De ceva timp cu toții trăim o nouă realitate, și încă e devreme să-i vedem rezoluția. Oamenii de știință au venit cu „o soluție” – vaccinul covid, un nou tip de vaccin, în speranța că acesta va readuce “normalitatea” de până la pandemie. Mulți văd în acest vaccin sfârșitul pandemiei, alții aleg să-l pună cu speranța că, dacă se îmbolnăvesc, vor face o formă mai ușoară. Unii îl administrează “for peace of mind”, alții pentru a putea călători și a avea libertatea de până acum. Unii pentru a nu pierde serviciul și a-și putea întreține familia, alții sunt încă indeciși din diferite motive. Oricare ar fi alegerea mea, a ta sau a altcuiva – să avem o atitudine bazată pe bunul simț și să respectăm decizia fiecăruia.
Deoarece tot mai des sunt întrebată de pacienții mei: „Cum homeopatia mă poate ajuta în caz de reacții adverse după vaccinul covid?” vin cu un răspuns mai amplu pentru fiecare. Este bine știut că medicii homeopați au în arsenalul lor remedii homeopate care s-au dovedit a fi eficiente în “vaccinoză” – reacții adverse dezvoltate post vaccinare. Consider important de menționat că, vaccinul covid a fost creat având un nou mecanism de acțiune, și anume pe bază de RNA mesager. Inițial medicii homeopați și-au pus întrebarea dacă aceleași remedii utilizate în reacțiile adverse cauzate de vaccinurile “vechi” se vor dovedi utile în vaccinoza post-covid. Din acest motiv articolul dat a stat mai mult timp în “umbră”, între timp am participat la diverse webinare și seminare duse de homeopați vestiți, unde a fost pus în discuție acest aspect.
Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a minimaliza șansele de a suferi efecte secundare atunci când trebuie să faceți un vaccin, fie el covid sau oricare altul. Orice vaccin este recomandat să fie administrat într-o stare de bună sănătate. Esențial este să vă întăriți sistemul imunitar înainte și după fiecare vaccinare prin o nutriție optimă și balansată, hidratare suficientă, respectarea orelor de somn necesare organismului pentru a-și restabili forțele și energia, prin reducerea stresului și gândire pozitivă. Reacțiile adverse immediate pot apărea în decurs de una-două zile după administrarea vaccinului. Reacțiile adverse frecvente a vaccinului covid includ: durere la locul înjectării, înroșirea sau umflarea zonei înțepăturii cu acul, oboseală, dureri musculare și/sau articulare, dureri de cap, greață, vomă, frisoane sau febră. Poate apărea și creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici de la nivelul subrațului. Studiile recente spun că băieții în vârsta 12-17 sunt supuși riscului mai mare de a dezvolta miocardită sau pericardită, în special după a doua doză de vaccin Pfizer. Reacții adverse de lungă durată la moment nu se cunosc, nu s-au analizat destul, pentru că nu a trecut suficient timp pentru a avea aceste date.
Remedii homeopate utile – reacții adverse după vaccinul covid
Remediile homeopate sunt o opțiune blândă pentru reducerea simptomelor după vaccinare.
- Înainte de vaccinare, ia cîteva doze din remediul tău constituțional, și continuă administrarea 2-3 zile după. Remediul homeopat constituțional stimulează forța vitală a organismului și readuce echilibru în homeostaza organismului.
- Recomand Ledum palustre 30ch luat imediat după injectare pentru durere, edem și discomfort la locul injectării.
- Ce ține de remediul homeopat Thuja, utilizat în scop profilactic, părerile medicilor homeopați au fost împărțite. Fiind remediu rege pentru miasma sicotică ar trebui utilizat doar în scop terapeutic, și nu unul profilactic.
- Pentru persoanele anxioase, remediu homeopat Arsenicum album, Gelsemium sau Argintum nitricum va minimaliza starea de anxietate anticipatorie legată de vaccinare.
- Pentru persoanele alergice, Histaminum este remediul care ar trebui să fie în trusa ta homeopată, și își are argumentarea în folosire ca scop profilactic. Dacă însă ai dezvoltat o reacție alergică tip urticarie, atunci Apis, Urtica urens, Dulcamara, Natrum muriatic, Rhus toxicodendron, Copaiva officinalis ș.a. ar putea să minimalizeze această reacție.
- Pentru persoanele cardiace, și băieții din grupul de vârstă 12-17 ani, remediu homeopat Crataegus în diluție mică, sau tinctura de Păducel, va oferi suport în activitatea inimii. Păducelul/Crataegus este cunoscut prin rolul de a îmbunătăți circulația sanguină, de a tonifia pereții vaselor coronariene (vasele sangvine ale inimii) și de a stopa acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
- Remediile dincolo de Ledum, Histaminum și Crataegus, ar trebui alese individual conform totalității simptomelor dezvoltate. Gelsemium, Belladonna, Aconitum, Apis, Calendula, Nux vomica, Pyrogenum ș.a. pot fi de ajutor dacă dezvoltați febră, frisoane, greață și dureri de cap etc. Dar nu este cazul să fie folosite în scop profilactic.
Dacă aruncăm o privire în Repertorium în rubrica Generalities-vaccination-after găsim 15 remedii homeopate menționate: Abortanum, apis, Arsenicum, Baccilinum, carcinosinum, echinacea, hepar sulfuricum, kali chloricum, Malandrinum, mezereum, Silicea, STRAMONIUM, Sulfur, THUJA, Zincum. Rubrica ce reflectă reacțiile acute post vaccinare, conține 16 remedii: ACUTE, reactions: (16) aconitum. apis, arnica. Bell.adonna, calendula. Carcinosinum. ciccuta. echinacea. hepar sulfur. HYPERICUM. LEDUM. mercurius solubilis. plan. pyrogenum. Thuja. zincum. [Vaccinations after] iar rubrica reacții cronice post vaccinare reflectă 8 remedii CHRONIC, reactions: (8) calendula. CARCINOSINUM. cicuta. Hypericum. Ledum. plan. SILICEA. THUJA.
Însă, remediul ce va reinstala echilibru și va readuce homeostaza organsimului va fi remediul constituțional, care este ales individual în baza totalității simptomelor prezente, plus în procesul repertorizării va fi inclusa rubrică specifică ce ține de reacția secundară post vaccinare. Conform oamenilor de știință, vaccinul de tip nou pe bază de RNA mesager nu conține metale grele, precum Aluminium și Mercur folosite în vaccinurile anterioare. Deci, așa numita teorie de detoxifiere a metalelor grele post vacinare nu își mai are argumentul.
Important: Dacă ați dezvoltat o reacție severă la vaccin, contactați imediat medicul Dumneavoastră.
Medicii naturopați recomandă:
- Omega 3 – acizii grași Omega-3 cu lanț lung EPA și DHA, au proprietăți antiinflamatorii. EPA și DHA înlocuiesc acidul arahidonic (ARA) în membranele fosfolipide. Când sunt oxidate de enzime, EPA și DHA contribuie la sinteza eicosanoidelor mai puțin inflamatorii și a mediatorilor lipidici specializați pro-rezolvare (SPM), cum ar fi rezolutinele, maresinele și protetinele. Acest proces are ca urmare reducerea inflamației.
- Vitamina C – are o acțiune antioxidantă, prin care protejează organismul împotriva stresului oxidativ. Vitamina C intervine în apărarea imunitară, inhibă formarea nitrozaminelor cancerigene, crește rezistența capilară, intervine în modularea sintezei unor neuromediatori și în biosinteza colagenului și a carnitinei.
- Vitamina E – inhibă agregarea plachetară și aderarea leucocitelor la nivelul endoteliului vascular și favorizează vasodilatația. Aceste acțiuni sunt atribuite alfa-tocoferolului care stimulează activitatea fosolipazei A2 și a ciclooxigenazei, crescând astfel eliberarea de prostaciclină ce are proprietăți vasodilatatoare și antiagregante. Mai mult, alfa-tocoferorul inhibă eliberarea de interleukina 1-beta proinflamatorie; scade adeziunea celulară la nivelul celulelor endoteliale vasculare și, implicit, reduce adeziunea leucocitelor.
Important: Vitamina E este o vitamina antioxidantă solubilă în grăsimi. Dacă este luată în doze mari, se poate acumula în grăsimea corporală și poate provoca complicații. Discută cu medical tău ca să fii informat ce dozaj și cât timp urmează sa administrezi vitamina E. - De asemenea, vă puteți ajusta dieta pentru a include alimentele care au un conținut ridicat de vitamina E naturală, cum ar fi avocado, semințe, ardei gras roșu crud etc. Alimentele bogate în acizi grași esențiali EPA și DHA sunt: sardinele, macroul, heringul, somonul sălbatic, tonul, păstrăvul, creveții, scoicile. Sursele de vitamina C sunt fructele: căpșuni, kiwi, pepenele galben, coacăze negre și roșii, agriș, fragi, zmeură, gutuie, caise, pepene galben, piersici, pere, afine, măceși, și legumele: ardei verde, ardei roșu, varză de bruxelles, broccoli, varză, păstârnac, roșii proaspete, spanacul, mazăre, pătrunjel, mărar, urzici, conopidă, ceapă, vinete, dovleac.
- Este recomandată o hidratare adecvată înainte și după vaccinare. Menținerea hidratată ar putea ajuta chiar și cu alte posibile efecte secundare, inclusiv durerea de cap și oboseala. Dacă ați dezvoltat febră, însoțită de frisoane și transpirații, luați în considerare adăugarea de electroliți în apă. Ceaiul de păducel susține funcțiile inimii, reglează hipertensiunea arterială, fluidizează sângele și previne apariția cheagurilor și trombozelor. Calmează durerile cardiace și reglează tulburările de ritm cardiac, palpitațiile, întărește mușchii cardiaci și dilată vasele sangvine, astfel facilitând circulația sângelui spre toate organele corpului. Păducelul este apreciat și pentru efectul său relaxant în stările de anxietate, neliniște, frică și tulburări ale somnului.
Atenție, ceaiul de păducel nu poate fi consumat în același timp cu medicația hipotensivă, deoarece poate accentua efectul de reducere a tensiunii arteriale al medicamentelor. Ideal ar fi să ai o discuție cu medicul tău înainte de a consuma ceai de păducel în scop terapeutic. - Stresul suprimă sistemul imunitar. Sub acțiunea stresului organismul nostru produce un nivel mai mare de cortizol, cunoscut ca hormonul stresului. În plus, stresul scade limfocitele din organism – celulele albe din sânge care ajută la combaterea infecțiilor. Când suntem stresați, capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva agentului patogen este redusă. De aceea suntem mai susceptibili la diverse infecții. Prioritizează reducerea factorilor de stres din mediul tău. Luați în considerare programarea vaccinării pentru zilele în care aveți mai puține sarcini, și luați liber următoarea zi dacă aveți o stare de moleșeală. Petreceți cât mai mult timp calitativ pentru minte, trup și suflet.
- Important de știut: vaccinul covid nu previne transmiterea sau infectarea. Deci, fiind vaccinat în continuare trebuie să fii exigent față de măsurile de prevenție a bolii, deja bine știute de noi. Grija față de sănătatea ta și celor dragi ție rămâne a fi prioritară. Ne asigurăm că aportul de micronutrienți să fie corespunzător cerințelor organismului și suplinim carențele de vitamine astfel încât sistemul nostru imunitar să funcționeze correct. Sănătatea este cel mai de preț dar cu care ne naștem, ea nu se vinde în farmacie, și nu se injectează.
Notă: Acest articol nu este unul pro sau contra ce ține de vaccinul covid, dar reflectă posibilitățile unui tratament homeopat și naturist pentru a oferi organismulului extra support post vaccinare. Este un articol informativ și nu este încurajată automedicația. Îți recomand să iai legătura cu medicul tău homeopat pentru un plan de tratament individualizat, în dependență de necesitățile personale dictate de starea ta de sănătate la moment.
Îmi face plăcere să fiu medicul tău homeopat, iar vindecarea poate fi doar la un click distanță.
Programare Consultație Online
Tatiana Savciuc
CCH, RCSHom, IACH (cert), MD (Europe)
Fondatoare Homeopatie.md