Sinuzita este o afecțiune medicală comună caracterizată de inflamația sinusurilor. Sinusurile sunt cavități umplute cu aer situate în oasele craniului, în jurul nasului, ochilor și obrajilor și comunică cu nasul prin intermediul unor canale înguste. Sinusurile au mai multe funcții importante, printre care:
- Protejarea creierului – sinusurile oferă o barieră de protecție împotriva leziunilor cranio-cerebrale prin absorbția forțelor externe și reducerea presiunii exercitate asupra creierului.
- Încălzirea și umidificarea aerului inspirat: sinusurile ajută la încălzirea și umidificarea aerului inspirat, pregătindu-l pentru a intra în plămâni.
- Recepția și eliminarea secrețiilor: sinusurile produc o cantitate mică de mucus, care ajută la curățarea cavităților nazale și la eliminarea particulelor străine sau a bacteriilor.
- Resonanța vocală: sinusurile maxilare și etmoidale ajută la modificarea calității vocii prin amplificarea sunetelor.
Sinuzita – simptome și tabloul clinic
Sinuzita este o inflamație a mucoasei sinusurilor care poate fi cauzată de o infecție virală, bacteriană sau fungică, sau de alți factori precum alergiile sau polipii nazali. Simptomele sinuzitei pot varia de la ușoare la severe, iar tabloul clinic poate fi diferit în funcție de severitatea inflamației și de sinusurile afectate.
Sinuzita acută se caracterizează prin apariția bruscă a simptomelor de raceală, cum ar fi secrețiile nazale, congestia nazala și durerea faciala. Febră, oboseală, slăbiciune generală vor fi prezentă în debutul unei sinuzite. Nasul înfundat sau blocat este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sinuzitei. Secrețiile nazale sunt de obicei de culoare galben-verzuie sau incolore și de consistență crescută. Inflamația pronunțată și sensibilitatea accentuată declanșează o durere la nivelul rădăcinii nasului, în jurul ochilor și la nivelul capului. Sinuzita din zona maxilarului superior poate fi asociată și cu durere de dinți. Poate fi asociată alterarea mirosului și gustului, presiune și dureri la nivelul urechilor. Tuse seacă sau cu secreții, și halenă – o respirație cu miros neplăcut.
In funcție de modul apariției și de durata simptomatologiei, sinuzita se împarte în trei mari categorii:
Sinuzita acută – apare brusc, are o durată de maximum o lună și este, în general, de cauză virală sau bacteriană (sinuzita bacteriană);
Sinuzita subacută – se situează între sinuzita acută și cronică, având o durată de 1-3 luni;
Sinuzita cronică – are o durată de peste trei luni, este de cauza bacteriană sau fungică.
În cazul rinosinuzitei cronice, există mai multe cauze posibile:
1. Alergiile – procesul alergic este însoțit de inflamație, care se poate extinde la nivelul sinusurilor și poate provoca senzația de blocaj (nas înfundat);
2. Deviatia de sept – din cauza unui sept deviat sunt blocate căile de comunicare ale sinusurilor cu cavitatea nazală, cauzând apariția sinuzitei și agravarea simptomatologiei;
3. Polipii nazali – polipii nazali blocheaza căile de comunicare ale sinusurilor;
4. Infecțiile respiratorii – infecțiile virale, bacteriene și fungice determină apariția sinuzitei prin inflamația directa a membranelor sinusurilor și, ca urmare, îngreunarea respirației prin lipsa drenajului sinusurilor;
5. Alte afecțiuni – anumite boli autoimune și/sau statusul de purtator HIV pot determina afectarea sinusurilor și apariția sinuzitei.
Sinuzita – diagnostic și tratament
Diagnosticul se face de obicei în baza tabloului clinic și prin examinarea fizică și imagistică medicală, precum radiografie, RMN, TC. Tratamentul medicamentos al sinuzitei acute include antibiotice, spray-uri nazale decongestionante, antihistaminice, corticoterapie locală nazală. Antibioticele pot fi eficiente in faza acuta, dar din pacate, în multe cazuri sinuzita se cronicizeaza și recidiveaza periodic in conditii de expunere la frig, curent sau in conditii care scad rezistenta sistemului imunitar cum ar fi perioade de stres, efort fizic sau intelectual intens. Remediile homeopate pot fi utilizate ca o alternativă la antibiotice, care pot avea efecte secundare negative asupra sistemului imunitar și pot duce la dezvoltarea rezistenței bacteriene. Tratamentul homeopat ajuta la ameliorarea inflamației și congestiei sinusurilor, ajutând organismul să se vindece singur.
Sinuzita – tratament homeopat
Avantajul unui tratament homeopat în sinuzita este datorat abordării holistice a acestei terapii, care stimulează forțele proprii de vindecare și întărește sistemul imunitar, ajutând astfel organismul sa lupte eficient cu factorii patogeni, în același timp temperând hiper-reactivitatea organismului în cazul alergiilor astfel prevenînd apariția recurentelor. Organismul uman este o mașinărie complexă în care toate sistemele și organele funcționează în interacțiune unul cu altul, astfel un dezechilibru la un anumit nivel, are cu siguranța legătura cu dezechilibrul de la alt nivel. Homeopatia tratează persoana ca unitate corp, minte și suflet. Recomandare homeopată este individualizată, și se bazează pe totalitatea simptomelor, dar nu pe diagnostic clinic. Astfel în o prescriere homeopată este foarte important simptomele specifice persoanei bolnave, dar nu simptomele generale bolii.
Remedii homeopate în sinuzită
Aspectul secrețiilor nazale pot dicta alegerea remediului homeopat pentru tratarea episodului acut.
De exemplu, Pulsatilla poate fi utilizat pentru tratamentul sinuzitei acută, caracterizată prin secreții groase, congestie nazală și durere în față, care se ameliorează în aer liber.
Natrum muriaticum poate fi recomandat pentru pacienții cu congestie nazală persistentă și secreții nazale subțiri, clare, care curg continuu. Simptomele se înrăutățesc în timpul dimineții și se ameliorează în aer curat.
Silicea va fi util în cazurile de sinuzită cronică, caracterizate prin congestie nazală, presiune sau durere în zona sinusurilor și sensibilitate la frig. Durerile sinusurilor sunt ameliorate prin aplicarea de presiune, cu fermitate, în zona frunții și feței. Silica este recomandată și când durerea poate fi ameliorată de aplicarea de comprese calde și umede. Silica este indicat în durere de ureche în același timp cu infecția sinuzală; și devine eficientă, în mod special, dacă este implicată urechea dreaptă. Pacienții care răspund cel mai bine la acest remediu sunt de obicei sensibili și timizi.
Hepar sulphuricum este recomandat pentru pacienții cu sinuzită acută, care prezintă durere în sinusuri, nas înfundat și secreții nazale groase, purulente.
Kali iodatum este recomandat în o sinuzită cu o secreție apoasă, abundentă și iritantă, iar dacă secreția este mai mult posterioara, s-ar putea sa fie nevoie de Hydrastis sau Kali bichromicum.
Kali bichromicum este indicat dacă mucusul sinusurilor devine verde-închis, elastic și fibros. Ameliorează durerea ce se simte deasupra bazei nasului (rădăcina nasului) sau în frunte, la nivelul unui ochi. Este indicat când simptomele încep dimineață, se agravează în mijlocul zilei. Alte semen caracteristic acestui remediu este durerea de cap localizată în puncte mici, în frunte (nu cea resimțită la nivelul întregii frunți), și durerea sinuzala intensificată odată cu expunerea la o temperatură scăzută.
Prescrierea homeopată este mult mai complexă și se bazează pe totalitatea simptomelor. Medicul homeopat va ierarhiza și repertoriza simptomele prezente, și va da importanță dacă avem o afinitate pe una din părți. Astfel pentru sinuzitele asociate cu o durere de cap localizată pe partea dreaptă, remedii homeopate utile vor fi Lycopodium, Silicea și Belladonna, pe când Spigelia și Bryonia vor fi indicate mai mult pe partea stânga. Simptomele concomintente cu cele ale sinuzitei sunt și ele importante, astfel dacă este prezentă o hipersalivație și miros urât al gurii pot sugera Mercurius solubilis. Remediul homeopat potrivit nu va trata doar sinuzita ci si afecțiunile asociate care pot cauza sau întreține simptomatologia. În cazul când un caz de sinuzită este asociat cu polipi nazali, atunci remediile homeopate Teucrium, Lemna minor, Calcarea carbonica, Sanguinaria vor fi analizate ca top remedii.
În tratamentul sinuzitelor cronice, personalitatea pacientului joacă un rol important în alegerea remediului. Astfel pentru un pacient agitat, anxios, pretențios și perfectionist s-ar putea sa fie nevoie de Arsenicum album, în special dacă se dovedește că este un pacient friguros, cu dureri ca niște arsuri care se ameliorează la comprese calde și are sete mare dar bea apa numai cu înghițituri mici.
Tratamentul homeopat este o opțiune eficientă și naturală, fără reacții adverse, pentru tratarea sinuzitei, atît acute cât și cele cronice. Acest articol este în scop informativ, și informația prezentată nu este suficientă pentru o prescriere corectă. Este important să discutați cu un medic specialist în homeopatie înainte de a încerca remedii homeopate pentru sinuzită, pentru a determina cea mai bună opțiune de tratament pentru cazul dumneavoastră.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță!

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md