Oamenii cultivau inul ca cultură încă în Egiptul antic. Egiptenii îl apreciau atât pentru fibra sa din care se obţineau ţesăturile, cât şi pentru virtuţile nutriţionale şi proprietăţile medicinale. Inul a avut un rol important în medicina ayurvedică de mii de ani în Asia. În Imperiul Roman se cunoşteau nenumărate remedii pe bază de seminţe de in. Nu este de mirare că semintele de in, care este una dintre cele mai vechi culturi din lume, au câștigat statutul de superaliment: aceste semințe mici ne oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dar pentru a profita din plin de efectele curative a semințelor de in, există o modalitate „corectă” de a le consuma. Iată tot ce trebuie să știi despre semintele de in.
Semintele de in – beneficii și proprietăți
Acidul alfa-linolenic
Semintele de in sunt cele mai bogate în acid alfa linoleic, acid gras Omega 3 cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și protectoare la nivel cardiovascular. Studiile recente au pus în evidență utilizarea semințelor de in în prevenirea osteoporozei prin reducerea riscului de fracturi osoase și oferă o protecție modestă împotriva diabetului de tip 2. Conținutul bogat de acid alpha-linoleic influențează modul în care corpul răspunde la schimbările hormonale în perioada de menopauză și atenuiază simptomele precum bufeuri de căldură, insomnii, schimbări ale dispoziției, iritabilitate și oboseală.
Bogat în nutrienți
O porție de două linguri de semințe de in conține 6 grame de fibre, ce reprezintă aproximativ un sfert din cantitatea zilnic recomandată, 4-5 grame de proteine vegetale și 10% până la 20% din necesitatea zilnică pentru diverși nutrienți precum magneziu, mangan, fosfor, potasium, cupru și tiamină. Magneziul ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a somnului, în timp ce manganul joacă un rol în producția de colagen și promovează sănătatea pielii și a oaselor. Fosforul ajută la formarea structurilor celulare și susține sănătatea oaselor. Cuprul este implicat în producția de energie și colagen și este necesar în producerea de celule roșii din sânge, care transportă oxigenul în tot organismul. Tiamina joacă, de asemenea, un rol în producția de energie și ajută la menținerea unei buni funcționări a sistemului nervos. Potasiul este un mineral important pentru funcția celulară și musculară și contribuie la menținerea tensiunii arteriale normale. Curios lucru e că semințele de in au mai mult potasiu decât bananele, renumitele ca product bogat în potasiu.
Antioxidanți
Semințele de in sunt o sursă de top de antioxidanți, în special polifenoli. Se crede că acești antioxidanți protejează împotriva bolilor de inimă și a cancerului, precum și împotriva stresului oxidativ care dăunează celulelor, ceea ce înseamnă că pot ajuta și la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și boala Parkinson.
Sursă de fibre
Semințele de in conțin atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Fibrele solubile din semințele de in se combină cu apa pentru a forma o consistență asemănătoare unui gel, care se mai numesc mucilagii. Datorită acestui fapt fibrele solubile ajută la “înmuierea” maselor fecale, astfel încât să poată trece prin căile gastro-intestinale și să fie eliminate mai ușor. Fibrele insolubile ajută la stimularea sistemului digestiv să deplaseze deșeurile prin intestin și să promoveze regularitatea intestinului. Cele două tipuri de fibre lucrează împreună pentru a susține sănătatea digestivă și își are argumentarea în consum în caz de constipație.
Bogate în lignină
Semințele de in sunt bogate în lignină. Lignina este recomandată pentru capacitatea sa antioxidantă considerabilă și este capabilă să neutralizeze o mare parte din radicalii liberi existenți în organism. Lignina conferă seminţelor de in calitatea de “arme antitumorale”. Mai multe studii au arătat că lignina are proprietăţi antiangiogenice, adică opreşte formarea de noi vase de sânge la nivelul tumorilor canceroase existente. Calităţile anticancer ale seminţelor de in sunt date şi de acizii graşi Omega 3, care previn dezvoltarea celulelor canceroase.
Lignina, reprezintă un tip de fitoestrogen, substanță care stimulează producția naturală de estrogen în organism. Încluse în alimentație, semințele de in pot ușura mult bufeurile de căldură în perioada de menopauză, iar folosite conform ciclului semințelor reglează ciclul menstrual și aduce un suport în fertilitatea femeii. Fitoestrogenii sunt folosiți pentru prevenirea osteoporozei, în prevenția bolilor de inimă. Similar cu hormonul estrogen, fitoestrogenii ar putea avea proprietăți anticancerigene. Efectele anti-cancer ale semintelor de in nu se limiteaza doar la cancerul de sân. Și în cazul cancerului la prostată, un alt cancer cunoscut ca fiind receptiv la hormoni, se poate beneficia de aceste semințe remarcabile.
Mod de administrare a semințelor de in
Ca și alte surse alimentare bogate în fibre, semințele de in trebuie luate cu multă apă sau alte lichide. Cel mai bine este să consumi semințele de in imediat după ce au fost zdrobite sau, de preferință, măcinate. Datorită învelișului lor exterior mai dur, semințele de in întregi au capacitatea de a trece prin sistemul nostru digestiv fără a fi complet descompuse și procesate. Cu alte cuvinte, acizii grași și alți nutrienți ce se conțin în semințele de in nu vor fi absorbite în sânge, astfel ele vor tranzita prin sistemul nostru fără nici un beneficiu.
Un alt aspect important este că uleiurile ce se conțin în semințele de in sunt delicate, și ele pot începe să se descompună atunci când sunt expuse la aer și lumină. Deci, pentru a profita din plin de efectele curative a lor, măcinați semințele într-o râșniță de cafea chiar înainte de a fi consumate, sau măcinați periodic o cantitate pentru o administrare de cîteva zile. În acest caz semințele de in măcinate urmează a fi păstrate într-un loc răcoros și întunecat. Semințele de in premăcinate din start, vă poate economisi timp, dar e bine de luat în considerare că are o perioadă de valabilitate mai scurtă decât semințele de in întregi. Odată ce semințele de in premăcinate capătă un miros acru și/sau un gust rânced sau amar, nu mai sunt bune pentru consum.
Semințele de in pot fi consumate și încolțite. Încolțirea este un proces care îmbunătățește digestibilitatea semințelor și face ca nutrienții acestora să fie mai ușor disponibili.
Semințele de in au o aromă blândă de nucă și pot fi adăugate la aproape orice. Semintele de in măcinate pot fi încluse în terciurl de ovăz spre exemplu, sau salate, sau încorporate în yogurt sau smoothie-uri. Semințele de in pot fi un adaos grozav la brioșe, prăjituri, brownies și pâine. Doza zilnică recomandată este 2 linguri de semințe pe zi. Dar, ar fi o ideie bună să începi prin a administra o lingură pentru o scurtă perioadă de timp. Aceasta vine din considerentul că, ca orice aliment bogat în fibre, semințele de in pot cauza inițial balonări. Atunci cînd organismal tolerează bine, treci la doza zilnică de 2 linguri. „Ciclul semintelor” în dereglările hormonale la femei și fertilitate are la baza sa folosirea ciclică a 4 tipuri de semințe, printre care și cele de in.
Apa cu semințe de in și lămîie este un truc pentru slăbit. Atât lămâia, cât și semințele de in conțin nutrienți care accelerează metabolismul. Pe lângă faptul că stimuleaza arderea grăsimilor, semințele de in reduc pofta de mâncare și estompează în mod vizibil celulita. La fel de populară este și cura cu chefir și semințe de in. Asocierea acestor două alimente stimulează tranzitul intestinal, totodată poate preveni problemele care apar din cauza acumulării toxinelor în colon. Chefirul este un produs lactat fermentat, foarte bogat în probiotice și reprezintă o sursă valoroasă de proteine, aminoacizi, minerale și vitamine B. Important de știut că chefirul conține mai multe probiotice decât iaurtul, și în plus are drojdii benefice. Bacteriile și drojdiile bune din chefir ajută la curățarea intestinului și îmbunătățirea florei intestinale. Ajunse în colon, semințele de in măcinate absorb apa și își măresc volumul. Astfel, ajută la eliminarea scaunului și totodată a toxinelor. În semințele de in se găsesc cantități mari de acid afla-linoleic care combate inflamațiile și poate ameliora simptomele colonului iritabil.
Precauții
Cu toate că semințele de in pot fi consumate de majoritatea, există câteva situații în care se recomandă prudență în consumul lor. Discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă aveți: boli de rinichi sau alte probleme care afectează nivelul de potasiu, deoarece semințele de in sunt bogate în potasiu. Dacă aveți diverticulită sau diverticuloză, este necesar să evitați semințele de in, în special semințele de in întregi, cele măcinate fin pot fi tolerate bine. Uleiul din semințe de in ar fi o opțiune bună dacă doriți să evitați complet semințele. Atenție, semintele de in nu trebuie luate în același timp cu medicamentele orale, deoarece reduce absorbția lor. În cazul unei diete sau unui regim care include consumul constant sau periodic de semințe de in se recomandă creșterea cantității de apă consumată zilnic.
Foloseste-te de semintele de in și de beneficiile lor, având grijă să ții cont de sfaturile specialiștilor. Construiește-ți un stil de viață sănătos care să îți mențină sănătatea și să îți asigure toate elementele de care corpul tău are nevoie pentru a fi în forma maximă! Natura este principala sursă de sănătate!
Programare Consultație Online
Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md