În sezonul rece trusa homeopata trebuie mereu să fie accesibilă. Pentru un “antrenament” al imunităţii, în perioada rece a anului un om sănătos face de obicei 1-2 viroze, răceli, care decurg fără complicaţii. Situaţia însă e de altă natură pentru un organism mai slăbit. Mai jos vor fi menţionate cazurile întâlnite cele mai des în sezonul rece (viroze, faringite, otite, rinite ş.a.), iar remediile enumerate sunt doar orientative, şi nu prezintă indicaţii absolute de auto-tratament. Remediile homeopate sunt menţionate cu scopul completării trusei homeopate de primă necesitate!
Febra
În caz de răceală ce are un debut rapid, simptomele prezente sunt foarte intense și apar la câteva ore după o expunere la vânt rece şi uscat, cu : febră bruscă şi tusă uscată, remediul de prim ajutor poate fi Aconitum. Un tablou clinic de Aconitum este completat de o coriză apoasă, febră mare cu faţa îmbujorată, câteodată cu un obraz roşu şi celălalt palid (diagnostic diferenţial cu Chamomilla), extremităţile sunt calde, inversul la Belladonna unde extremităţile sunt reci în febră. Tot acest tablou este însoţit de o sete mare pentru lichide reci, anxietate şi nelinişte, iar uneori chiar palpitaţii şi teamă de moarte. În această fază Aconitum va fi foarte util, ameliorând starea pacientului, deseori aducând după sine vindecarea, sau cedând unui tablou clinic nou cu o ulterioară indicaţie pentru un alt remediu homeopat.
În caz de o viroză, cu un tablou pronunţat de dureri musculare şi, în special, durerile de oase ‘ca şi cum ar fi rupte’ remediul este Eupatorium perfoliatum. Tabloul complet va fi însoţit de o febră ce apare în special între orele 7 şi 9 dimineaţa, cu senzaţie de greutate în cap, cu prezenţa setei pentru lichide reci, îndeosebi în timpul frisonului.
Dacă simptomele au un debut brusc cu febră mare este o probabilitate de Belladonna. Tabloul în baza caruia putem indica Belladona va fi următorul: o stare febrilă, însoţită de o durere de cap explozivă, pulsatilă, care este agravată de lumină, mişcare şi zgomot; faringele fiind foarte inflamat, de culoare roşie aprinsă, dureros, cu lateralitate predominant dreaptă, cu o durere agravată la deglutiţie; extremităţile fiind reci ca de gheaţă. Ca şi în cazul Aconitum, administrarea Belladonnei este în mod special utilă în faza acută a afecţiunii.
Un alt remediu care nu trebuie să lipsească din trusa homeopata este Bryonia. Un debut lent al simptomelor, pe parcursul a 2-3 zile, cu agravarea progresivă a stării generale, şi creşterea gradului de iritabilitate ne va duce cu gândul la o situaţie probabilă de Bryonia. Dacă pacientul este iritabil şi nu doreşte decât să fie lăsat în pace, nu vrea să răspundă şi îţi întoarce spatele dacă îl întrebi ceva, cu tusă însoţită de dureri înţepătoare ca de junghiuri, agravate la cea mai mică mişcare şi ameliorate dacă se culcă pe partea afectată, prezenţa setei pentru cantităţi mari ne confirmă prescripţia remediului.
Gelsemium este un alt remediu cu debut insidios al simptomelor în caz de o viroză. Tabloul caracteristic este însoţit de o oboseală extremă care se instalează treptat, somnolenţă şi greutate a capului şi a pleoapelor, încât abia de-şi mai ţine ochii deschişi. Febra nu-i atât de mare, dar e însoţită de frisoane, gura şi buzele sunt foarte uscate dar fără senzaţie de sete.
Ferrum phosphoricum la fel este un remediu ce nu ar trebui să lipsească din trusă. Este indicat în stadiul iniţial al unei răceli. Febra poate fi mare dar simptomele generale sunt nespecifice, fără caracteristici distincte unui remediu anume. Remediul poate fi ales mai mult prin excluderea altora, este prezentă o sete moderată, pacientul se simte greoi şi obosit, având faţa palidă, dar se îmbujorează uşor sau are zone bine delimitate de roşeaţă.
Rinită
Pentru rinite cel mai des indicate remedii vor fi Allium cepa, Hydrastis, Kali bichromicum. În cazul în care predominantă este coriza cu o secreţie apoasă abundentă ‘ca de la robinet’, care irită nasul şi buza superioară, remediul indicat ar putea fi Allium cepa, care se dovedeşte a fi foarte util în rinite acute de natură alergică sau infecţioasă, mai degrabă virală. La tabloul remediului dat se mai pot adăuga: o secreţie lacrimală abundentă, care însă nu este iritantă; o durere de cap, ce se agravează în camere calde şi se ameliorează în aer liber.
În situaţiile când coriza este abundentă însă neiritantă, mai mult noaptea, iar secreţia lacrimală este iritantă şi însoţită de dureri arzătoare, fotofobie şi clipiri frecvente, atunci remediul indicat este Euphrasia. Dacă eliminările din nas au culoare galben-verzuie, iar respiraţia este dificilă atunci ameliorarea va fi adusă de Hydrastis. În cazul când este prezentă o durere la rădăcina nasului, eliminările sunt groase, lipicioase, galben-verzui, care “curg” mai mult pe peretele posterior al traheii Kalii bichromicum va rezolva cazul. Remediile menţionate nu sunt unicile, mai sunt zeci de remedii care sunt indicate în caz de rinită, dar ele merită un loc aparte în trusa homeopata pentru sezonul rece.
Dureri de gât și/sau tusă
Faringitele în sezonul rece sunt destul de frecvente, iar trusa homeopata ar trebui sa conţină remediile de prim ajutor pentru ele: Phytolacca, Hepar sulphuricum, Mercurius solubilis, Lycopodium, Lachezis. Într-un caz de Phytolacca gâtul este congestionat, roşu întunecat, dureros la înghiţire, iar durerea iradiază către urechi (Nitricum acidum). Paradoxal, dar durerea este ameliorată de lichide reci şi agravată de lichide calde. Hepar sulphuricum este indicat într-o fază mai avansată când apar puncte de puroi pe faringe sau amigdale, cu un miros respingător, cu dureri de gât specifice: cu senzaţia de înţepătură sau aşchie/os înfipt în gât. Inflamaţia la Mercurius solubilis este însoţită de o salivaţie abundentă, cu un miros neplăcut din gură, limba are de obicei un depozit murdar.
La Lycopodium inflamaţia amigdalelor este mai accentuată pe dreapta (Mercurius iodatus flavus) sau se extinde de la dreapta la stânga, cu un gât foarte dureros, fiind ameliorat dacă bea lichide calde. Pentru Lachesis, în schimb, este caracteristic afectarea amigdalei stângi, gâtul este roşu-violaceu, fiind prezentă o durere ca de rană deschisă şi o senzaţie de constricţie sau de nod în gât ceea ce-l face să înghită în gol într-una.
De asemenea nu trebuie sa lipsească în trusa homeopata pentru sezonul rece şi remediile indicate în caz de tuse: Antimonium tartaricum, Bryonia, Drosera, Ferrum phosphoricum, Ipeca, Pulsatilla, Hepar sulphuricum, Spongia, Aconit, Causticum, Phosphorus, Sambucus ş.a. Citeşte mai multe despre tuse în articolul “Tratamentul homeopat al tusei“.
Important:
Remediile menţionate sunt doar câteva dintre remediile frecvent folosite în afecţiunile respiratorii, dar nu unicele. Homeopatia este o ştiinţă destul de complexă, care îşi are legile sale aplicabile. Nu urmaţi automedicaţie. Cereţi sfatul medicului homeopat, care Vă va recomanda remediul potrivit stării D-stră, în diluţia necesară, conform vârstei, gravităţii bolii şi nivelului de sănătate!
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.

Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md