice dialog cu medicii homeopați.

Bosch a fost un susținător pasionat al homeopatiei. Iar Dr. Heinrich Goehrum a devenit medicul homeopat personal și un bun prieten al lui Robert Bosch pentru mai mult de 50 de ani. Bosch a apreciat mult faptul că Goehrum avea o pasiune specială pentru homeopatie, dar și interesat de domeniul larg al medicinei naturale și al sănătății mediului. În 1921 Robert Bosch a scris: „Încă din copilărie nu am primit niciodată altceva decât tratament homeopatic. Din experiența mea personală pot spune ca remediile homeopate au o influență puternică asupra mea, chiar și într-o diluție de 1000 de ori.”  

Fiind în strînsă legătură cu diferite asociații homeopate, Robert Bosch a fondat “Stuttgarter Homöopathisches Krankenhaus GmbH” (Spitalul Homeopatic din Stuttgart) în 1915. Cu toate acestea, primul război mondial și urmările lui au împiedicat construcția spitalului. În 1921 a fost deschis un „spital temporar” cu 73 de paturi pe Marienstraße, Stuttgart. Ca să-și vadă visul său devenit realitate Bosch a dedicat mulți ani și a investit milioane de mărci germane în construcția spitalului. Astfel Spitalul Robert Bosch a fost în cele din urmă deschis în 1940 la Stuttgart. Echipa medicală, inclusiv medicul șef Alfons Stiegele, s-a mutat din spitatlul temporar în noua construcție în 1940.  Bosch a insistat ca „homeopatia sa fie terapia preponderentă pentru bolile interne” și pentru bolile cronice, deși a afirmat că orice tratament eficace ar trebui să facă parte din acest spital. Bosch s-a arătat indignat de modul nedrept în care homeopatia a fost tratată de către medicii convenționali, mai ales atunci când au sugerat că homeopatia nu este „științific dovedită” sau privită ca o „superstiție”.

Spitalul Robert-Bosch din Stuttgart a fost cel mai mare spital homeopat din Germania. Fiind bine sponsorizat, acesta a fost extraordinar de bine echipat. Foarte curând a primit onoarea ca „Spitalul Homeopat din Stuttgart” sa fie numit „Mecca Homeopatiei” din Germania și din lume pentru practică, cercetare și predare a homeopatiei.

La a 80-a aniversare a lui Bosch, la o întâlnire a Facultății de Medicină a Universității din Tübingen (Württemberg), el a primit titlul de Doctor Onorific. Bosch a fost profund emoționat de faptul că în această instituție au început să prețuiască medicina homeopată și alte terapii naturiste.

Bosch a decedat la vărsta de 80 ani, în 1942. Homeopatia a continuat să fie una din terapiile principale folosite în Spitalul Robert Bosch încă 31 ani după decesul său.  Din păcate însă, homeopatia nu a mai fost practicată în Robert-Bosch-Hospital după 1973.

Astăzi, Fundația Robert Bosch este una dintre cele mai mari fundații caritabile. Fundația finanțează proiecte implicate în sănătate, educație, societate, știință și relații internaționale. Institutul pentru Istoria Medicinei găzduiește pînă în prezent multe dintre lucrările originale și efemere ale fondatorului homeopatiei, Dr. Samuel Hahnemmann. Iar o stradelă care te îndreaptă spre Spitalul Robert Bosch poartă numele lui Samuel Hahnemann – Hahnemannstraße.

* GmbH vine de la “Gesellschaft mit beschränkter Haftung” ce ar veni “Societate cu Răspundere Limitată”

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Programare Consultație Online



Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata