Home » Tuse – tratament homeopat

Tuse – tratament homeopat

E-BOOK GRATUIT: Ghidul Pacientului Homeopat. Descarcă aici →

Deseori o răceală sau o viroză este acompaniată de tuse. Tusea apare ca o reacție de apărare a organismului. În unele cazuri ea trece fără a interveni, alteori însă prezintă un mare deranj în activitatea zilnică a persoanei. Uneori tusea poate fi destul de chinuitoare și agresivă, epuizând organismul. Spre disperarea părinților, mulți copii tușesc o lungă dutată de timp în perioada rece a anului, iar siropurile de tuse se dovedesc a fi ineficiente. Remediile homeopate sunt foarte utile în tratarea tusei, având efecte rapide atunci când sunt prescrise corect, în conformitate cu simptomologia tusei în cauză.

Materia medica homeopată conține peste 200 de remedii utile în tuse, care vor fi indicate în funcție de caracterul tusei. Pentru un homeopat nu este suficient: copilul meu tușește, ce pot să-i dau? Procesul de prescrierea a unui remediu homeopat este un proces individualizat, în dependență de etiologie, caracterul tusei, debutul ei, modalități de agravare și ameliorare.

Tipuri de tuse

  • Dupa durata tusei: acută și cronică
  • Dupa prezența sau absența expectorației deosebim tuse productivă/umedă și tuse uscată
  • După carcaterul accesului de tuse: tusea răgușită, lătrătoare/sonoră, convulsivă sau chintoasă, tuse cu timbre metalic.
  • După momentul apariției tusei: matinală, nocturnă, continuă,
  • Tipuri particulare de tuse: tusea pozițională, tusea de effort, tusea alergică.

Tuse – tratament homeopat

Caracterul și modalitățile tusei sunt foarte importante într-o prescriere homeopată. Pentru a evidenția importanța informației ce ține de caracterul tusei, vă aduc câteva exemple.

Tuse de dimineață, agravată la ridicarea din pat – în rubrica din repertoriul electronic: cough, morning, rising after, agg. – vor fi menționate 45 de remedii homeopate, printre care trei vor fi de gradul trei: Cina, Ferrum metalicum şi Phosphorus. Iar de gradul doi vor fi remediile Arsenicum album, Euphrasia, Silicea, Hepar sulphur, Chelidonium, Natrium muriaticum şi Spongia. Deci prescrierea va conține unul din cele 45 remedii menționate în rubrica respectivă, în dependență de informația care va completa tabloul tusei, cu șanse mari să fie recomandat unul din remediile de gradație 2 sau 3.

Debutul tusei – nu mai puțin important în alegerea remediului este perioada de debut a tusei, și în acest caz vă prezint următorul exemplu: dacă tusea își are debutul brusc, după expunerea la vânt rece și uscat, apare în jurul orei 1, și este uscată, stridentă, lătrătoare, copilul este răgușit, agitat și anxios, atunci remediu Aconitum napellus este indicat în primele 24 ore de boală. Însă dacă prima perioadă de la debutul tusei este neglijată, atunci apare o posibilitate de prescriere de Hepar sulfuricum sau Spongia, în dependență de tabloul care se va manifesta.

Modalitate de timp – dacă pacientul ne spune ca are o tuse ce se agravează între orele 3-4 dimineață, atunci există o probabilitate mare de prescriere a unui remediu din familia Kalii-lor. O tuse ce se agreavează în mijlocul nopții este o probabilitate de Chamomilla, Sulfur, Drosera ș.a Dacă însă tusea apare cu regularitate între orele 1-2 noaptea, atunci se analizează o posibilitate de Arsenic album.

Analizând aceste exemple, ne dăm bine seama de ce presrierea pentru acest simptom relativ banal “tuse” nu este deloc uşoară, în special în lipsa informației despre tuse. Sper că citind acest articol, pentru viitor veți fi ca un dedectiv în a observa cât mai multe caracteristic a unei tuse, astfel prescrierea remediului va fi cu succes. Vezi cele 7 top remedii homeopate utile în tuse care ar fi bine să fie prezente în trusa ta homeopată.

Tusea dacă este un epizod recent – se tratează ca un caz acut. Însă în cazul când tusea face parte din simptomele unei afecțiuni cronice precum bronșita, astm, atunci cazul se adresează cu un remediu homeopat constituțional. Experienţa zilnică şi studiul permanent al Repertoriului şi Materia Medica pot ajuta practicianul să obţină rezultate destul de bune.

Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.Tatiana Savciuc

Tatiana Savciuc

CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md

Calendar programari consultatie homeopata